אוסקר גאה (צילום: דני זאק)
גאווה באוסקר | צילום: דני זאק
הספירה לאחור החלה: ב-26 בפברואר יתקיים טקס האוסקר ה-84 שיכבד את מיטב הסרטים בשנה החולפת. עם ישראל יחזיק אצבעות ליוסף סידר, שיביא את הפסלון הראשון אל הארץ המובטחת, אינשאללה.

קהילת הלהט"ב בוודאי תחזיק אצבעות גם לכריסטופר פלאמר, המועמד לשחקן הטוב ביותר, על תפקיד האבא שיוצא מהארון בגיל השלישי בסר "בגינרס". לכבוד תחילתה של עונת האוסקר, בחרנו עשרה סרטים שזכו באוסקר, ועוסקים בנושאים הקרובים ללבה של הקהילה.

מתוך אהבה לסרטים ורצון לתת לכולם את הכבוד המגיע להם, החלטנו הפעם שלא לדרג, אלא פשוט להעניק סקירה מכובדת, על פי סדר הא"ב של מיטב הסרטים שזכו בפרסי האקדמיה ומין הסתם, סרטים רבים נשארו בחוץ. בינתיים, קבלו את עשרת הסרטים הגאים המומלצים על ידי mako גאווה:

בגינרס

שנה: 2011

המועמד: כריסטופר פלאמר – מועמד לשחקן הטוב ביותר

תקציר העלילה: אוליבר לומד להכיר מחדש את אביו, שהתאלמן ויצא מהארון לאחר 44 שנות נישואים. בן זוגו של האב צעיר ממנו בכמעט 40 שנה, אך אוליבר רואה את אביו מאושר, נמרץ ומלא חיים מאי פעם. במקביל, הוא מנסה לכבוש את אנה, אהבתו החדשה. לאחר שאביו של אוליבר הולך לעולמו, כתוצאה ממחלה, כלבו ארתור נכנס לחייו המבולבלים של אוליבר.

מומלץ בגלל: העלילה המקסימה, השוזרת זכרונות, אתגרים וחיים קשים ובלתי צפויים. העובדה שהאב מוצא את עצמו בגיל מבוגר נותנת תקווה שאף פעם לא מאוחר מדי כדי לשנות את החיים לטובה.

בנים אינם בוכים

שנה: 1999

הזוכה: הילארי סוונק – השחקנית הטובה ביותר

תקציר העלילה: הסרט מגולל את סיפורו הכואב של ברנדון טינה, צעיר טרנסג'נדר בן 21, המתיידד עם שני אסירים לשעבר, ג'ון לוטר וטום ניסן ועם שתי ידידותיהן, קאדס ולאנה.

עם לאנה מפתח טינה רומן, מבלי שהיא יודעת על עברו. אלא שכאשר לוטר וניסן מגלים כי טינה הוא טרנסג'נדר, הם אונסים אותו באכזריות. במהלך החקירה, שאל השריף צ'ארלס ב. לוקס שאלות חודרניות, ונראה היה כי הוא מתעניין בהיותו של טינה טרנסג'נדר מאשר לחקור את האונס. בסופו של דבר, לוטר ומרווין התנקמו בטינה על שהתלונן עליהם, וירו בו למוות.

מומלץ בגלל: זהו אחד הסרטים המרגשים ביותר שנעשו על פשעי שנאה. הילארי סוונק מצליחה לתת ביטוי ולתרום להעלאת המודעות לנושא קבלת השונה, הטרנסג'נדריוּת כתכונה מוּלדת והשנאה הטרנספובית המרעילה.

הר ברוקבק

שנה: 2005 

הזוכים: אנג לי – הבמאי הטוב ביותר; לארי מקמורטרי ודיאנה אוסאנה – התסריט המעובד הטוב ביותר; גוסטבו סנטאולז'ה – התסריט המעובד הטוב ביותר

תקציר העלילה: אניס וג'ק, שני בוקרים העוסקים ברעיית צאן על הר ברוקבק (הדמיוני) שבמדינת ויומינג, מתאהבים זה בזה, אך לאחר התקופה של רעיית הצאן, נפרדים ומתחתנים עם נשים. שני האוהבים ממשיכים להתראות, אך בעוד ג'ק רוצה להתגרש ולעבור לגור עם אניס בחווה, אניס מפחד, שכן בילדותו חזה בהתעללות ורצח של חקלאי הומו. בסוף הסרט נרצח ג'ק, ואניס נמלא רגשות אשם.

מומלץ בגלל: שבירת הטאבו הגברי-סטרייטי של הבוקרים, תוך הצגת המורכבות של הומוסקסואליות במערב התיכון של ארצות הברית. כמו כן, הסרט מציג את התופעה המרעילה של הומופוביה.

הרפתקאותיה של פריסילה, מלכת המדבר

שנה: 1994

הזוכה: ליזי גרדינר – עיצוב התלבושות הטוב ביותר

תקציר העלילה: שלוש מלכות דראג – טרנסג'נדרית ושני הומואים, יוצאות למסע מלא הומור וצבע מסידני הגאה לאליס ספרינגס שבמרכז אוסטרליה, כשהן רוכבות על האוטבוס הזוכה לשם פריסילה, מלכת המדבר. בדרך הן מרימות עם הסטרייטים השמרנים של אוסטרליה הכפרית, רוקדות עם האבוריג'ינים, מתעמתות עם הומופובים אלימים ואפילו מוצאות אהבה עבור ברנדט הטרנסג'נדרית, שזה מכבר התאלמנה.

מומלץ בגלל: העובדה שאי אפשר להפסיק לחייך במהלך כל הסרט, הבדיחות השנונות שהפכו לקאלט (A cock in a frock on a rock) וגם הביצוע המשעשע לאחד השירים הכי מרימים שיצאו מן היישוב העברי בימי ראשית הציונות – "הבה נגילה". וכמובן איך אפשר בלי הביצוע הבלתי נשכח של ההמנון ההומואי I Will Survive עם האבוריג'ינים:

ויקטור ויקטוריה

שנה: 1982

הזוכים: הנרי מנסיני ולזלי בריקוס – הפסקול הטוב ביותר

תקציר העלילה: ג'ולי אנדרוס מגלמת זמרת כושלת שמוצאת הצלחה כשהיא מתחזה להומו המופיע בדראג בסצנה הגאה בפריז של שנות ה-30'. העניינים מסתבכים כאשר איש העולם התחתון קינג מרשנד מתאהב בה. השמועות על הרומן כמעט גורמות לקינג להפסיד את האימפריה שלו, אבל ויקטוריה נחלצת לעזרתו ברגע האחרון.

מומלץ בגלל: הקול המהפנט והמשחק המעולה של ג'ולי אנדרוס, העלילה הפתלתלה והמשעשעת וגם הטריק של ויקטוריה – להכניס ג'וק לסלט וכך להימנע משתלום על האוכל במסעדת הפאר. כמה חבל שאנדרוס נאלצה להפסיק להופיע על בימות לונדון עם המחזמר, לאחר שניתוח כושל במיתרי הקול שלה גרם לה לאבד לצמיתות את יכולת השירה המופלאה שלה.

מונסטר

שנה: 2003

הזוכה: שרליז ת'רון – השחקנית הטובה ביותר

תקציר העלילה: סרט קשה המבוסס על סיפורה האמיתי של איילין וורנוס, הרוצחת הסדרתית הראשונה שהתפרסמה בארצות הברית. שרליז ת'רון מגלמת את לי, זונה שעברה התעללות וניצול מצדם של לקוחות רבים, מנהלת רומן סוער עם סלבי וחשה נאהבת בפעם הראשונה בחייה. לאחר שעוברת ניצול נוסף מצד אחד מלקוחותיה, היא יוצאת למסע נקמה באלה שהתעללו בה. אלא שהיא מתמכרת לרצח, ורוצחת גם אנשים תמימים, שכל "חטאם" היה שהם ניקרו בדרכה. לבסוף היא מוצאת להורג באמצעות זריקת רעל.

מומלץ בגלל: המשחק המעולה של ת'רון, שלא בכדי זיכה אותה בפרס וגם של כריסטינה ריצ'י. ת'רון הוכיחה שהיא יותר מ"פרצוף יפה", לאחר שהעלתה 15 ק"ג וכיערה את עצמה במיוחד לצורך התפקיד. במילה אחת: חזק. בשתי מילים: חזק ביותר.

מילק

שנה: 2008

הזוכים: שון פן – השחקן הטוב ביותר; דסטין לאנס בלאק – התסריט המקורי הטוב ביותר

תקציר העלילה: סיפורו האמיתי של הארווי מילק, יהודי אמריקני שהיה להומו המוצהר הראשון בעולם שנבחר למשרה ציבורית – מפקח עירוני בעיריית סן פרנסיסקו. בהתמדה ועיקשות, שאף עלו לו במערכת היחסים עם סקוט סמית', מקים מילק את מעוזה של קהילת הלהט"ב ברחוב קסטרו שבעיר אשר עתידה להפוך לבירת הגאווה העולמית – סן פרנסיסקו. מילק הופך להיות מקור השראה אחד החלוצים של עידוד היציאה מהארון והמלחמה בהומופוביה. לבסוף הוא נרצח על ידי דן וייט, מפקח עירוני מעורער בנפשו.

מומלץ בגלל: ההשראה של הסרט והעלאת המודעוּת של הציבור והדור הצעיר באשר לתרומתה של תנועת המחאה הגאה לקידום הדמוקרטיה בעולם החופשי. שון פן נכנס בצורה משכנעת לדמות ההומו הגאה, מה שמזכה אותו בפסלון הנכסף. בנוסף, נאומו הזכייה של התסריטאי דסטין לאנס בלאק, שקרא לבני הנוער ההומואים לאהוב את עצמם, היה אחד המרגשים ביותר שנישאו אי פעם באוסקר.

נשיקת אשת העכביש

שנה: 1985

הזוכה: ויליאם הרט – השחקן הטוב ביותר

תקציר העלילה: ידידות אמיצה בין שני אסירים בבית כלא בארגנטינה, האחד עיתונאי ליברלי שעבר עינויים מחרידים בשל פעילותו הפוליטית, והשני הומו שהורשע בפיתוי קטין.

מומלץ בגלל: העומק, העלילה המתפתלת והמפתיעה והדרמה ההיסטורית הסוחפת, שחושפת את הצופה לדמויות לא שגרתיות.

פילדלפיה

שנה: 1993

הזוכים: טום הנקס – השחקן הטוב ביותר; ברוס ספרינגסטין – השיר הטוב ביותר, "Streets Of Philadelphia"

תקציר העלילה: הסרט מבוסס בחלקו על סיפורו האמיתי של ג'פרי באוארס. טום הנקס מגלם את אנדרו בקט, עורך דין הומו בארון, החי עם בן זוגו, מיגל אלוורס (המגולם על ידי אנטוניו בנדרס). לאחר שהוא מפוטר מעבודתו, הוא תובע את משרד עורכי הדין, בטענה שפיטרו אותו על רקע היותו נשא איידס. במהלך משפט מורכב, הוא מצליח לשכנע את מערכת המשפט בצדקתו, אך מתבשר על זכייתו כשהוא על ערש דווי במיטת בית החולים.

מומלץ בגלל: שמדובר בסרט הראשון שהעלה את המודעוּת בקרב הקהל המיינסטרימי לנושא ההומופוביה והסטיגמות נגד נשאי איידס. סרט מעורר השראה, אנושי ומרגש.

קברט

שנה: 1972

הסרט הגאה שזכה בהכי הרבה פרסי אוסקר – שמונה במספר: בוב פוסי – הבמאי הטוב ביותר; לייזה מינלי – השחקנית הטובה ביותר; ג'ואל גריי – שחקן המשנה הטוב ביותר; ג'פרי אונסוורת' – הצילום הטוב ביותר, דיוויד בר'תרטון – העריכה הטובה ביותר, ראלף ברנס – השיר המקורי הטוב ביותר, "Cabaret"; דיוויד הילדיארד ורוברט נאדסון – הסאונד הטוב ביותר; יורגן קיבאך, רוברט צהטבאואר והרברט שטראבל – העיצוב האמנותי הטוב ביותר.

תקציר העלילה: במועדון קברט בגרמניה של רפובליקת ויימאר, מצליחה זמרת אמריקנית לפתות גרמני ממוצא בריטי. בסמוך לתקופת עליית הנאצים לשלטון, מנהלת הזמרת רומן עם ברון עשיר. במקביל גם בעלה הבריטי מנהל עמו רומן, מה שמאשש את החשד שהיה לה בתחילת הסרט – שהוא הומו.

מומלץ בגלל: השואו המוקצן, השירים הסוחפים, הדרמה ההיסטורית והמשחק המעולה של לייזה מינלי, בתה של ג'ודי גרלנד המלכה ויקירת הקהילה בזכות עצמה. ובכלל, שמונה פסלונים לא טועים.

>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

>> חמישים הגאים והגאות של 2011

>> היכנסו ותיהנו מכתבות נוספות בערוץ הגאווה