אין תמונה
הלידר נגד האינטרנשיונל: מי הגיי אייקון הישראלי המוביל?
סיבוב ראשון – נקודת מוצא 

דנה
בשנת 1993 הקליט הדי.ג'יי עופר ניסים ביחד עם חברתו הטרנסקסואלית הצעירה, ירון כהן, את השיר "סעידה סולטנה". לכבוד המאורע כהן אימצה לעצמה את שם הבמה "דנה אינטרנשיונל". עותק מהשיר הגיע לדידי הררי ועופר נחשון, שעזרו להפוך את השיר ללהיט. בעקבות הצלחתו חברת התקליטים IMP, שמתמחה במוזיקת דאנס, החתימה את כהן וניסים, וכבר באותה שנה יצא האלבום הראשון, ששמו "עופר ניסים מציג: דנה אינטרנשיונל". מאז היא אפילו הספיקה להצדיק את "שם המשפחה" היומרני שלה.

אין תמונה
עופר ניסים מציג: דנה אינטרנשיונל

עברי
גם עברי לידר אוחז בתואר נחשק: הזמר הגיי העברי הראשון. לא, שלא יהיו טעויות, ברור שהיו המון לפניו אבל עברי לידר היה הראשון, שהיו לו ביצים מספיק גדולות להודות בעובדה הזאת, הרבה לפני שכל השאר החלו לבצבץ מהמגירות. אחרי שני אלבומים מצליחים ומוערכים, עם צאת האלבום השלישי "האנשים החדשים", החליט לידר לשתף את העם באומץ רב בנטיותיו המיניות. על אף הדעה הרווחת עד אז – יציאה מהארון תהרוס לך את הקריירה – לידר הוכיח רשמית את ההיפך. לידר היה הגיי הנכון ברגע הנכון, ישראל של שנת 2002 כבר הייתה מוכנה לקבל זמר גיי מוצהר. בכל זאת, מדובר בארבע שנים אחרי שטרנסקסואלית גאה ייצגה אותנו באירוויזיון.

אין תמונה
מלטף ומשקר: אלבום הבכורה המצליח של עברי לידר

סיבוב שני – למה לי פוליטיקה עכשיו?  

דנה
לדנה יש יתרון בולט בסיבוב הזה, כי אחרי הכול, היא "גיי אייקון" בינלאומי, ופועלה למען הקהילה מתבטא ברמה העולמית. לאורך כל שנות פעילותה ליידי אינטרנשיונל עשתה מעל ומעבר למען הנראות של הקהילה. אחרי זכייתה באירוויזיון 98' המגזין האמריקני "טיים" בחר בה כאחת מחמשת האנשים הכי משפיעים בעולם של אותה שנה. הארגון הבינלאומי לזכויות אדם, אמנסטי, הפיק מסע פרסום בהשתתפותה. היא גם פתחה את אולימפיאדת הגייז, ה-Gay Games, שהתקיימה באמסטרדם. ועם כל הפרגון הגדול בעולם, דנה נשארה נאמנה לשורשים הצבריים שלה.

עברי
עוד לפני אותו ראיון מיתולוגי ל"מעריב" (דצמבר 2001), בו סיפר לגל אוחובסקי על היותו הומו ועל בן זוגו דאז, יניב ויצמן, לידר היה מהמופיעים הקבועים בהפנינג שנערך בסיום מצעד הגאווה בתל אביב. מאז, התרומה שלו לקהילה בארצנו מתבטאת בעיקר בעצם היותו מיינסטרים מובהק וזמר של כו-לם. השנה הוא חבר למפיק האלקטרוני, ג'וני גולדשטיין, וביחד הם מנסים לכבוש את העולם בלהיטי פופ אלקטרוני מקפיצים עם טאצ' קווירי עליז ביותר. הם קוראים לעצמם "The Young Professionals", או בקיצור TYP. כמו שזה נראה (וזה נראה טוב), גם ללידר יש עתיד בתור "גיי אייקון" בינלאומי. 

סיבוב שלישי – "וולקאם טו דה קאמפ"   

דנה
האקסטרווגנזה המתבקשת של גברת אינטרנשיונל המוחצנת היא חגיגה קאמפית צרופה. היא שמה את ה-ק' בקאמפ מימי הפאה הבלונדינית מהשוק שעל עטיפת האלבום הראשון, דרך רכיבה על בננה ב"צ'ינקוואמילה" ושמלת הניצחון באירוויזיון (להלן, "שמלת התוכי" המפורסמת של גוטייה) ועד הקליפ הקינקי של "לאב בוי". גם בסיבוב הזה יש לדנה יתרון משמעותי- כשזה מגיע לקאמפיות, עברי לא באמת יכול להתחרות עם דיווה אמיתית.

עברי
חוץ מההבלחה החדשה בתור צמד פופ עם אלמנט קווירי – גבר משופם מאופר ולבוש בבגדי נשים – לידר הוא לא הבננה הכי קאמפית באשכול. הוא גם אף פעם לא הוגדר כזמר פופ, ולכן האספקט הויזואלי המוקפד שלו תמיד שם דגש על 'אומנותי' אך ידידותי לכל מאן דבעי. מראש לא היה ניסיון להתפרע יותר מדי עם תדמיתו, אפילו להיפך, היה לו נוח במקום של בן השכן האלגנטי והנבוך. מדי פעם ראינו איזה ניצוץ של "גיי לוק", אבל לא שונה מזה של שאר הזמרים המזרחיים המטרוסקסואלים.

סיבוב רביעי – בין השורות 

דנה
מ"פטה מורגנה" ו"משחק הדמעות", דרך "בתולה" והחידושים הבועטים ל"ישנן בנות", "סקס אחר" ו-"Free", הדו- משמעות והסאב- טקסט בטקסטים שדנה בחרה תמיד שיחקו תפקיד מרכזי. החריגות והשונות התבטאה גם במזמורי ג'יבריש למיניהם, ולעיתים אף השחילה לשירים פנינים מ"מילון אבן שושנה". מיותר לציין ש"דיווה" הפך להמנון גייז, מילותיו אמנם לא קשורות באופן ישיר לקהילה, אך הדיוות עצמן, אותן מהלל השיר, שייכות לקהילה כמו דגל הקשת.

עברי
עוד לפני היציאה מהארון לידר רמז על נטייתו המינית בשירים שכתב. בראיון טען לידר: "מי שקורא את הטקסטים שלי ומקשיב לשירים, כבר מזמן היה צריך להסיק את המסקנות לבד". עד היום רבים משיריו לוטים בעמימות מגדרית- שירי אהבה של גבר, שאין להם שיוך מגדרי של מושא האהבה ("זכיתי לאהוב" הוא הבולט שביניהם). יותר מכל, מזוהה איתו דווקא הביצוע המחודש ללהיט של ריטה, "בוא", שיר הנושא של הסרט "יוסי וג'אגר". שורות כמו "בוא נפזר את מסך הערפל, בוא נעמוד באור ולא בצל", קיבלו לפתע משמעות שונה.

סיבוב חמישי – BFF 

דנה
אחרי שיתוף פעולה ארוך שנים עם הדי.ג'י עופר (עפרה) ניסים, שהיה המגה-BFF של ליידי אינטרנשיונל משחר נעוריה, השניים הסתכסכו בסוף המאה הקודמת ופיצלו כוחות. עם השנים הם השלימו, אך מעולם לא חזרו לעבוד יחד שוב. בשנים האחרונות ה-BFF האמיתיים של דנה היו הכלבים האהובים שלה, אך אל דאגה, היא עדיין מתהדרת בפמליה בלתי נדלית של גייז וטרנסקסואליות. וכן, היא עדיין שומרת על יחסים קרובים עם מעצב העל הצרפתי, ז'אן פול גוטייה.

אין תמונה
ניסים וז'אן פול. דנה יודעת איך לבחור אותם

עברי
אמנם לא חסרים ללידר חברים מהקהילה, אך ה-BFF הבלתי מעורער בעשור האחרון הוא גל אוחובסקי, כמובן. מאז הראיון ההוא ועד היום השניים פשוט בלתי נפרדים. אמנם אוחובסקי הוא בן זוגו של איתן פוקס מזה 23 שנים, וגם לידר החליף כמה בני זוג רציניים לאורך השנים, אך ביחד הם צמד חמד תקשורתי מוביל.

עברי לידר וגל אוחובסקי, אירוע מרי לו (צילום: עודד קרני)
BFF- עם החבר הקרוב גל אוחובסקי | צילום: עודד קרני
  
סיבוב שישי – נמסיס נצחי  

דנה
הנמסיס הרשמי של דנה הם כמובן חרדים, אליהם נלווים שאר שומרי מסורת, ימנים קיצוניים ואנשים צרי אופקים באשר הם. בעוד המחלוקת הממושכת בינם ובין דנה כנראה לעולם לא תגמר, בשנת 2007 קם מול דנה נמסיס קטלני חדש ה"גברת ליאור מולכו", להלן "מר במאי". מי שלא מכיר את היריבות העקובה מדם בין במאי הווידאו-קליפים עמו עבדה מיס אינטרנשיונל בעבר, כדאי שייכנס ליוטיוב הקרוב לאזור מגוריו, ויכתוב "מר במאי". ועל זה נאמר: "ציפור עם ציפור נפגשת".

עברי
ללידר יש צבא שלם נגדו – צה"ל. בשנת 2007, שלושה ימים לפני שהיה אמור להופיע במופע הצדעה לאגודה למען החייל, ביטל צה"ל את השתתפותו. הסיבה לביטול היה מכתב שנשלח ללידר ממפקדת קצין חינוך ראשי, בו נדרש לידר להכריז כי הוא "אוהב את צה"ל ומכבד את ערכיו". חתימתו של לידר היוותה תנאי לקיום הופעתו. הוא סירב להיענות לדרישה המשפילה, ובתגובה ביטל צה"ל את הופעתו המתוכננת.

סיבוב שביעי – על הקרשים  

דנה
השנה נבחרה "הטרנסקסואלית הראשונה של האירוויזיון" לייצג את ישראל בתחרות פעם נוספת. היא נשלחה לגרמניה עם השיר "Ding Dong", אך בחצי הגמר היא סיימה במקום ה-15 (מתוך 19) ולא העפילה לגמר האירוויזיון. פאדיחוש. שלל תיאוריות קונספירציה הציפו את הרשת ואת ה"אויטה", אך אין ספק שמדובר ברגע המביך ביותר בקריירה האינטרנשיונלית. מאז די נעלמו עקבותיה של הגברת, אבל אל תדאגו לה, כמו שראינו במו עינינו בעבר- דנה תמיד נופלת וקמה. גם מילולית.

דנה חצי גמר (צילום: Sean Gallup, GettyImages IL)
לא הצליחה לעלות לגמר. דנה באירוויזיון 2010 | צילום: Sean Gallup, GettyImages IL

עברי
לפני שלוש שנים הוציא לידר את אלבומו החמישי, "בקצב אחיד בתנועות של הגוף". האלבום זכה לביקורות צוננות ולא הצליח לייצר את האימפקט של אלבומיו הקודמים. מאז הוא אמנם הספיק לצאת לסיבוב הופעות מצליח עם אסף אמדורסקי, אך בהחלט הורגשה רגיעה בקריירה של עברי. אי אפשר לקרוא לזה "על הקרשים", אבל גם היא אפשר לקרוא לזה "בקצב אחיד". איך שלא יהיה, כבר מתחילים להריח את ההצלחה הבינלאומית הקרבה שלו עם ההרכב TYP.

עברי לידר ואסף אמדורסקי - הופעה של עברי לידר (צילום: עודד קרני)
התרומם מחדש בסיבוב ההופעות המצליח עם אמדורסקי | צילום: עודד קרני

סיבוב שמיני – קליימקס  

דנה
1998. אירוויזיון. דיווה. וכל מילה נוספת מיותרת.

 

עברי
בשנת 2005 לידר שיחרר את אלבומו הרביעי, "זה לא אותו דבר", להיטי האלבום היו "זכיתי לאהוב", "ניסים" ו"זה לא אותו דבר". האלבום זיכה אותו בתואר הנחשב "זמר השנה", ואם זה לא מספיק – בשלושה מצעדי פזמונים שנתיים שונים: גלגלצ, רשת ג' וגם בטקס פרס העמ"י. בימים ההם לידר נחשב כמעט לקונצנזוס, שזה הישג מטורף לאמן גיי מוצהר בארצנו. 

סיבוב תשיעי –  נוקאאוט  

לטס פייס איט: אם דנה לא הייתה קמה עוד אז בתחילת שנות התשעים, ומוכיחה לעם ישראל שגם טרנסקסואליות יכולות לרקד על פסגות מצעדי פזמונים (ולהרקיד חמולות באולמי חתונות), לא ברור איך המדינה שלנו הייתה נראית היום. ויותר מזה, אם דנה לא הייתה נשלחת ולוקחת את אירוויזיון 98', מי היה יודע בעולם שיש בכלל קהילת גייז בישראל. לולא דנה, כנראה שלעברי לידר היה הרבה יותר קשה להתקבל כזמר גיי מוצהר (אם הוא בכלל היה יוצא מהארון). דנה בהחלט מנצחת בקרב הזה בלי למצמץ, כי היא ה"גיי אייקון" הבינלאומי הראשון שייצאנו לעולם. עכשיו, כשעברי נושף בעורפה עם תחילתו של רומן בינלאומי משל עצמו, רק ימים יגידו מי יהיה הלידר האמיתי של הקהילה בעשור הקרוב.

אין תמונה
"אני ניצחתי!" הכשירה את הקרקע להומואים, לסביות וטרנס אחריה

>> מי לדעתם המנצח? כתבו לנו בפייסבוק

>> מדונה Vs ליידי גאגא- מי ניצחה בפעם הקודמת במועדון קרב?