המהפכה התרבותית שעברה על המוזיקה בישראל לא פסחה גם על הקהילה הגאה. בישראל של שנת 2015 כבר אין מקום לספק - המוזיקה המזרחית זוכה מהקהילה הגאה ליחס חם כמו אוגוסט באילת.
הסמן המוביל של המפכה הזו הוא ליין ה-ARISA, הליין המזרחי הגאה הראשון, שהפך לאחד הליינים המצליחים, והצליח לבסס את עצמו גם בקרב האוכלוסייה הכללית עם שירים וקליפים בהשתתפות מיטב כוכבי הז'אנר.
בסוף השבוע הקרוב יתארח הליין בפסטיבל Room 609 של רשת המלונות פתאל, שיתקיים בעיר אילת, לצד ליין ה-FFF של שירזי, שאחראי על מהפכה אחרת, זו שהמציאה את חיי הלילה של הקהילה.
"במהלך חמש השנים שאנחנו קיימים יצא לנו לחרוג מגבולות המסיבה ולבדוק איך המדינה מגיבה ל-ARISA", מסבירים עומר טובי ויותם פפו, מפיקי הליין, "אנחנו רואים את עצמנו בתור איזו שהיא פלטפורמה שמייצרת מדיה ומוציאה אותה לאור, סוג של לייבל קטן. זה התחיל כניסיון מאד מוצלח לייצר בתוך הפופ הזה איזה שהוא תת ז'אנר שנקרא מוזיקה מזרחית הומואית, וזה קיבל ביטוי גדול במיוחד כשיצרנו את 'תל אביב' עם עומר אדם, את 'פה זה לא אירופה' עם מרגול ולאחרונה את 'קרקס' עם שרית חדד, שנכתבו והולחנו כולם על ידי דורון מדלי".
וההצלחה אכן רבה. השיר 'תל אביב' של דורון מדלי, למשל, הופק על ידי הליין לקראת מצעד הגאווה והפך ללהיט ענק. "אנשים רוקדים בחתונות את השיר המזרחי הגאה הראשון, למרות שלא כולם יודעים שהוא כזה", אומר טובי, שאחראי בין השאר על הקליפים של הליין שכבשו את המדינה, "בינינו לבין עצמנו אנחנו משתעשעים גם עם הגבולות האלה ואני שמח לראות שכל מה שאנחנו עושים מתקבל באהבה ואהדה גם בחוץ, ומנצח דעות קדומות ומחשבות שליליות".
ביטוי של זהות הומואית מזרחית גאה
הליין החל לפעול לפני 5 שנים, בניסיון לתת מענה לאוכלוסייה גדולה של הומואים מזרחיים שהרגישו שאין להם ייצוג בעולם חיי הלילה הקהילתי. "כל מסיבת גייז שהיינו יוצאים אליה הייתה או מסיבה אלקטרונית או מסיבת פופ לועזית", מסביר טובי, "האריסה נולדה מתוך איזה שהוא צורך תמים בתכנים שקרובים לנו ללב אל מול המחסור בבמה שניתנה להם. מוזיקה מזרחית היא ללא ספק הפופ של ישראל והאריסה עושה כבוד לז'אנר שהומואים הדירו במשך שנים".
הרגשתם סיכון כשהקמתם את הליין?
"סיכון זה לא היה כי התחלנו את זה ממקום אותנטי של לעשות כיף", אומר טובי, "עם הזמן הבנו עד כמה הקהל מתרגש מזה חזרה, וזה מה שנתן לנו דלק להמשיך קדימה".
"צפינו שזה יקרה", מודה פפו, שגם מתקלט במסיבות של הליין, "כי גם בתרבות הכללית המזרחית היא הדבר הכי גדול, מסחרי ומצליח. אז לא הייתה סיבה שאצל ההומואים זה לא יהיה ככה. גם בשביל אנשים שלא גדלו על המוזיקה הזו".
לפעמים יש תחושה שהאריסה היא זו שיצרה את הדמות של ההומו המזרחי. מה בא קודם, דמות ההומו המזרחי או האריסה?
"ברור שהיו הומואים שאוהבים מזרחית לפני האריסה", מסביר פפו, "אבל לא היה לזה שום ביטוי בחיים שלהם כהומואים. כמו שאנשים היו שומעים מזרחית גם לפני שהשמיעו אותה ברדיו. אבל לא היה להם שום ביטוי תרבותי לזה מעבר למעגל הקרוב. אריסה היא ביטוי של זהות הומואית מזרחית גאה. להומואים כבר נמאס ללכת למסיבות שנראות כמו העתק של כל מסיבה אחרת בעולם, והם מעדיפים ללכת למשהו שקשור לחברים שלהם, לחיים שלהם, ולסביבה בה הם חיים".
הפרומו הראשון שהכיר לקהל את האריסה, וזכה ל-1.5 מיליון צפיות:
אפשר לומר שההומו המזרחי הפך לאליטה החדשה של הקהילה?
"זה שיש הומואים מזרחיים במיינסטרים זה כי מזרחית זה המיינסטרים" מסביר פפו, "והיה ברור שבאיזה שהוא שלב יתגשם החלום שלנו ומזרחית יהפוך להיות גם המיינסטרים של ההומואים".
"זה פשוט מה שקורה במדינה", מוסיף טובי, "המוזיקה המזרחית היא הפופ של ישראל, ומן הראוי שתהיה מסיבה גאה גדולה שמנגנת את זה. סוד ההצלחה של האריסה הוא שהפכנו לסוג של בית עבור המון בליינים שמקבלים את הרחבה הכי גדולה ומכובדת שמנגנת להם את הדברים שהם אוהבים ומכירים מגיל אפס מהבית".
אתם מרגישים שיש לכם חלק בהפיכת הזמרות המזרחיות לדיוות החדשות של הקהילה?
"הסיבה האמיתית שזה קורה היא שפשוט אין כל כך מוזיקה שהיא לא מזרחית", מסביר פפו, "זה שמשמיעים בחתונות אשכנזיות מוזיקה מזרחית, זה כי אין מוזיקה שמחה שמתאימה לחתונות שהיא לא מזרחית. ואין משהו קרקסי ומצחיק כמו המזרחית ההומואית".
אתם מגדירים את זה כסוג של ניצחון?
"זה ניצחון נקודה", קובע טובי, "העבודות שלנו יכולות להיות מאד פרובוקטיביות ואדג'יות, אבל יש משהו בבסיס שלהן, של השמחה והכיף, שמצליח להנגיש אותן ולתקשר אותן החוצה. ואני חושב שזה סוד ההצלחה של האריסה, שהיא מאוד נאמנה לעצמה ויחד עם זה מכבדת את כל מי שצופה בה או שומע אותה. בין אם זה מוזיקה מקורית שאנחנו יוצרים או קליפים על מוזיקה שהיא נכס צאן ברזל מזרחי".
"תל אביב" - השיר המקורי הראשון של האריסה (מילים ולחן: דורון מדלי):
כמעט בכל מסיבה יש מצב לשמוע הבלחה מזרחית, אבל זה בחיים לא יקרה ההיפך. למה?
"אנחנו נורא קנאים בלספק לקהל שלנו את מה שהוא בא לשמוע, בגבולות המוזיקה המזרחית והערבית, במסגרת הזו אנחנו שמים את הכל. אתה לא תשמע אצלנו דנה ברגר כי זו מסיבה מזרחית אבל כן תשמע זמרת מלבנון לדוגמה".
איך הייתם מגדירים היום את הקהל של האריסה?
"הבסיס הרחב והגדול שלו הוא קהל להט"בי", מסביר טובי, "אבל כולם מביאים את המשפחות, את הידידות, את האחיות, את החברים הסטרייטים, ואיזו שהיא שמחה גדולה לכולם ובסיס נורא מרגש שהצלחנו ליצור עם הקהל שלנו".
"אין לנו קהל מאד ברור", אומר פפו, "יש הכל מהכל, אנשים שמבינים איפה הם חיים ויודעים שפה זה לא אירופה".
הארון המזרחי מורכב יותר
בסוף השבוע הקרוב צוות האריסה יהיה אחראי על מסיבת הנעילה של הפסטיבל, שתתקיים במוצאי שבת בשעה 23:00, בהשתתפות שרית חדד ואוריאל יקותיאל.
"החיבור בינינו לבין שירזי הוא טבעי", מסביר טובי, "לקחנו חלק בהפקות דומות בעבר, ההבדל הוא שמדובר בהפקה הרבה יותר מרשימה, גדולה ומסודרת, שלוקחת את התכנים ברצינות מרגשת".
"שירזי פרץ את הדרך למסיבות גייז, בלעדיו אף אחד מאתנו לא היה פה". מוסיף פפו, "ולגבי אילת - אם הייתה עיר לאריסה זו הייתה אילת. אין דבר יותר מתאים מחפלה ענקית בים סוף".
"מאמא דיאלי" - הקליפ האהוב על מפיקי הליין:
מה התכניות של הליין לעתיד?
"אנחנו תיכף חוגגים 5 שנים שאותן נציין באירוע גדול ושיר חדש. האריסה יוצרת מתוך מקום אותנטי של כיף והתרגשות מהעשייה, אנחנו ערניים לקלוט מה העולם מזמן לנו. עשינו חפלות ביפן, ברזיל, קנדה וכל אירופה, והדברים האלו הגבירו את הרעב שלנו. מה שחשוב לנו זה שכמה שיותר אנשים יוכלו ליהנות מהכיף והיצירה שאנחנו עושים".
עם כל החיבור המוצלח הזה בין הקהילה לז'אנר, איך זה שעדיין אין אמן מזרחי מחוץ לארון?
"פעם היה לי ברור שזה בגלל שזה לא פונה לקהל שלהם", מסביר פפו, "לא האמנתי שסטרייטים מזרחים יזמינו לחתונה שלהם זמר מזרחי הומו. אבל עכשיו אחרי 5 שנים בהן האריסה הגיעה ללב המיינסטרים, ולכל מזרחי במדינה יש בפלייליסט את 'תל אביב', התשובה פחות ברורה בעיניי. אני מניח שזה נובע מחשש לאבד את מה שהושג עד היום, ויכול להיות שעוד כמה שנים יהיה זמר מתחיל שאין לו מה להפסיד, שיצא מהארון על מנת למנף את הקריירה שלו, כמו שהרבה זמרים לא מזרחיים, בארץ ובעולם, עשו בעבר".
"כל התהליכים הם ארוכים וסבוכים וכך גם תהליך יציאה מהארון המזרחי", מסכם טובי, "יש כאלה שתוהים איך זה לא כזה קל ופשוט, אבל זו יציאה מהארון שמבוססת על ערכים ועל מסורת והיא קצת יותר מורכבת ושונה. אני מקווה שהעבודה שאנחנו עושים באריסה תגרום לכל בני האדם בעולם להרגיש חופשיים ושלמים עם עצמם, עד אז אנחנו עושים שמח ומי שרוצה להצטרף ולעשות איתנו שמח אז הוא ממש מוזמן".
מחר זה מתחיל: פסטיבל ROOM 609 באילת: לתכנית המלאה של ההופעות והמסיבות לחצו כאן