ביום חמישי הקרוב (10.7) יפתח בסינמטק ירושלים פסטיבל הקולנוע ירושלים. בפסטיבל, המתקיים מדי שנה החל משנת 1984 וחוגג השנה 31 שנים, יוצגו כ-200 סרטים מהארץ והעולם. בין מאות הסרטים שיוקרנו במשך עשרת ימי הפסטיבל, מבחר סרטים העוסקים בהומוסוקאליות, יציאה מהארון והתמודדות עם הנושא בקולנוע מרחבי העולם. בחרנו לכם את המומלצים ביותר:
טום בחווה / קסבייה דולן, קנדה
לאחר מות בן זוגו, מגיע טום (קסבייה דולן) לחווה שבה חיה משפחתו של חברו המנוח, ונדהם לגלות שאיש לא ידע שם על נטייתו המינית. ככל שהזמן במקום חולף, הוא חש כי סוד אפל מסתתר בתוך משפחת האיכרים הזאת, סוד שבן הזוג המת ניסה כנראה להימלט ממנו.
"טום בחווה" הוא יצירה נוספת של הבמאי הקנדי קסבייה דולן. בגיל 25, עם ארסנל של חמישה פיצ'רים עטורי פרסים ושבחים (בהם "הרגתי את אמא שלי", "פעימות לב" ו"לורנס בכל מקרה"), דולן כבר התבסס היטב כילד הפלא של עולם הקולנוע האמנותי. את כולם הוא גם כתב, גם ביים, גם ערך ואפילו עיצב את התלבושות. הסרט הוצג לראשונה בפסטיבל ונציה האחרון וגרף את פרס מבקרי הקולנוע FIPRESCI.
מתי: שבת ה-12/7 ב-22:15 וה-19/7 ב-20:00
מתנגן / הונג קאו, בריטניה 2014
מותו הפתאומי של קאי, צעיר לונדוני, מכה את אמו ג'וּן בתדהמה ומותיר אותה במצב של צער עמוק. המוות שומט את הקרקע גם תחת רגליו של ריצ'רד, בן זוגו של קאי, שמרגיש אחריות כבדה כלפי האם השכולה ומגיע לבית האבות שבו היא שוהה ומנסה להושיט לה יד תומכת. אלא שהאמא, אשה סינית-קמבודית שבקושי מדברת אנגלית, לא ממש מסתירה את חוסר החיבה שלה אל ריצ'רד, ונוהגת בו ביד קשה. לצורך התקשורת שוכר קאי את שירותיה של מתורגמנית צעירה, וכך מנסים שני הטיפוסים הכה שונים הללו לנהל דיאלוג, לגשר על הפערים התרבותיים והלשוניים דרך הזכרונות מהגבר שהיה כה יקר לשניהם. הסרט השתתף בתחרות הרשמית של פסטיבל סאנדנס האחרון וגרף את פרס הצילום.
מתי: שישי ה-11/7 ב-11:00 וב-17/7 ב- 11:00
צבא הישע - עבדאללה טאיה - צרפת 2014
הסופר עבדאללה טאיה מעבד אל המסך הגדול את ספרו האוטוביוגרפי "צבא הישע", ומגיש יצירה קולנועית בת שני חלקים. הפרק הראשון מגולל את שנות נעוריו של עבדאללה הצעיר במרוקו, שעה שהוא מפתח תודעה מינית ומתחיל לבחון את הקודים החברתיים, את הברוטליות הפטריארכית ואת העוני האכזרי של מחוזות ילדותו. הפרק השני עוקב אחר עבדאללה הבוגר יותר, כעת סטודנט מרושש בז'נבה, שם הוא נאלץ להתמודד עם שלל היבטים - מיניים, גזעיים, פוליטיים וחברתיים - הכרוכים בהיותו הומוסקסואל מרוקאי באירופה.
טאיה, שהציג את הסרט לראשונה בפסטיבל ונציה האחרון, חוסך בדיאלוגים, מגייס שחקנים המגישים הופעות משכנעות ונעזר בידה המיומנת של הצלמת אנייס גודאר.
מתי: שבת ה-12/7 ב-13:00 ושישי ה-18/7 ב-21:30
שיער רע / מריאנה רונדון, ונצואלה
ג'וניור חולם על שיער חלק. הוא רק בן שמונה, אבל נחוש בדעתו ליישר את התלתלים העקשנים עבור צילום תמונת המחזור לבית הספר. הוא גר בשיכון אימתני בקראקס עם אמו מרתה, אלמנה צעירה שאיבדה את עבודתה כשומרת בטחון, ואחיו התינוק. למרתה לא קל להתמודד עם האובססיה של הבן לגבי הופעתו החיצונית, המעוררת בה חרדה הומופובית. כל ניסיונותיו של הילד שובה הלב הזה לזכות באהבתה ולקרב אותה אליו רק גורמים לה לדחות אותו יותר ויותר. סבתו של ג'וניור מצד אביו, אשה צבעונית ומלאת קסם, ערה למצב ומבקשת לקחת את הילד תחת חסותה, אך מרתה מסרבת ומחליטה לעשות את כל הדרוש כדי "להשיב את בנה אל המוטב".
"שיער רע" הוקרן בבכורה בפסטיבל טורונטו האחרון ובהמשך זכה בפרס הגדול בסן סבסטיאן.
מתי: שבת ה-12/7 ב-14:00 ושישי ה-18/7 ב-16:15
פרחים של מרציפן / אדם קלדרון, ישראל
סרט נוסף העוסק בשאלות מגדר הוא הסרט הישראלי "פרחים של מרציפן" של הבמאי אדם קלדרון, שיתחרה בתחרות הפרינג'ינדר, המציגה בהקרנות בכורה את מיטב הקולנוע העצמאי והאלטרנטיבי שהופק בישראל במהלך השנה. "פרחים של מרציפן" הוא מלודרמה צבעונית המספרת את סיפורה של הדס רגאל (48) המתאלמנת מבעלה שנהרג בתאונת אופנוע וטורף באחת את עולמה. רגאל יוצאת למסע המתחיל מקיבוצה הנידח בנגב, עוברת לכרך התל-אביבי ומגלה את עצמה מחדש. מה שנראה תחילה כשינוי בלתי נמנע בעקבות מותו הפתאומי של בעלה, מתברר כתחילתו של מסע כאוּב ואופטימי לגילוי עצמי ולהשלמת חלקים בפאזל חייה.
מתי: חמישי ה-17.7 החל מהשעה 20:00 בגינת הסינמטק
פסטיבל הקולנוע ירושלים יתקיים בסינמטק ירושלים בתאריכים 10-20.7, כרטיסים בטלפון 9377* או באתר
עוד ב-mako גאווה: