האירוע שהפך לנקודת ציון בהיסטוריה הגאה של תל אביב חוזר. לאחר הפסקה של שנתיים, וויגסטוק 2014 יתקיים ב-28.11 במתכונת חדשה כשהוא גדול יותר, מרשים יותר וצבעוני יותר מתמיד.
פסטיבל הדראג הישראלי, שהוא אחות קטנה של אירועי הוויגסטוק ההיסטוריים בניו יורק של שנות השמונים, נוסד בישראל בשנת 1995 על ידי "בלה דואגת", (שלימים הפכה לזרוע ההסברה של הוועד למלחמה באיידס בקרב קהילת הלהט"ב), במטרה לעורר מודעות ל-HIV בקרב הקהילה הגאה, והתקיים ברציפות עד שנת 2002. לאחר שמונה שנות הפסקה האירוע נערך שוב בשנת 2010 בגן מאיר בתל אביב, ובשנת 2011 הופסק האירוע כשעה לאחר תחילתו בשל הגשם העז שהחל לרדת.
לאחר שנתיים בהן לא התקיים האירוע, החליטו המארגנים לפעול לחידושו בשל חשיבותו להעלאת המודעות ל-HIV. בתמיכה של איתי פנקס חבר מועצת העיר, יובל אגרט מנהל המרכז הגאה וד"ר יובל לבנת מנכ"ל הוועד למלחמה באיידס, הוחלט על השבת אירועי הוויגסטוק במתכונת מחודשת.
"הוויגסטוק הוא אירוע עם מסורת ארוכה", אמר איתי פנקס, חבר המועצה מטעם מרצ, "במשך שנים היה האירוע הקהילתי השני בגודלו אחרי אירועי הגאווה. שילוב של הסברה כחלק מהמאבק באיידס והופעות אהובות של המובילות שבמלכות הדראג - כזה שחבל היה לוותר עליו, והחלטנו להחזיר את המסורת בפורמט חדש. אנחנו בטוחים שיהיה אירוע שווה שיחזיר את המסורת וגם יתרום למאבק באיידס, שנמשך כשלושים שנה".
לצורך הפקת האירוע גויסו דניאל מריומה, בעבר רכז התרבות של המרכז הגאה, אווה סטילטו, מקימת תיאטרון הדראג וינטג', ולינור בר-גיל (דייזי ביץ'), בעלת לייין ה-QUEENS.
על מנת להפוך את האירוע לאטרקטיבי גם לקהילה וגם לקהל הרחב, גויס למאמץ גם אגדת חיי הלילה שמעון שירזי, בעל ליין ה-FFF, כדי שיתרום מניסיונו העשיר בהנגשת האירוע לקהל הרחב. הודות לכך הועבר האירוע לתוך מועדון האומן 17, בניגוד לשנים עברו בהן התקיים בחוץ.
דניאל מריומה, מפיק האירוע, מסביר על ההחלטה להחזיר את הפסטיבל המיתולוגי: "האירוע השנה מתקיים הודות לשיתוף פעולה בין המרכז הגאה, הוועד למלחמה באיידס ושמעון שירזי, יחד עם עיריית תל אביב שלקחה חלק נכבד על מנת לוודא שהאירוע יתקיים".
במה שונה הארוע השנה משנים קודמות?
"האירוע האחרון בוטל בגלל הגשם. כדי להימנע ממצב כזה וכדי לתת לכולם את חוויית הוויגסטוק, הועבר האירוע לתוך האומן 17, בהפקה מיוחדת של שמעון שירזי הכולל את מיטב מלכות הדראג של ישראל. אנחנו מעבירים את האירוע לתוך סצנת המועדונים וכך מחזירים אותו אל הקהילה ומנגישים אותו גם לכלל הציבור. כמו בשנים קודמות, מטרת האירוע היא העלאת המודעות ל-HIV, וכחלק מהמסורת חלק מהכנסות המסיבה יועברו כתרומה לוועד למלחמה באיידס".
מה התכניות?
"מדובר בערב שמתחיל כערב גאלה שיתקיים באומן 17, בהמשכו יעלו המופעים של מיטב מלכות הדראג הישראליות, ובהמשך האירוע יהפוך למסיבה בניצוחו של שירזי, בהשתתפות שרשרת דיג'יים ישראלים שנרתמו למען המאבק הזה, כאשר הוויגסטוק לא ייעצר אלא הדראגיסטיות ימשיכו להופיע לכל אורך המסיבה".
הסטונוול הישראלי
בשנת 1998 הפך הפסטיבל לאירוע מכונן בהיסטוריה של קהילת הלה"טב בישראל, כאשר שוטרים שהגיעו לפזר את באי הפסטיבל לאחר כניסת השבת עטו כפפות גומי בגלל חשש לא מבוסס להידבקות ב-HIV.
במקום התפתח עימות אלים, בעקבותיו חסמו משתתפי הפסטיבל את הרחובות הסמוכים כמחאה ובהמשך יצאו בצעדת מחאה מגן העצמאות לכיכר רבין, בסיומה הונף דגל גאווה למרגלות בניין העירייה. כמה שבועות לאחר האירוע התקיים מצעד הגאווה הראשון בתל אביב והצועדים בו שיחזרו את המסלול בו צעדו אנשי הקהילה הגאה לאחר מהומות "וויגסטוק".
"הוויגסטוק זכור לכולנו כאחד האירועים המשמעותיים ביותר בכל הנוגע להעלאת המודעות והשיח על HIV בקהילה הגאה", אמר ד"ר יובל לבנת, מנכ"ל הוועד למלחמה באיידס, "ואנחנו מאוד מתרגשים לקראת חזרתו ושמחים על ההירתמות של חברינו מהקהילה הגאה המשתתפים איתנו יחד במיזם חשוב זה. כיום אנו מעריכים כי אחד מעשרה הומואים המתגוררים בתל אביב חי עם HIV, אבל זה לא משהו שצריך לקבל כגזירת גורל. למען האמת, אפשר לשנות את המציאות הזו, אבל זה דורש מכל אחד מאיתנו להתגייס: אם כולנו ניבדק ל-HIV אחת לחצי שנה, נקפיד לשמור על עצמנו ועל הפרטנרים שלנו ולהשתמש בקונדום ובעיקר נתחיל לדבר על הנושא הזה – נצליח להוריד משמעותית את מספר הנדבקים ב-HIV בקהילה הגאה בישראל".