מזל טוב אריאל. השבוע (17.11.89) היא חוגגת 25 שנה ליציאת הסרט "בת הים הקטנה" לאקרנים. באחת התקופות הקשות שידעה דיסני מבחינת כלכלית, מסחרית וביקורתית, קיבלו קברניטי החברה החלטה אמיצה לחזור לסרטי "נסיכות" אחרי 30 שנה (סרט הנסיכות הקודם שלהם היה "היפיפייה הנרדמת" מ-1959) ופתחו בלא מתכוון את תור הזהב המחודש של סרטי הקלאסיקה המצוירים בשנות ה-90 עליהם גדל דור ילדים חדש ועליז במיוחד.
עם הצלחה קופתית מרשימה (מעל 200 מיליון דולר הכנסות, שובר קופות גדול בזמנו) ואוסקרים על הפסקול ושיר הנושא, הפך "בת הים הקטנה" לפייבוריט מובהק בפנתאון סרטי האנימציה ולתעשייה שלמה שכוללת מרצ'נדייז, שני סרטי המשך ואפילו סדרת טלוויזיה.
לא ברור בדיוק מה הופך את "בת הים הקטנה" לסרט שגייז כל-כך אוהבים, מצטטים ומעריצים. התיאוריות הנפוצות משוות את רצונה של בת-הים להפוך לבת-אדם ולהיות מקובלת ונאהבת על ידי אביה - לתהליך היציאה מהארון, ועד אלו שרואים בזנבה של אריאל כמטאפורה לארון עצמו המטשטש את מיניותה. לכך גם מתווספת השמועה הוותיקה שמחבר הספר, הנס כריסטיאן אנדרסן, שמעולם לא נישא או הביא ילדים, היה גיי בארון.
קל למצוא בכל חבורת גייז שנולדה באייטיז את זה שמבין בדיוק במה מדובר כשהוא שומע את המילה "דרומבלבוס" ומכתיר את "בת הים הקטנה" כסרט דיסני האהוב עליו (כותב שורות אלו הוא כזה, היוש). לא מעט מכירים את הטקסטים והשירים שבו בעל פה - ומתעקשים שהדיבוב בעברית טוב יותר מזה שבאנגלית.
אז לכבוד 25 שנים לרגע שבו התגלתה לעולם אם כל הביצ'-דיוות - אורסולה, קבלו 25 עובדות שבטח לא ידעתם ואתם חייבים להכיר:
1. בסצנת הפתיחה של הסרט, ניתן לראות יישובים בקהל את קרמיט הצפרדע, מיקי מאוס, גופי ודונלד דאק.
2. "בת הים הקטנה" כמעט ונגנז, אחרי שמנכ"ל דיסני, ג'פרי קצנברג, העדיף לעבוד על סרט המשך ללהיט "ספלאש" בכיכובה של דריל האנה, ולא רצה להעמיס על הקהל סרטי בתולות ים. בסופו של דבר סרט ההמשך בוטל וניתן אור ירוק להפקת "בת הים הקטנה". אגב, השיער של אריאל נצבע במכוון באדום, במטרה להבדיל אותה מדמותה של האנה ב"ספלאש".
3. רישומי הסרט הראשוניים כללו עיצובים שונים לדמותה של מכשפת הים. אחד מהם היה בדמות דג-עקרב.
4. דמותה של אורסולה נכתבה במקור עבור השחקנית בי ארתור. היא נאלצה לסרב כיוון שהייתה עסוקה מדי עם צילומי "בנות הזהב".
5. את עיצוב הדמות הסופית של מכשפת הים ביססו האנימטורים על דמות הדראג-קווין "DIVINE" שגילם השחקן האריס גלן מילסטד. מילסטד נפטר כשנה לפני יציאת הסרט ולא זכה לראות את התוצאה הסופית של אורסולה.
6. בסצנה שפלאונדר מדבר על השחף, הפנים שלו פיזית הופכים לשחף למספר פריימים.
7. עיצוב דמותה של אריאל התבסס על השחקנית אליסה מילאנו ("מי הבוס?", "מכושפות") בצעירותה.
8. בסצנות שירדו בעריכה, נחשף כי אורסולה היא אחותו של טריטון. במחזמר שעלה בברודווי קו העלילה הזה הוא חלק חשוב מההצגה.
9. הסצנה האייקונית שבה אריאל ישובה על סלע כשהגלים מתנפצים סביבה הוא מחווה לפסל בת הים המפורסם שמוצב בנמל קופנהגן בדנמרק.
10. הסצנה שבה הספינה של אריק עולה באש וטובעת היא באורך 3 דקות. נדרשו 10 אנימטורים ושנה שלמה כדי להשלים אותה.
11. במהלך סצנת החתונה על הספינה, ניתן לראות בין האורחים את גראנד דוק והמלך מהסרט "סינדרלה".
12. אופס 1: בסצנה שהשחף קורע את השרשרת עם הקול מהצוואר של אורסולה והוא נופל ליד הרגליים של אריאל, רואים שהיא יחפה. בפעם הבאה שמתמקדים בה שוב – היא נועלת נעליים.
13. אופס 2: בסצנה שאריאל נצפית חוזרת למערה שלה, היא עם תיק יד בצבע אדום תלוי על כתפה. אותה סצנה ממשיכה כשאורסולה בוחנת אותה בכדור הבדולח שלה – שם תיק היד נעלם.
14. אופס 3: בסצנה שהכלב מקס מלקק את אריאל הוא עושה זאת בלחיה השמאלית. רגע אחרי אריאל מנגבת את לחיה הימנית.
15. אופס 4: הקשת בסיום הסרט שטריטון יוצר מהקילשון שלו – הפוכה.
16. הבועות מתחת למים במהלך הסרט - מייד אין צ'יינה. הפקת הסרט היתה יקרה מאוד בתקופה בה האולפן עדיין התאושש ממצב כלכלי רע שפקד אותו. בשל כך הוחלט שאת אפקט הבועות במהלך הסרט תצייר חברת האנימציה הסינית "פסיפיק רים פרודקשיין". הם סיפקו למעלה ממיליון בועות לאורך הסרט.
17. שוק - אורסולה היא לא תמנון! במקור היא תוכננה להיות, אולם האנימטורים התקשו לצייר תנועה רציפה עם 8 זרועות – ולכן קיצצו 2. עדיין לא ברור לגמרי מהי.
18. שיר הנושא "חלק מעולמם" כמעט ונחתך מהסרט. חבורת ילדים שהובאה במיוחד כקבוצת מיקוד הייתה לא נינוחה בזמן הקרנת השיר, והמנכ"ל ג'פרי קצנברג ביקש להסיר אותו, דבר שנמנע אחרי שבמאי הסרט ביקש להמתין עם זה להקרנה נוספת.
19. תנועת השיער של אריאל מתחת למים התבססה על תנועת השיער של סאלי רייד, האסטרונאוטית הראשונה בחלל.
20. התלבושת שלובשת עוזרת הבית קרלוטה, היא מחווה לתלבושת של סינדרלה.
21. בחלק שבו אורסולה שרה את מילות הכישוף מול אריאל, רגע לפני שהיא לוקחת את קולה, היא אומרת את המילים "גרון", "קול" ו-"דג" בלטינית.
22. חלק מהשמות של אחיותיה של אריאל היו מחוות קטנות לחברי ההפקה: "אתינה" נקראה על שם המחזה הראשון שכתב מלחין הסרט אלן מנקן - "אתינה: המלכה הרעה של הגלקסיה". "אלנה" היה שם החיבה הנשי שניתן לאלן על ידי המפיק הווארד אשמן, ו"אנדרינה" היה שם מדריכת האירובי של במאי הסרט.
אגב – כל בנותיו של טריטון מתחילות באות A.
23. בזמן עשיית הסרט, צבע הירוק-טורקיז-כחול של הסנפיר של אריאל לא היה קיים. האנימטורים ייצרו אותו במיוחד. הצבע החדש נקרא עד היום "אריאל".
24. את הגרסה הישראלית לסרט דובבו שלומית אהרון כאריאל, רחל אטאס כאורסולה, אלי גורנשטיין כסבסטיאן ויהויכין פרידלנדר כנסיך אריק. כיום נחשבת הגירסה העברית לגולת הכותרת שבדיבוב הישראלי. כשהשיבו את הסרט לקולנוע להקרנות דיגיטליות, ישראל הייתה המדינה היחידה בעולם שהורשתה להשאיר את הדיבוב המקורי בהקרנות המסחריות.
שלומית אהרון מבצעת בהופעה את "חלק מעולמם":
25. ובמיוחד למאקו גאווה - תקרית ה"פין": בעטיפת קלטת הוידיאו שיצאה לסרט, ניתן לראות ברקע את ארמון הממלכה, שאחד מהצריחים נראה בצורתו כדמוי איבר מין גברי.
בהתחלה השמועות טענו כי מדובר במעשה מכוון של אחד האנימטורים, אולם בהמשך נטען בדיסני כי מדובר בדמיון מקרי בהחלט ולא היתה שום כוונה מאחורי האיור. תשפטו בעצמכם.
* הסרט זמין ב- yesVOD בקטגוריות "נסיכות דיסני"