"שכונה" היא סדרת נוער יומית מאת היוצרים גיורא חמיצר ונועה פניני, בהפקת Nutz המשודרת בערוץ טין ניק לצופי HOT. הסדרה מתארת את חייהם של תושבי הישוב "נרקיס" בו מתגוררות משפחות עשירות לצד משפחות ממעמד הפועלים הנקראים "שכוניקים". לעונה השלישית והמצליחה של הסדרה הצטרפה השחקנית יעל פולמן (המוכרת גם כאלישבע מ"כיפת ברזל"), בה היא מגלמת את דורי, נערה אילתית בת 18. דורי עובדת בבית מלון בעיר לפני גיוס, שם היא מכירה את חבורת השכוניקים שמתארחים במלון ואת רחלי, הדמות הראשית בה היא מתאהבת.
דורי חוזרת עם החבורה לישוב נרקיס ושם סיפור האהבה בין השתיים מתפתח. "באופן כללי דורי היא דמות קולית ומגניבה", מעידה פולמן ומדברת על האתגר שבכניסה לנעליה של דמות לסבית לראשונה, "יש כמה דברים שריגשו אותי וגרמו לי לרצות להיכנס למסע הזה. דמות לסבית היא דבר שלא עשיתי אף פעם והגניב אותי להתנסות בו, ודבר שני שריגש אותי היא העובדה שיש כאן בחורה מאוד צעירה שכבר יודעת מי היא, ומשדרת משהו מאוד שלם ובטוח בעצמו".
"רצינו להראות שזו לא דרמה להיות להט"ב ב-2018", גורסת ניניו על הייצוג הגאה בסדרה, "ככה גם הדמויות בסדרה מתייחסות לכך, לא עשינו מזה יום לימודים ארוך". באמצעות שתי הדמויות, סדרת הנוער "שכונה" מציגה לצופים הצעירים שלבים שונים בתהליך היציאה מהארון.
"אני חושבת שמבחינת הכוחות במערכת היחסים הזו היה חשוב להביא צד שהוא יותר בשל (דורי), וצד אחד שעדיין מבולבל (רחלי). כשדורי יצאה מהארון בפני אנשים בסדרה, היה ניסיון להביא פשטות וקלות לדברים בשביל להראות לילדים ונוער, שהעולם לא יקרוס אם הם יוציאו את המילים האלה מהפה, ואני חושבת שמאוד רואים את זה בסצנות".
"יש סצנות שהן שיח על מערכת היחסים שלהן", מוסיפה ניניו ומדברת על התגובה של אחת הדמויות ליציאה של דורי מהארון ועל אהבתה לרחלי, "היא אומרת לה שלא טוב לשמור דברים בבטן, וזה משפט מאוד חזק בעיני ומקור השראה טוב לילד או ילדה שמתמודדים עם משהו כזה".
"העולם היום ניפתח למצב שהכל קביל, בלי להכניס לתבניות"
האהבה בין רחלי לדורי נרקמת במהלך העונה לאחר מערכת יחסים ממושכת של רחלי עם בן זוגה לירון מהעונות הקודמות. העונה הנוכחית מלווה את רחלי בתהליך ההתוודעות לנטייתה המינית. "זה היה ברור לכולם שהיא סטרייטית, היה לה בן זוג ולא דיברו בכלל על הנטייה המינית שלה", מתארת תותי את עברה של רחלי אותה היא מגלמת.
רחלי היא ביסקסואלית?
"היא הייתה במערכת יחסים עם מישהו שהיא אהבה ונמשכה אליו, זה לא שהיא התעוררה אחרי שהכירה את דורי והבינה שכל מה שהיה אתו היה סתם", מדגישה ניניו, "בהקשר הזה יש סצנה בסדרה שאני מאוד אוהבת, שבה רחלי שואלת את אחותה הגדולה, מה זה אומר עליה שהיא אהבה גבר ועכשיו אוהבת אישה, ואחותה עונה לה שזה לא אומר כלום, רק שהיא התאהבה בבחורה ממש מגניבה, ושזה לא חייב להגיד משהו. כלומר את לא לסבית לא סטרייטית, את פשוט פתוחה למה שאנשים בעולם מביאים לך. זו אמירה מאוד יפה בעיני, ובאופן כללי אני מרגישה שהעולם היום ניפתח למצב שהכל קביל, בלי להכניס לתבניות".
הדמויות הלהט"ביות בסדרה אינן מצהירות על זהותן המינית ומציגות בפני הצופים הצעירים נקודת מבט העוסקת בחקר עצמי ודוגלת בחופש מתבניות והגדרות. "אני חושבת שמה שהדמות של רחלי מראה הוא שהגדרות לא רלוונטיות", מחזקת פולמן את דבריה, "זו תפיסה מאוד מתקדמת, ולהביא אותה לעולם של נוער וילדים זה דבר שהרבה יותר מאתגר את הצופים לדעתי ומביא אמירה פשוטה, "עד עכשיו רציתי לעשות משהו אחד, עכשיו בא לי משהו אחר - וזה בסדר".
"היא יכולה להיות עדינה ונשית ולהיות לסבית"
מלבד הסצנות והמסרים אשר עוסקים במערכת היחסים בין השתיים, ניתן דגש גם לנראותן של הדמויות, שכן רחלי ודורי מייצגות סוגים שונים של נשיות בחברה. "אני זוכרת שהתעסקנו בזה הרבה כשהתחלנו לעצב אותה", משתפת פולמן על עיצוב דמותה של דורי בסדרה, "ליוצרת נועה פניני היה חשוב שתהיה בה נשיות לצד משהו הרפתקני ומחוספס. בהתחלה הלבישו אותי בסגנון לבוש של 'טום בוי' וקרעים, אבל אז נועה החליטה לעדן את זה כדי לא ליפול למקום הסטיגמתי. בגלל שאנחנו לוקחים פה אחריות ומביאים ייצוג, רצינו להראות שהיא יכולה להיות עדינה ונשית, ללבוש חולצות בטן ומיני, ולהיות לסבית".
ניניו מוסיפה כי לקראת העונה השלישית הצופים ידעו כי אחת הדמויות בסדרה צפויה לצאת מהארון כדמות גאה. במסגרת הניחושים שנראו ברשת לקראת עליית העונה לאוויר, בני הנוער הימרו בעיקר על רחלי, על אף שהייתה בזוגיות בעונה הקודמת.
"זה משהו שקצת צבט לי", מספרת ניניו המגלמת את דמותה של רחלי בסדרה, "הרגשתי שבגלל שהדמות של רחלי היא בחורה שלא עונה לאפיון נשי קלאסי, ובגלל שהיא טום בוי, משחקת כדורגל, בעלת שיער קצר וכוחנית, אז הילדים ישר ניחשו שזו היא. הייתי רוצה לשנות את הסטיגמה. לא כל הבנות המתייפייפות הן דווקא נשיות וחלשות, זה לא תמיד חייב ליפול לתבנית הזו".
באילו תגובות נתקלתן?
"יש הכל מהכל וזה מאוד משקף את המציאות", משתפת פולמן, "עיקר התגובות הן מאוד חמות ואוהדות. לא ציפיתי שזה יעבור ככה והיה מאוד מעודד לראות את זה. מצד שני יש תגובות של אנשים שעדיין קשה להם לקבל".
השתיים מעידות כי באופן רנדומלי הן מזהות הבדל בין תגובות הצעירים לבין אלו המגיעות מהוריהם. "אני מרגישה שהורים דואגים מחשיפה מוקדמת, ולדעתי הם לא תמיד יודעים עד כמה ילדים היום חשופים פי כמה לכל העניינים האלה, ושיש משהו מאוד פתוח בנוער של היום", טוענת פולמן. ניניו מחזקת אותה, "יש תגובות מתריסות, אבל כיף לראות ילדים שיוצאים נגד זה. ילדים עונים לטוקבקים מתריסים תגובות כמו 'אהבה זו אהבה', 'איזה חשוכים אתם', אשכרה ילדים ביסודי אומרים 'איזה חשוכים אתם' לאנשים מבוגרים".
"בהתחלה כשראיתי תגובה קשה זה הכניס אותי למתח, אבל היום אני בעיקר מתחזקת מתגובות חיוביות עבור הרעיון שאנחנו מקדמים פה. אני מקווה שהאנשים האלה יסחפו בסחף התגובות המרימות וברוח הפתוחה והמקבלת", מוסיפה פולמן.
בין התגובות האוהדות השתיים נזכרות בכמה תגובות בלתי נשכחות. "אח שלי אמר לי שאני כנראה לא מבינה עד כמה הדבר הזה מטורף, וכמה ילדים מתרגשים ומדברים על זה", משתפת ניניו, "לחברה של אימא שלי יש בת בכורה שיצאה מהארון, והיא השתמשה בסדרה כדי לספר לבן הקטן שלה שאחותו הגדולה לסבית בפעם הראשונה".
>> "הוציאו אותי מהארון בפני אשתי בכפייה"
>> "הייתי בגישה שלא צריך להסתיר בולבול בסרט"
>> מי מהדמויות הגאות באמת גיי במציאות ומי ממש לא?
"קיבלתי תגובות מאוד מרגשות מבחורות שכתבו לי 'הלוואי שבצעירותי היו תכניות כאלה, שהייתי רואה ייצוג של עצמי, דמות שאני יכולה להזדהות איתה ומדברת מהמקום שאני הייתי בו'", מצטטת פולמן, "אלו דברים שיכלו לשנות לאנשים את תהליך ההתבגרות, וזה הכי ריגש אותי לקרוא".
אתן חושבות שסיפורי אהבה להט"בים יזכו לחשיפה רבה יותר בסדרות נוער בעקבות שכונה?
"עצם זה שיש על עיסוק בעונה הזו בכתבות, נראה שזה עדיין 'עניין', לא משנה כמה שננסה להראות שזה לגיטימי וזה חלק מהחיים היום. ייקח זמן עד שזה יכנס בצורה זורמת וקלילה לסדרות נוער. השאיפה היא כמובן שזה יהיה כמו כל קו עלילה אחר ולא יהיה צורך להתעסק בזה, אבל כנראה שזה ייקח קצת זמן".