אירועי הגאווה 2016 בסימן 'נשים לשם שינוי' זו ללא ספק הכותרת הכי מתאימה לרוח התקופה האחרונה, והנכונה ביותר לייצוג חודש הגאווה השנתי. 2016 נפתחה בסימן אחווה נשית וגירל פאוור אינטנסיבי מתמיד. בכל פינה במדיה, בתרבות ובחדשות, אנחנו נחשפים לשיח נשי חדש, אמיץ ופתוח הרבה יותר. גיבורות תרבות משפיעות כמו ביונסה הצהירו שבנות שולטות בעולם, והקומיקאיות לינה דנהאם ואיימי שומר כבר הספיקו לשבור את כל הסטיגמות המוכרות ולדבר על נשים כמעצמה אמיתית.
>> ראיון בלעדי: "מדונה שינתה לי את החיים"
חפירה עמוקה בארכיונים של הקהילה הגאה חושפת מי היו אותן חלוצות נדירות שהובילו את המהפכות הגדולות הרבה לפני כולן. מהפאם ועד לבוץ' - מתקופות שונות של המאה הקודמת ומתחומי עשייה שונים - כולן היו שם כדי לשנות, ובעיקר כדי לא להגדיר את מי שהן ואת מי שהן אוהבות.
אלינור רוזוולט (1884-1962)
זה רק נראה נכון לפתוח את הרשימה עם מי שכיהנה כגברת הראשונה של ארה"ב לתקופה הארוכה ביותר (1933-1945). הגברת אלינור רוזוולט הייתה נשואה לנשיא ארה"ב, פרנקלין דלאנו רוזוולט, והייתה ידוע בחכמתה ובעבודתה הפמיניסטית למען נשים. היא הייתה האישה הראשונה הפעילה ביותר, אבל הג'וס האמיתי מסתתר ברומן הלסבי המסעיר שניהלה עם העיתונאית לורנה היקוק, אליה פנתה אלינור כ"היק" ב2,366 (!) מכתבים סודיים שנמצאו לאחר מותה. ההיסטוריה העשירה שעומדת מאחורי הדמות המסתורית הזו, שמצליחה לשמש מודל לחיקוי לנשים גם 50 שנה לאחר מותה, הופכת אותה לאחת מהנשים החזקות ומעוררות השראה בהיסטוריה.
גרטה גרבו (1905-1990)
"תן לי ויסקי וג'ינג'ר אייל בצד!", כך אמרה גרטה גרבו בסרט המדובר הראשון שלה, לאחר שהשחקנית המפורסמת שכיכבה בתור הזהב של הוליווד, עשתה מעבר חד מהסרטים האילמים וזכתה להצלחה כשחקנית מדברת. היא התפרסמה גם בזכות הרומנים המופרסמים שניהלה, עם גברים ונשים כאחד (ואולי אפילו כשניים באותו זמן, מי יודע?). מה שבטוח הוא שהגברת גרבו הצליחה לגרום לשערוריות הוליוודיות מגרות במיוחד, ולשמר את מעמדה כאחת השחקניות האייקוניות על המסך.
פרידה קאלו (1907-1954)
אחת מהדמויות המשפיעות בהיסטוריה, ואולי האישה האמנית המוכרת ביותר בעולם, הייתה פרידה קאלו, האישה והגבות. קאלו הייתה מוכרת בזכות הדיוקנות העצמאיים שלה, שהציגו בגאווה יופי נשי קווירי שלא נראה לפני. קאלו לא התביישה לחשוף את גופה בציוריה, וכך גם את הנקודות הבולטות במראה הייחודי שלה: גבות עבות מחוברות ולעיתים גם שיער גוף. קאלו הייתה נשואה לגבר, אך השמועות סביב מערכת היחסים שניהלה עם ג'וזפין בייקר, בדרנית מוכרת, התפתחו גם לאחר מותה. כך או כך, הפכה קאלו לאחת מהדמויות המסקרנות בתחום האמנות. סיפור חייה וגישתה המהפכנית לגבי ייצוג נשים בתרבות משמשת השראה לנשים רבות עד היום.
בסי סמית' (1892-1937)
זמרת הבלוז בסי סמית' כונתה בשנות ה-20 של המאה הקודמת "הקיסרית של הבלוז", והייתה האישה המצליחה ביותר בעולם המוזיקה בתקופתה. כפי שכבר למדנו, להצלחה יש מחיר, ונפילתה הבלתי נמנעת של סמית' הגיעה אחרי שהשתן (או הוודקה, ליתר דיוק) עלה לה לראש והיא החלה לנהל רומנים מזדמנים עם הנשים שהקיפו אותה, דבר שגרם לריבים סוערים עם בעלה. סרט ביוגרפי על חייה של סמית' בכיכובה של קווין לטיפה המרגשת הופק השנה על ידי HBO, והוא מומלץ בחום למי שרוצה לחוות קצת את עולם הבלוז והג'אז הפרוע של הזמרת.
וירג'יניה וולף (1882-1941)
העולם כולו הכיר מקרוב את וירג'יניה וולף בפעם הראשונה ב-2002, לאחר שניקול קידמן גילמה אותה בסרט המופתי "השעות" (עליו היא גם זכתה בפרס האוסקר). הסרט מבוסס על סיפור חייהן של שלוש נשים, ששתיים מהן מושפעות מרב המכר של וולף "גברת דאלווי". דמותה של וולף מסקרנת במיוחד, ותחקיר קצרצר סביב הסופרת, שסבלה מהפרעות נפשיות, חושף שניהלה מערכת יחסים אינטימית עם המשוררת ויטה סאקוויל ווסט, עליה התוודתה במכתב ארוך ומפורט לאחותה ננסי. מאז, הטקסטים של וולף ספגו ביקורת על הרמיזות הלסביות בספריה, אך היום הם מעריכים אותה כאחת מהיוצרות המרתקות בעולם הספרות ואחת הפמיניסטיות המשפיעות בהיסטוריה.
גרטרוד שטיין (1874-1946)
איך אפשר לדבר בכלל על דמויות בעולם הספרותי מבלי לציין את גרטרוד שטיין? היוצרת, שניהלה בביתה סלון אמנות וספרות מצליח, הייתה הסופרת הראשונה שהעזה להשתמש במילה "גיי" בספריה. למרות שמעולם לא יצאה מהארון באופן רשמי, שטיין חיה רוב חייה עם אישה והגדירה את עצמה כבעלת זהות גברית, ובכתביה התייחסה למושג "לסביזם" פעמים רבות. הסרט "חצות בפריז" של וודי אלן מציג את דמותה של שטיין (אותה מגלמת השחקנית קת'י בייטס) בצורה חביבה במיוחד, שחושפת לא מעט על האישה מאחורי הסיפורים המפורסמים.
רוצים לזכות בכרטיסים למתחם ה-VIP של XL במצעד הגאווה? לחצו כאן