איילת כהן תמיד החשיבה את עצמה כאישה ליברלית ופתוחה מחשבתית והיא מספרת שאפילו הייתה יוצאת עם חברים שלה פעמים רבות למסיבות גייז, אבל כשהבן שלה, חן, יצא מהארון - קבלה והכלה לא הייתה התגובה הטבעית הראשונה שלה. "העולם הלהט"בי משך אותי - וכנראה שלא סתם", היא מספרת, "אבל כשזה הגיע אלי הביתה קיבלתי כאפה רצינית. למה דווקא הילד היפה והמוצלח שלי? איך יכול להיות שזה קורה לי?".
אבל הרבה מים עברו מתחת לגשר ב-12 השנים מאז חן (29) יצא מהארון, והיום איילת (66) היא מנהלת קו הקשב של עמותת תהל"ה, עמותה המספקת תמיכה להורים ובני משפחה של חברי וחברות הקהילה הגאה. "חד משמעית, אני רואה את הדברים אחרת", היא משווה בין הרגשות שהתחוללו בה אז להיום. "אני מסתכלת על כל זה ושואלת 'זאת הייתי אני? זה לא הגיוני שהגבתי ככה'. עבדנו קשה על היחסים בינינו והגענו לנקודה שאנחנו מבינים אחד את השנייה. היום כבר אין כעס, גם לא על מה שהיה".
חן ממהר להסכים איתה. "היום אני מבין שזה לא רק אני שיצאתי מהארון, גם ההורים יוצאים ממנו והם צריכים את הזמן שלהם", הוא אומר. "הסכמנו לשבת ולדבר על כל מה שכואב לנו וזה מה שהציל את המשפחה שלנו. במקום כלשהו היא לא רצתה להאמין שאני הומו. אני זוכר שהיא אמרה שמישהו מנסה להשפיע עלי, שהיא לא חושבת שאני באמת כזה. זאת הייתה הפעם הראשונה שהרגשתי כעס אמיתי כלפיה - איך היא לא מקבלת את מי שאני?".
אבל לא רק חן כעס, אלא גם אמא שלו, שיודעת היום להסביר טוב יותר את המצוקה שחשה אז. "גם אני כעסתי וחן יודע את זה. הרגשתי כעס עצום על העולם", היא נזכרת. "לכעס הזה התלוו גם פחד ואכזבה. לא ממנו, אלא מהסיטואציה. התמונה שהייתה תקועה לי בראש הייתה של חן מחפש גברים בגן העצמאות. לא יכולתי לראות אותו עם בן הזוג שלו ותקופה ארוכה גם אסרתי עליו להיכנס איתו הביתה".
לא רק המסע של איילת לקבלה של הבן שלה היה מורכב, אלא גם המסע האישי של חן לקבלה עצמית. "בהתחלה חשבתי שלהיות הומו זה כמו מחלה סופנית, שאם אהיה כזה אני אמות", הוא משתף. "פחדתי להיות הומו, ברחתי מהמשיכה שלי לגברים וגם היו לי חברות, אבל חייתי בחרדה עצומה שלא עזבה אותי".
הפחד והחרדה שליוו אותו כל שנות נעוריו נעלמו לפתע לאחר שהתאהב בחבר הכי טוב שלו. "עבור שנינו זאת הייתה פעם ראשונה שדבר כזה קורה. הכל היה חי, עוצמתי ומרגש", הוא נזכר. "זאת הייתה הפעם הראשונה בחיים שלי שהרגשתי מאושר, אז אחרי שלושה חודשים החלטתי לצאת מהארון".
"עדיין מופתע מכמות השנאה"
את איילת ובנה חן, זמר ששר שירי אהבה לגברים, אנחנו פוגשים לכבוד EP חדש שהוציא בהפקה משותפת עם אסף אור, ובו בולט במיוחד השיר "דומה לך" שכתב עבור אמו. "הרבה זמן רציתי לכתוב לאמא שלי שיר", הוא מספר בהתרגשות. "רציתי להגיד לה תודה על כל מה שהיא עשתה עבורי. מוזיקה היא המקום הכי נוח בשביל לספר סיפור או להביע רגש ואני מאושר שהצלחתי להעניק לאמא משהו ממני. אני מאמין גם שהצלחתי להפתיע אותה, כי היה קשה לשמור על הכל בסוד במשך חצי שנה של עבודה על השיר".
בקליפ שמלווה את הסינגל אנחנו פוגשים את חן ואיילת, ששומעת בפעם הראשונה את השיר שנכתב במיוחד עבורה. "כל מה שידעתי זה שחן רוצה לצלם קליפ לשיר חדש", היא נזכרת בפעם הראשונה ששמעה את השיר, רגע שתועד עבור הקליפ. "הוא אמר לי להתלבש יפה, שנצלם במרפסת. הוא לחץ פליי וברגע אחד הוצפתי בכל כך הרבה רגשות. זה מרגש, זה מחמם את הלב, זה מביך, זה מפתיע. מזל שהכל תועד, כי אמנם נכחתי שם פיזית, אבל מקביל ריחפתי בעננים".
איזה תגובות שמעתם על השיר והקליפ?
"התגובה הראשונה שקיבלתי הייתה של מישהי ששמעה את השיר וצילמה את עצמה בוכה באוטו. הדמעות שלה לא הפסיקו לרדת והיא אמרה 'תראו מה עשיתם לי'. מתגובה לתגובה שמחתי לגלות שהשיר לא ריגש רק את אמא ואותי, אלא שנוצר משהו גדול יותר".
התגובות מחממות הלב גם לא פסחו על איילת. "היו תגובות מאוד יוצאות דופן. התקשרה אלי אמא ששכלה את הבן שלה וסיפרה לי כמה השיר נגע לליבה", היא מספרת. "זה יכול לתפוס כל אחד במקום אחר, כי זה מעבר לסיפור הפרטי שלנו. יש כאן סיפור על קשר בין הורים לילדים, בעיקר סביב יציאה מהארון וקבלה, אבל לא רק".
אלא שלצד שלל התגובות המפרגנות, היו חייבות לצוץ גם תגובות שלצערנו עדיין קיימות. "כמי ששר שירי אהבה לגברים, או בכלל כזמר עם קול גבוה, יצא לי כבר להיתקל בכמה תגובות כאלה, אבל אני לא מתכוון לשנות שום דבר", משתף חן. "אני פחות נפגע מבעבר, פשוט עדיין מופתע מכמות השנאה. אנחנו בשלב מפחיד ומסוכן שיכול לפגוע בנו כקהילה, אבל גם בכל אדם פרטי במדינה".
איילת מחזקת את בנה ומספרת על ההפגנות אליהן היא הולכת עם חן. "חשוב מאוד להגיד בקול רם וברור שאנחנו לא מפחדים, ואם צריך להיות יותר אקטיביסטים - אנחנו נהיה", היא אומרת. "העמותות והקהילות הגאות לא מספיק חזקות כדי לעמוד בפני הרוחות הרעות שנושבות מעלינו. אנחנו לא ניתן לאף אחד לעצור אותנו. הפונדקאות תיקח עוד שנה? שנתיים? בסוף זה יקרה. לא ניתן למדינת ישראל להפוך לאיראן".
"גלו הבנה - גם להורים לא פשוט"
כאמור, האקטיביזם החברתי של איילת לא מסתכם רק בהפגנות, והיא אחת המנהלות בקו הקשב של עמותת תהל"ה. "אני מנסה לעזור להורים שנמצאים במצב שאני הייתי בו לפני 12 שנה", היא מספרת על ההתנדבות. "אני זוכרת את תחושת חוסר האונים שליוותה אותי אחרי שהוא יצא מהארון. למעשה, נכנסתי לארון משל עצמי - לא סיפרתי לבעלי, לא לבני המשפחה ולא לחברות. חשוב לי לומר שאם יש הורים שקוראים את הכתבה הזאת ונמצאים בסיטואציה דומה - הילד שלכם הוא עדיין אותו הילד שאתם אוהבים. ולילדים הגאים שקוראים את הכתבה הזאת ונתקלים בקושי מצד ההורים - נסו לגלות הבנה, גם לנו ההורים לא פשוט".
איילת מספרת כי בשיחות שמגיעות לקו הקשב מסתמנות מספר מגמות: גיל ההורים שמתקשרים למוקד הולך ויורד, כמו גם גיל הילדים שיוצאים מהארון. במקביל, קיימת מגמת עלייה של 25% בפניות של הורים מהמגזר הדתי. "זה כבר לא מה שהיה פעם, ילדים מספרים לאמא ואבא שהם מרגישים שהם טרנסג'נדרים כבר בגיל 11", איילת מספרת. "אני מנסה להסביר להורים שכרגע הכל נראה נורא ואיום, אבל יש אור בקצה המנהרה. עצם העובדה שהם הרימו את הטלפון כדי לשתף, זו כבר התחלה להתקרב לפתרון. ההתנדבות הזו תופסת חלק משמעותי בחיים שלי וזה לא היה קורה בלי חן. הפכתי להיות טובה יותר בזכותו".
חן מחייך חיוך גדול ומביט באיילת. "זאת גאווה עצומה לדעת שזה מה שאמא שלי עושה", הוא אומר. "אני גאה בה על איך שהיא הצליחה להפוך את הלימון ללימונדה". איילת מביטה בו בחזרה ואומרת שהיא גאה בו לא פחות. "על הנאמנות לעצמנו, על הדרך שהוא עושה ועל המוזיקה היפה שהוא יוצר. אני גאה בך ונמצאת מאחוריך בכל מצב, ילד אהוב שלי".
ההופעה הקרובה של חן תתקיים ב-29.3.23 במועדון ההופעות "הגג של יפו"
צריכים לדבר? קו הקשב והסיוע של עמותת תהל"ה: 09-855822