סירי סירי, מלכת כל המחשבים - למי בממלכה יש הכי הרבה עוקבים?": את מצעד ההאזנות של אפל כבש לאחרונה פודקאסט חדש ומקורי לילדים, מלא בגרסאות מחודשות ועדכניות לאגדות קלאסיות עליהן כולנו גדלנו. את הסיפורים המוכרים התאים היוצר, מור דיעי חנני, למאה ה-21 ומילא אותם במסרים אליהם יוכלו ילדים בימינו להתחבר קצת יותר.
באגדות המחודשות שעיבד מור, ערכי המגוון האנושי והשוויון הופכים למרכזיים יותר מאשר אושר ועושר, והחיבור בין מזרח למערב מורגש. כך הגיבורות המוחלשות הופכות לנשים חזקות, הדמויות ההטרונורמטיביות כבר חיות בגאווה מחוץ לארון ויש אפילו לא מעט מקום לאנשים בעלי צרכים מיוחדים.
בין הסיפורים בפרויקט המיוחד אפשר למצוא גרסאות פמיניסטיות עם נגיעות מזרחיות לאגדות מוכרות וגם סינדרלה לסבית, גרסה הומואית של שלגיה (שלגיון), היידי בת ההרים וחבריה עם הצרכים המיוחדים ואפילו גרסה בה זהבה פורצת לחשבון הפייסבוק והאינסטגרם של שלושת הדובים.
מור, עיתונאי ומגיש פודקאסטים, השיק את הפרויקט באוגוסט האחרון עם חמישה פרקים כפיילוט. תוך זמן קצר הוא שם לב כי מספר ההשמעות נמצא בעלייה מתמדת והוא אף הוצב במקום השני ברשימת הפודקאסטים המושמעים ביותר של אפל בקטגוריית סיפורים לילדים. תוך חודשיים בלבד, הפודקאסט עמד על 10 אלפים השמעות והוא החליט להקליט עוד פרקים.
למרות שמור מודע לכך כי התוכן שהוא מפרסם עלול להיות שנוי במחלוקת, הוא מספר כי להפתעתו הוא דווקא הצליח להתקבל בברכה אצל רוב המאזינים. "שלחתי את הפרקים לחברים שהם הורים לילדים. בהתחלה הם חששו והאזינו לפרקים כדי לבדוק את השטח לפני שהם משמיעים לילדים, אבל היום כבר פונים אלי חברים ששכחתי לשלוח להם והם שמעו על זה מאנשים אחרים", הוא מספר. "באחד המקרים שלחתי לחברה פמיניסטית-מזרחית גרסה שכתבתי על 'חתולה במגפיים', עם ח' גרונית במלעיל. היא דווקא צחקה ושיתפה את החברות שלה".
אני בטוח שהיו גם תגובות פחות מפרגנות.
"התגובות הכי גרועות שקיבלתי היו בעיקר ממשפחות דתיות שהגיעו לפודקאסט בטעות וגילו את הטוויסט הקווירי באמצע נסיעה משותפת, אז הם כיבו לילדים את הסיפור באמצע המתח. במקרים אחרים אני מקבל תגובות משונות מאנשים שלא מבינים את העדכונים של האגדות ולא בטוחים שילדים יבינו למה זהבה פורצת לדובים לאינסטגרם. במקרים אחרים מעירים לי על כך שהאגדות עדיין מכילות מידה מסוימת של רוע, אבל כאן אני מזכיר שבכל הסיפורים דווקא ריככתי את הזוועות, או לפחות החלפתי את המוות בהן במשהו פחות גרוע. בסיפור של שלגיון, לדוגמא, הדוד הרשע שולח את הדוכס הצעיר ליער יחד עם המשרת האישי כדי 'למחוק לו את שם המשתמש'. במקור היה מדובר בצייד שהיה אמור לחזור עם הלב של שלגיה. אני עובד בלי עורך ומבין שיש לי אחריות על התכנים. בסופו של דבר ילדים הם המאזינים שלי".
איך עלה לך הרעיון לשכתב אגדות?
"האמת היא שרק אחרי שהקלטתי עשרה פרקים הבנתי שאני משכתב אגדות. בתור אוטיסט הרעיונות הם החלק הקל, מבחינתי רק סיגננתי אותן, כמו שבכל דור אגדות קלאסיות מסופרות מחדש. בתור ילד הספרייה הייתה המפלט שלי והכרתי כל ספר וספר, אבל אף פעם לא מצאתי תשובות לשאלות הקוויריות שלי. כשבדקתי גיליתי שרוב הספרות הגאה בישראל יצאה בהוצאה עצמית ורוב התכנים המתורגמים נכתבו על ידי נשים סיסג'נדריות. במסגרת העבודה על הפודקאסט 'קיצור תולדות הספרות' בכאן עסקתי בין היתר בספרות שנגישה לילדים ומבוגרים כאחד, ואז נשתל לראשונה הרעיון בראשי. בהתחלה חשבתי לכתוב מחדש סיפורים ולאגד אותם בספר, אבל בסוף החלטתי לנצל את הניסיון העשיר שלי בפודקאסטים".
איזה עוד סיפורים אתה עוד מתכנן להקליט?
"בתקופת החגים הקלטתי פרקים שיעלו עד פברואר, חלקם גם עוסקים בקהילה הגאה. ג'ף ופטו, שהביאו לעולם את פינוקיו בעזרת פיה פונדקאית, אצבעונית הנינג'ה, היָפֶה והחיה וסיפור טרנסג'נדרי נוסף - טינקרבן".
אל עולם הפודקאסטים צלל מור כבר בשנת 2013, הרבה לפני שהטרנד צבר תאוצה בישראל. כיום הוא מגיש את הפודקאסט "קיצור תולדות החינוכית" בכאן 11 ועובד בתור כתב של הטלוויזיה החברתית. הוא יצא מהארון בגיל 14 וזכה לדבריו לתמיכה בלתי מתפשרת מצד הוריו. "אצלנו משפחה היא ערך. בהתחלה פחדתי לספר, אבל ההורים שלי תמכו בלי כל כך. הם איחלו שאביא הביתה בעל 'אלברט' עוד לפני שמישהו ידע מי זה אסי עזר".
ניתן להאזין להסכת בכל הישומונים
הפרקים מתומללים עבור כבדי שמיעה במגזין 'שימו לב'