ספר הילדים "הכי אבא ואבא בעולם" עוקב אחרי זוג תאומים מקסימים בשם דור ונעם, אותם מגדלים אבא עדי ואבא גיורא. הסיפור, שכתבה ג'ודי דגן וראה אור בהוצאת "אופיר ביכורים", מתאר את שגרת היומיום של המשפחה הגאה, מההתארגנות בבוקר, דרך שגרת היום בגן ובבית לצד הסבים והסבתות, ועד הקראת סיפור לפני השינה לצד ההורים.
דגן בת ה-66 היא אמא לשלושה, סבתא לחמישה, אשת חינוך לשעבר וצלמת חובבת שאוהבת לטייל בארץ ובעולם. הכתיבה תמיד הייתה חלק מחייה, אבל את ספר הילדים המיוחד הזה, המיועד לגילאי 4-10, התחילה לכתוב לפני שמונה שנים, אחרי שיחה עם חברה טובה שסיפרה לה שבגן שלה יש ילדים שיש להם שני אבות. זה אמנם לא היה כל כך מזמן, אבל באותם ימים היו פחות משפחות גאות כמו שיש היום ולדגן היו הרבה שאלות. אחרי השיחה היא ידעה שהיא צריכה לכתוב על כך ספר.
בין היתר, הספר נוגע גם בסוגיות כמו מגדר, כשאחת הילדות מספרת על אהבתה לכדורגל, ופונדקאות, כשהיא מקבילה בין הרחם של האם הפונדקאית לתנור של השנה לאפיית עוגות. "ידעתי שאין הרבה ספרי ילדים שמדברים על הנושא הזה, וכאשת חינוך היה לי חשוב שילדים בכל הגילאים ובכל הארץ יכירו עוד סוגים של משפחות: אמא ואמא, אמא חד הורית, הורות משותפת. לכל משפחה יש את הקסם המיוחד לה", היא משתפת. "הספר גם שם דגש על הייחודיות, לצד השגרתיות במשפחות חד מיניות".
זה אמנם ספר ילדים, אבל העבודה עליו הייתה מורכבת.
"את הטיוטה הראשונה כתבתי במהירות ואז התיישבתי להעמיק בנושא. קראתי על משפחות גאות ופונדקאות, על דברים שאבא ואבא יכולים להגיד. היה לי חשוב מאוד לכתוב דברים נכונים ואמינים, ושמחתי מאוד כשחברתי הגננת שלחה את הטיוטה הראשונה לזוג אבות מהגן, אפילו שמעולם לא נפגשנו והסיפור הוא פרי דמיוני, חוות הדעת שלהם ושל עוד אנשים שקראו, עזרו לי לשנות ולשפר את הספר".
למרות שהיצירה כבר הייתה מוכנה, העלות הגבוהה של הדפסת והפצת ספר הילדים מנעה מדגן לפרסם אותו במשך שנים. לבסוף, היא החליטה להיעזר בפרויקט מימון המונים, אבל לא הצליחה לגייס את הסכום הדרוש. "בהתחלה התגובות מהסביבה ומחברי הקהילה הגאה היו חיוביות והייתי בעננים, אבל אז הבנתי שאני צריכה לעבוד בזה כל יום כדי לגייס את כל הכסף", נזכרה. "לפני שנה וחצי אבא שלי נפטר ולא היו לי כוחות נפשיים להמשיך עם הפרויקט, אז החלטתי לעזוב את זה".
לבסוף, החליטה דגן להגשים את החלום בכל מחיר ומימנה את הוצאתו בעצמה. הוא ראה אור לראשונה ביולי האחרון ולאחרונה גם הגיע לחנויות הספרים, ומעטרים אותו איוריו הקסומים של עוזי בנימין, אבא גאה בעצמו. "לצערי, בגלל משבר הקורונה, לא יכולתי להשיק את הספר כמו שרציתי וכל מסע יחסי הציבור סביבו התעכב", מספרת דגן.
דגן הייתה מחנכת ומורה בישראל במשך 36 שנים, עד שיצאה לגמלאות לפני שנתיים וחצי. בעבר הוציאה מספר ספרים באופן פרטי, אבל זו הפעם הראשונה שיצירה שלה רואה אור בהוצאת ספרים מוכרת. "יש לי עוד שני ספרי ילדים מוכנים - הראשון עוסק בהורים גרושים והשני על אמא שחלתה בסרטן", היא מגלה. "יצאתי לפנסיה ועכשיו אני אוכל להגשים את החלום ולהוציא אותם לאור".
כשכתבת את הספר חשבת לייעד אותו למשפחות גאות?
"הספר מיועד לכולם. זה חשוב שכל הילדים בארץ יכירו וידעו שיש הרכבי משפחות שונים, לכולם הורה או הורים דואגים ואוהבים. בכולם יש משהו מיוחד ושונה מהשני, אך כולם שווים כמשפחה".
כאשת חינוך, דגן מספרת שתמיד הקפידה להקנות לתלמידיה ערכים, שיכבדו אחד את השני ושיקבלו ויכילו את השונה מהם. "היה לי חשוב שהתלמידים יבינו שלא לכולם יש את אותם הרצונות, את אותם היכולות, אותם הכישרונות והעדפות", אמרה. "חינכתי את הילדים להיות בני אדם שזה חשוב יותר מכל מקצוע. נתתי להם חופש בחירה משלהם בתוך מסגרת עם גבולות מאוד ברורים, במטרה שיבינו שבסופו של יום, כולנו שווים בעצם היותנו בני אדם ואין מה לבקר את האחר על בחירתו".
בנוסף, היא טוענת כי מערכת החינוך בימינו לא מדריכה מספיק את הצוותים החינוכיים בכל הקשור למגדר ונטיות מיניות. "בתרבות שלנו מין זה נושא שיש עליו טאבו וגם ההורים לא יודעים איך לדבר על זה עם הילדים. למורים אין מספיק ידע ואין די תקציבים כדי להכניס סדנאות והרצאות לבתי הספר", טענה ושיתפה ברעיון שאולי כדאי למערכות החינוך בישראל לאמץ. "אני מתנדבת במרכז סיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית ברעננה, ושם כמו במרכזים נוספים יש מחלקת חינוך והסברה מעולה לבתי ספר שרק מחכה שמוסדות יפנו אליהם כדי להעביר סדנאות".
ניתן להשיג את הספר "הכי אבא ואבא בעולם" בחנויות הספרים המובחרות או באתר האינטרנט של ההוצאה לאור.