"עוד שנה אנחנו בקיסריה": במילים האלה תיאר דניאל מריומה, אחד המפיקים של ליין הדראג הישראלי המצליח One Night Only, את עתיד עולם הדראג בישראל, בראיון ל-mako לקראת מופע 5 השנים של הליין שכבש את ישראל. "אני מאמין שאפשר לשאוף הרבה יותר גבוה, החל מטלוויזיה ועד לקולנוע ומופעי ענק - עולם הדראג הישראלי יכול להתקיים בכל מקום ולהתאים לכל דבר".
זה אמנם היה לפני חמש שנים אבל מרגיש כמו אתמול: אל רידינג 3 בנמל תל אביב הגיעו מאות מעריצים וחובבים כדי לראות את זוכת העונה השנייה של "המרוץ לדראג של רופול: אולסטארס", אלסקה ת'אנדרפאק, עולה לבמה והופכת לכוכבת הדראג הבינלאומית הראשונה שמופיעה בישראל.
"זה היה אי שם במרץ 2019, והיום אנחנו חוגגים 5 במופע מיוחד עם נטע ברזילי", מציינים מריומה, דקל לזימי לב וגל זיגל בגאווה גדולה, אחרי שנים עמוסות במהלכן הם הביאו את השמות הגדולים ביותר של עולם הדראג בעולם: מזוכות תוכנית הריאליטי "המרוץ לדראג של רופול" ביאנקה דל ריו ובוב דה דראג קווין, עד כוכבות כמו אליסה אדוארדס, שאנג'לה, ברוקלין הייטס ועוד מלכות בולטות אחרות.
אבל למרות ההישגים הבולטים הללו, לשלושת המפיקים חשוב מאוד להבהיר בכל רגע ש"הדרך לא הייתה קלה בכלל". מאתגרים של הפקות בימי הקורונה ועד מלחמה והתגברות האנטישמיות בכל העולם - מפיקי One Night Only נאלצו לעבור משוכה-משוכה בקושי רב, ואיכשהו להצליח להפוך כל לימון ללימונדה. "גם בקורונה עשינו דברים מדהימים: הקמנו את ליין הדראג בראנץ', את ה'דראגוויז'ן', שהוא מופע מחווה לאירוויזיון בהשתתפות מלכות ומלכי דראג", הם מסבירים. "היינו צריכים להתאים את עצמנו למגבלות של כל תקופה".
אבל מבין כל האתגרים שצצו בדרך, השלושה לא מהססים לומר בפה מלא כי המורכב ביותר הוא האנטישמיות ותנועת ה-BDS, שמאיימת להחרים כל אמן או אמנית שרק יעזו להופיע בישראל. "יש מלכות דראג שאפילו לא מוכנות לשמוע את המילה 'ישראל'", הם אומרים על גילויי האנטישמיות, ולא מפחדים או מהססים לחשוף אותן: "תוסיף לרשימה את ליידי באני, בן דה לה קרם, סשה וולור, טטיאנה וגם קטיה".
את התעצמות הנרטיב האנטי-ישראלי בקרב מלכות הדראג הבינלאומיות מייחסים מפיקי הליין לעוכרת אחת ויחידה. "אחרי שמלכת הדראג קנדי מיוז באה להופיע בישראל בהפקת הדראג The Histerika Show וזכתה להמון אהבה מהקהל הישראלי, היא חזרה לארה"ב ודיברה עם אנשים שסיפרו לה שקרים על ישראל", הם נזכרים.
מאותו רגע והלאה, מיוז לא היססה לקחת את השנאה החדשה לישראל לטוויטר, וצייצה "אל תעשו את הטעות שאני עשיתי, של לא להיות מודעת ומחונכת על הפינקוושינג, רצח העם והגירוש של העם הפלסטיני שקורה בישראל". הגדילה העוכרת לעשות ופרסמה סדרת ציוצים אנטישמיים במטרה "לחנך" את הקהל על ישראל.
"ישר אחרי התקרית עם מיוז התחילו לצוץ לנו כמה ביטולים, חלקם בלי סיבה", מציין זיגל. "אבל לצד הדבר הזה היו מלכות שהגיעו לארץ וזכו לראות את ישראל על כל גווניה. אחד הדברים שאנחנו עושים זה לקחת את המלכות שמגיעות לארץ לטיול בכל רחבי הארץ, כדי להציג להם את ישראל בדרך יפה ומאוזנת. הן רואות את המקומות הקדושים ומקבלות תשובות לשאלות בנוגע לסכסוך".
בעידן שאחרי ה-7 באוקטובר, לא חסרו סלבס ומובילי דעת קהל שנטשו את ישראל והחלו לקחת חלק בהפצת מידע שקרי על מדינת הלאום היהודי, כמו גם מלכות הדראג שמיהרו להשמיע את האנטישמיות שלהן בפרהסיה. אך לדבריי שלושת המפיקים, הקשר העמוק שהם ביססו עם אמני דראג רבים בעולם הוכיח את עצמו, שכן עדיין יש לא מעט מלכות שמוכנות להגיע בעתיד להופיע כאן, ותומכות בישראל, אפילו אם בחשאי.
"אם באוקטובר הן היו חשופות להמון תכנים דנטי-ישראליים, הביקור שלהן בישראל שמר על התפיסה שלהן בעדנו", הם מסבירים. "מלכת הדראג לגאנג'ה אסטרנג'ה, למשל, אמרה 'הם רוצים שאני אהיה אנטי-ישראלית, אבל אני בחיים לא אהיה כזאת'. זה היה יכול להיגמר איתה לולא היא הייתה מגיעה לפה להופעה ורואה את ישראל מקרוב".
"תוצאה של הסברה נכונה"
שלא כמו הפקות רבות שמביאות לישראל אמנים מחו"ל להופעה חד פעמית, שלושת מפיקי One Night Only מתחזקים קשרים עם מלכות דראג מהשורה הראשונה ומכל רחבי העולם. אותם הקשרים הובילו אותם גם לשוחח עם האמנים בשיחות וואטסאפ, אינסטגרם ואפילו לפגוש אותן פנים אל פנים בכנס הדראג DragCon UK, שם הם התוודעו למלכות אשר תומכות בישראל בסתר.
"הן עדיין רוצות להגיע לפה, אבל הן יודעות שישראל במלחמה", מציין מריומה ומוסיף כי שמע ישירות ממספר מלכות שהן רוצות לשמח את הקהל הישראלי. "אי אפשר לומר למישהו לבוא לפה בזמן שאנחנו בעצמנו לא יודעים מה יקרה במציאות הנוראה הזאת, אבל אנחנו יודעים שהן רוצות לבוא ביום שאחרי".
"ראג'ה אוהרה אמרה לי שהמופע בתל אביב היה אחד המופעים הכי טובים שהיו לה בחיים ושהיא תשמח לחזור", מפרט לזימי לב. "סילקי נאטמג אמרה שהיא נורא רוצה לבוא כי מעניין אותה לדעת מה קורה פה. התמונה שונה לחלוטין מאיך שהיא מוצגת בתקשורת. המלכות חשופות לתמונה מעוותת של המציאות, ויש גם כאלו שקוראות להפסקת אש או לסיום המלחמה אבל כן תומכות בישראל. הן מנסות להביע רצון לשלום ומציאת עמק פוליטי שווה. מצד אחד הן לא רוצות לפגוע בפרנסה, ומצד שני חשופות לתקשורת אחרת, כזאת שאנחנו כישראלים לא חשופים אליה בכלל. אם מלכת דראג קוראת להפסקת אש זה לא אומר שהיא בהכרח נגדנו, אלא שהיא פשוט לא מבינה את המצב ורוצה 'הפסקת אש' כמו שזה נשמע".
לאור המצב ומתוך הבנה של המציאות, שלושת המפיקים החליטו לציין את חגיגות ה-5 בדרך הכי ישראלית שיש, עם אחת השגרירות הישראליות הכי בולטות של ישראל. "נחגוג במופע עם נטע ברזילי לצד 14 מלכות ומלכי דראג, בחיבור מאוד נכון וישראלי", מספר מריומה. "יש קשר מאוד נכון בין נטע ועולם הדראג. היא מאוד אוהבת את האמנות הזאת ומחוברת לקהילה. היא נפגשה עם מלכות 'דראג רייס', הופיעה עם חלקן ואפילו השתמשו בשיר Toy בתוכנית 'המרוץ לדראג של רופול'".
מריומה ממשיך ומספר על הרציונל מאחורי הבחירה בברזילי כאמנית שתוביל את המופע. "היא מייצגת אמנית ישראלית שאוהבת דראג וזה הכי נכון למופע בתקופה הזאת", הוא אומר. "הקהל שלנו רוצה לתת מקום לישראלי ואנחנו מקשיבים לו. יש לנו קבוצה של קהל מעריצי דראג שבוחרים איזו מלכה להביא בכל פעם, ונטע לקחה את הסקר בפער ניכר".
גם את הקשר עם הקהל, שכבר הפך לקהילה גדולה שיצאה הרבה מעבר לגבולות הקהילה הגאה, מקפידים המפיקים לחזק ולהעמיק. "הנגשנו את הדראג לקהל עצום ולמופעים שלנו מגיעים אנשים מכל המגזרים", מדגיש מריומה. "אנחנו לא רוצים לקחת קרדיט כי המון אנשים עבדו בזה, אבל ההופעות שלנו הצליחו להביא את הדראג הישראלי לקהל רחב".
לצד ההצלחה, השלושה עדיין חושבים שהחברה הישראלית מתקשה לקבל דראג כאמנות גבוהה. "מגיע לנו להאמין בדראג הישראלי, ומגיע לישראל להרגיש את הדראג", הם מסכמים. "צריך לקדם דראג בישראל, ואנחנו מאמינים שבשנים הקרובות נראה הופעות מטורפות בארץ. לישראלים קשה להבין שזו אמנות גבוהה שצריך להשקיע בה כסף, ואנחנו נלחמים על זה. בכל כרטיס ובכל הופעה אנחנו מקדמים את זה, והלוואי שגם נגיע לעוד יותר קהלים, כדי שנצליח להראות לכולם כמה שהאמנות הזאת יפהפיה".