אייל טרסר, אב גאה לשניים ומשתתף העונה החדשה של "בואו לאכול איתי", היה בטוח שאחד המשתתפים יהיה הומופוב, אבל בכל זאת, שום דבר לא הכין אותו למפגש עם העיתונאי והסופר בני ציפר.
"יש הרבה מאוד אנשים ואני מכיר אותם אישית, שבתוכם יש להם כל מיני מאוויים", אמר ציפר בתוכנית ששודרה בתחילת השבוע. "בגיל הזה שאתה מהסס מה אתה, אם אתה גיי או לא, באיזשהו מקום החלטתי מתוך בחירה, הלכתי לכיוון של הסטרייט".
את הדברים אמר ציפר בתגובה לטרסר, שסיפר כי ניהל רומן עם המפקד שלו בזמן ששירת בחיל האוויר. טרסר שיתף את המשתתפים שהדחיק את הנטייה המינית שלו, עד שבחר לבסוף לצאת מהארון בפני אמא שלו בעשור החמישי לחייו. בשיחה עם mako הוא מוסיף שבחר להשתתף בתוכנית כדי להציג לקהל את התהליך הארוך שעבר עד שקיבל את עצמו כהומו, ועל אמירותיו של ציפר, שידוע באמירותיו הפרובוקטיביות והנחרצות, הוא לא חוסך בביקורת.
"הוא מעורר אנטגוניזם, מעצבן ומרגיז," משתף טרסר. "הוא אומר דברים לא מציאותיים. הוא מספר שיש לו שני בתים, ומחרטט אותי שהוא צריך את הבית כדי לכתוב. מי צריך בית רק כדי לכתוב? זה לא הגיוני".
לצד הביקורת, לטרסר חשוב להדגיש שאין לו שום בעיה אישית נגד ציפר. "הוא לא אויב שלי ואנחנו מסתדרים מצוין, אבל הוא באמת מדבר שטויות", הוא אמר. "מבחינתי, האמירה שלו מנותקת מהמציאות. מה שלא שידרו וחבל, זה שאמרתי לו שאולי במדינת תל אביב זה מתקדם יותר, אבל אם יוצאים צפונה ודרומה רואים את הפנים האמיתיות של היחס לקהילה פה".
אתה באמת מאמין שיש לאמירות של ציפר השפעה גדולה?
"אני באמת תוהה לגבי זה. יש המון הורים מחוץ לתל אביב שלא מקבלים את הילדים שלהם, והם בעצמם יגידו שהם לא מסכימים עם האמירה הזו של בני. זה מזעזע בעיני שאדם כזה תופס במה ומעביר מסר שגוי שלאנשים יש אפשרות בחירה. תמיד כשמביאים אנשים מוכרים ליד אנשים לא מוכרים לתוכניות ריאליטי זה צעד לא הוגן לטעמי, אבל אם הוא יקבל עוד במה על העניין הזה, אני אמשיך לומר את מה שאני חושב ואצעק חזק יותר ממנו".
מה היית אומר לו אם היית נפגשים היום?
"שהומופובים רבים הם בעצמם הומואים, ומפחדים לדבר על זה ולעשות משהו בעניין. אני אשמח מאוד שיום אחד זה יפסיק להיות אישיו, אבל הם מכניסים את זה בכל שיחה. בשיחות סלון כשאנשים מדברים על בן מסויים שהוא הומו הם מזכירים את זה, כמו שאומרים עלי, אייל הוא אדריכל, וגם הומו".
"לפעמים לא רציתי לחיות"
טרסר (57) מנאות אפקה, מעביר הרצאות על סיפור חייו, לצד העבודה כאדריכל, בתקווה לתת לאנשים אחרים כמוהו השראה ועזרה. הוא מספר הילדות והנעורים בבית הומופובי ועל השנים הרבות בהן הדחיק את נטייתו המינית, שבוודאי לא סייעו לו לצאת מהארון ולהישאר נאמן לעצמו.
בסיום שירותו הצבאי הוא ואותו מפקד נפרדו, וטרסר התחיל לצאת רק עם בנות "כדי להבין שהכל נורמלי אצלי". שנה לאחר מכן, הוא עזב ללמוד אמנות ואופנה במילאנו, מהלך שהיום הוא מתאר כבריחה. "בשנים ההן הייתי עמוק בארון וחוויתי קושי להתמודד עם חוסר היכולת לעשות מה שבא לי ומתאים לי", הוא נזכר. "ביליתי במסיבות, הייתי דוגמן ועבדתי גם אצל ורסצ'ה. מבחוץ החיים שלי נראו זוהרים, אבל מבפנים הכל היה רקוב והיו תקופות שלא רציתי לחיות יותר".
בסיום הלימודים, כשהיה בן 28, הוא טס להונג קונג וגילה עיר קוסמופוליטית בה לאף אחד לא אכפת מה השני עושה. "שם הייתי עם גבר בפעם השנייה בחיי ומאז לא חזרתי יותר לשכב עם נשים", הוא משתף. "אחרי ארבע שנים בהונג קונג, חזרתי לארץ עם שתי מזוודות כבן אדם אחר. התחלתי להכיר חברים מהקהילה הגאה המקומית ויצאתי למועדונים. הייתי משוחרר יותר".
לאחר שנה, חברה מהעבודה שהבינה שהוא הומו, שידכה לו את דניאלה. הם התחילו לצאת במטרה להכיר, ולאחר שנה נולד בנם הראשון, דור. חמש שנים מאוחר יותר, נולדה גם בתו עדן. "כחלוץ ההורות המשותפת, אני גאה להגיד שבזכותי יש הורים בישראל שיש להם ילד היום", הוא אומר.
כשהיה בן 42 וכבר אבא לשני ילדים, אזר סוף סוף אומץ לצאת מהארון בפני אמא שלו. "בדיעבד, אני יודע שהיא ניחשה, אבל היה לה נוח לחשוב שדניאלה היא בת הזוג שלי למרות שאנחנו לא גרים ביחד. אחרי שסיפרתי לה הבנתי שתמיד היו לה חשדות וכעסתי עליה מאוד. שאלתי אותה, 'איפה היית כשהייתי צריך אותך ולמה לא אמרת לי שום דבר?'".
טרסר מספר שעמוק בפנים הוא תמיד הבין שהוא הומו, גם בשנים שחי עמוק מאוד בארון. "שמישהו מספר לי שהוא יצא מהארון רק בגיל 40, אני שואל אותו על מה הוא חשב בגיל 16 בזמן אוננות. התשובה תמיד ברורה לשנינו - על גברים".
אבל דווקא אתה אמור להכיר את החיים בארון מקרוב.
"שלא תבין לא נכון, זה בסדר גמור שאנשים בארון כי זה תהליך שכל אחד עובר עם עצמו בקצב שלו. אבל להגיד שמישהו בחר משהו אחד על פני השני – אלה שטויות. יש גברים שיש להם את היכולת להיות גם עם גבר וגם עם אישה, אבל זה עדיין לא אומר שהם לא נמשכים לגברים. בדיוק להפך, הם נמשכים לגברים וכדי להראות שהם 'נורמליים', הם שוכבים עם נשים ומנהלים איתן קשרים רומנטיים".
בזמנו הפנוי, טרסר מייעץ ועוזר ללהט"בים צעירים שמכירים אותו. הוא מספר כי רבים שואלים אותו על יציאה מהארון ומבקשים עצות לגבי הטיימינג הנכון לספר לאנשים. "הם משתפים אותי בלבטים ובשאלות שמטרידות את מנוחתם, ואני מנסה לעזור להם לעשות את זה בצורה הנכונה והמדויקת עבורם. לכל אחד ואחת מתאימה דרך אחת לצאת מהארון שאורכת זמן אחר".
מערכת mako פנתה לבני ציפר לקבלת תגובה, אך הוא בחר שלא להתייחס לדברים.
"בואו לאכול איתי" משודרת ב"כאן 11" ובדיגיטל, א'-ה', בשעה 22:00