הצלם הגרמני בורגהרד מנהופר ז"ל, שהלך בשבוע שעבר לעולמו, היה אחד ממעריצה הגדולים ביותר של תל אביב הגאה, והשאיר מאחוריו אוצר תיעודי צילומי נדיר, שמציג באוסף של אלפי תמונות את התפתחות מצעדי הגאווה בתל אביב מ-2006 ועד ימינו אנו. לו היה בישראל מוזיאון של תרבות ואמנות גאה, אגף הצילום ככל הנראה היה קרוי על שמו. 

מאז תחילת המלחמה תל אביב הגאה סופגת אבדות בלב, במורל וגם בנפש. מלבד חללי המלחמה שנפלו בחזית והמקומות הגאים שנסגרו בעיר, כמו השפגאט והבר לילה, איבדה בשבוע שעבר העיר הגאה במזרח התיכון את הצלם החובב מנהופר - אחד מעמודי התווך השקטים שעזרו לה להפוך ליעד הגאה הנחשק ביותר בעולם, עד 7 באוקטובר. 

 
 
 
הצגת פוסט זה באינסטגרם
 
 
 

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎Burghard Mannhöfer‎‏ (@‏‎mannhofer‎‏)‎‏

מנהופר, שנולד בפוטסדאם הסמוכה לברלין, אהב את ישראל ואת תל אביב בכל נפשו וביקר כאן מאז 2007 כמעט בכל שנה במהלך חודש הגאווה, אבל ממש לא רק, אלא גם ברגעים הכי קשים וגם בזמן מלחמה. מנהופר המנוח תיעד באלפי תמונות רגעים בלתי נשכחים ממצעדי גאווה ברחבי ישראל, באירועים שונים כמו הפסטיבל הבינלאומי לקולנוע גאה, אירועי וויגסטוק ואירועים פוליטיים, כמו גם אירועים שונים ברחבי גרמניה למען ישראל. 

במשך 17 שנים לא היה מצעד או אירוע משמעותי בחייה של הקהילה בישראל ללא הצילומים של מנהופר, שבכלל עבד בחברת הדואר הגרמנית. ב-2011, אחרי חמש שנים שבהן תיעד את ישראל, הוא סייע להפצת הקמפיין התל אביבי הגאה באמצעות צילומים שצילם והתפרסמו ברחבי העולם. את הידיעה על מותו הפתאומי פרסמו לפני כשבוע בעמוד הפייסבוק של הארגון הגרמני "הונסטלי קונסרנד" ('בכנות מודאגים' בתרגום חופשי), העוסק מזה 22 שנה בתיעוד ודיווח למלחמה באנטישמיות. בהספד לזכרו ציינו כמה אהב להתנדב "ותמיד היה הראשון להגיע לכל אירוע ולעזור לסחוב ארגזים והאחרון ללכת".

 
 
 
הצגת פוסט זה באינסטגרם
 
 
 

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎Burghard Mannhöfer‎‏ (@‏‎mannhofer‎‏)‎‏

אמנים, מפיקים ואנשי תרבות מהקהילה הגאה בישראל, כמו גם פעילים פוליטיים למען ישראל בגרמניה, ספדו למנהופר וביכו את לכתו בטרם עת. המפיק דניאל מריומה (One Night Only) מספר שהכיר את מנהופר עוד בשנת 2012, אז הפיק את במת פתיחת המצעד בגן מאיר בתל אביב. "משהו באישיות שלו היה כל כך כובש וכל כך נעים שלא יכולתי שלא להתחבר לבן אדם", נזכר מריומה בעצב.

"אני כל כך הולך להתגעגע לחוכמה שלו, לנתינה שלו, לאישיות המקסימה ולתמונות שרק הוכיחו עד כמה לפעמים אנשים יכולים לשנות את העולם", מריומה ממשיך. "הוא פשוט היה אדם טוב, הוא דחף את הופעות הדראג שלנו בישראל ובעולם, הוא צילם את הבמות הכי יפות שלנו, והוא ליווה את תל אביב עד שהפכה להיות המעצמה הגאה שהיא היום. אני כל כך הולך להתגעגע אליו. העולם באמת הפסיד אדם נפלא".

 
 
 
הצגת פוסט זה באינסטגרם
 
 
 

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎Burghard Mannhöfer‎‏ (@‏‎mannhofer‎‏)‎‏

גם די-ג'יי אליוט שיתפה כמה יחסר לה הצלם האהוב, שעימו אף חלקה תאריך יום הולדת: "כל כך עצוב לי לשמוע על פטירתו של בורגהרד מנהופר. איזה אדם מוכשר ומתוק היה. חלקנו יום הולדת והמון זכרונות ממצעדי גאווה בתל אביב. התמונות שלי כדי-ג'יי ממצעדים לאורך השנים נותרו חלק מהאהובות עלי. היה שלום אדם יקר".

מייסד ומנהל הפסטיבל הבינלאומי לקולנוע גאה, יאיר הוכנר, סיפר שהוא הכיר את מנהופר בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בברלין. "הוא צילם את האירועים סביב תחרות הטדי שבהם הייתי שופט ולא ממש התחברנו, אבל כאשר הוא הגיע לתל אביב לתעד את אירועי הגאווה הוא יצר קשר וביקש לצלם גם את הפסטיבל. מאוד שמחתי שהוא מתעניין באירוע הקולנועי שלנו ורוצה לתעד אותו", הוא מספר. "הוא היה מאוד מחובר אל הפסטיבל והגיע בכל שנה לצלם. הוא היה אדם אדיב, טוב לב, נעים והוא יחסר לי מאוד. הוא באמת אהב את תל אביב, את ישראל והפסדנו חבר אמת".

 
 
 
הצגת פוסט זה באינסטגרם
 
 
 

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎Burghard Mannhöfer‎‏ (@‏‎mannhofer‎‏)‎‏

המוזיקאי והמפיק יואב ארנון ספד גם הוא לצלם המנוח איתו עבד שנים, וחשף בפוסט ישן טפח מתוך הפעילות הענפה שלו, שתרמה רבות לקידום מעמדה של תל אביב הגאה בעולם. "השנה היא 2009, תל אביב חוגגת 100 ועדיין רק חולמת להיות בירת גייז עולמית", הוא כתב. "על הבמה רוב מוחץ של אמנים/יות מתוך הקהילה והרגשה של בתוליות עירונית באוויר. הנה אלבום תמונות עם תיעוד בלעדי של בורגרד, הצלם הברלינאי הנחשב, שגם לו שמור מקום של כבוד בהבאת תל אביב למעמדה כיעד גאה המוביל שהיא היום".

רגע לפני 7 באוקטובר, במהלך אירועי הגאווה שהתקיימו בתל אביב בשנת 2023, התלונן מנהופר בהודעות פרטיות על חוסר שיתוף פעולה מצד תא הכתבים והתקשורת בעיריית תל אביב, צוות ההפקה של המצעד וסידורי האבטחה הכבדים, שבגללם לא התאפשר לו לתעד את המצעד כפי שרצה ולקבל גישה למאחוריי הקלעים כפי שקיבל בכל שנה. 

מנהופר תיאר בפנינו הידרדרות הדרגתית ומורגשת ביחסים בין הגורמים השונים האמונים על הפקת המצעד מאז שנת 2019. כבר אז הוא הכריז שייתכן ולא ישוב שנה לאחר מכן, אך למרות הכעס והיחס לו זכה בשנים האחרונות הוא הגיע לישראל ולקח חלק בעצרת הגאווה שהתקיימה ביוני האחרון, בזמן המלחמה, אם כי הפעם בחר שלא לתעד. בורגהרד היה ידי ישראל אמיתי ויש להודות לו על שתיעד את צמיחתה של הקהילה הישראלית הגאה ועליית קרנה בעולם. תודה שנלחמת באנטישמיות, יהי זכרך ברוך, או בשפתך: "Ruhe in Frieden".

 

מטעמה של עיריית תל אביב נמסר בתגובה: "ראשית, אנו מביעים צער עמוק על פטירתו של מר מנהופר ז"ל, שהשתתף לאורך השנים בתיעוד מצעד הגאווה בתל אביב-יפו ומצרים על כך שאלו היו תחושותיו. מצעד הגאווה של תל אביב-יפו הוא אירוע בינלאומי מוביל ואחד האירועים המובילים בעולם בסיקור התקשורתי שלו. מדי שנה אנו פועלים כדי להבטיח כי עיתונאים, צלמים וצוותי תקשורת מכל העולם יוכלו לסקר את האירוע בצורה המקצועית והנוחה ביותר. כחלק מהמאמצים להנגשת האירוע לתקשורת, עיריית תל אביב-יפו מאפשרת לצוותי תקשורת גישה ייחודית למשאיות המצעד לצורך צילום ושידור בלעדי. אנו אסירי תודה למר מנהופר ז"ל ולעשרות העיתונאים שהביאו את סיפורי מצעד הגאווה לידי מיליוני אנשים ברחבי העולם. עבודתם מביאה לתודעה עולמית את המסר החשוב של אהבה ושוויון, ואנו נמשיך לפעול למען הפצת המסרים הללו".