לאחר מספר שנים של התגבשות לכדי הרכב של ממש, יעלה לראשונה במוצאי שבת הקרובה (2 באוקטובר) על בימת בית ציוני אמריקה אנסמבל הדראג WERK, עם מופע נונסנס שחושף את הקרביים המנצנצים של עולם הדראג הישראלי ונותן הצצה היתולית, אך מחודדת, של מאחורי הקלעים של אמנות הבמה הכי מורכבת שקיימת, שזוכה לבמה בעיקר בחיי הלילה ולא על במות התיאטרון.
המופע "Le Grand WERK", שבו מככבות שתי מלכות, שני מלכים ודראג קוויר אחת, מצליח להבליט את השינויים שהתרחשו ועדיין מתרחשים בסצינת הדראג הישראלית הפורחת בעשור האחרון. הנוצות, הגליטר, הגרנדיוזיות וההומור החד עדיין שם, אבל בניגוד לעולם הדראג של הניינטיז, בו שלטו המלכות ביד רמה, באנסמבל הדראג החדש יש מקום למגוון אנושי רחב הרבה יותר, מה שבהכרח מעשיר את האמנות הנפלאה הזו.
האנסמבל החדש נולד מתוך ערב הדראג השבועי WERK, שנמצא בסביבה מאז 2017, פועל מדי שבוע בימי שלישי בדיזייר קלאב (קרליבך 25, ת"א) והפך לאירוע דראג מרכזי בישראל, שגם הפך את הסצנה למגוונת יותר. לצד מלכות הדראג המוכרות והמושחזות, התחילו לקבל מקום של כבוד על הבמה גם דראג קינגס עשויים ללא רבב ומופיעים ומופיעות שלא מתיישרים לפי ההגדרות הישנות של "גבר ביום ואישה מוגזמת בלילה".
הצוות שהוביל את אירוע הדראג הייחודי הזה התגבש במשך שנים - אבל אז הכתה הקורונה. "בתקופת הסגרים, כשלא ניתן היה להופיע מדי שבוע, התחלנו לחלום בגדול על מופע שיגשים את מה שאנחנו מאמינות ומאמינים בו, שדראג צריך ויכול לעשות", מספר ל-mako גיל נוה, המוכר גם בתור גלינה פור דה ברה, ממלכות הדראג הוותיקות והבולטות בישראל, שמפיק את המופע יחד עם שותפו לליין הדראג השבועי, די ג'יי דניאל מריומה.
זו ממש לא ההרפתקה הראשונה של הצמד - לפני כעשור, נוה, ממקימי הרכב הדראג הידוע "פאות קדושות", הקים יחד עם מריומה את בית הספר הראשון לדראג בישראל (וככל הנראה בעולם) במרכז הגאה בתל אביב, ומאז השניים הפיקו יחד יוזמות רבות בתחום. גם זויה ברונשטיין, שמופיעה כמלך הדראג FKA אנטון, היא אחת המייסדות המובילות של ערב הדראג האוונגרדי Strange Fruit, שעלה לראשונה בתיאטרון "קליפה" ועבר למרכז ענב. לי ארנן, שמופיע כפלואיד סנואו, הוביל יוזמות רבות בתחום, כולל שעות סיפור בדראג בכל הארץ.
ביחד, הצוות פועל לקידום תרבות אמנות הדראג בארץ, תוך דגש על סדנאות לפרפורמרים בתחילת דרכם, ובפרט של דראג קינגס. קריסטינה פוקס (עדו אברני) ומאמא דה לה סמאללה (אלן בסט) הן מלכות דראג מהצעירות בישראל, אבל הצליחו תוך ארבע שנים בלבד להפוך ממש לשם דבר בתחום. פוקס היא בוגרת בית הספר לדראג של סלין לה דיוויין בבאר שבע ומנהל רשת חנויות "קרקס" ביום יום, רשת שהיא היחידה בישראל המתמחה בציוד לדראג. בסט, שבתור מאמא דה לה סמאללה זכה בתחרות הדראג של צפון הארץ "עקב הזהב", הקדיש את עצמו לשינוי חברתי, בין היתר בקומונה הקווירית של איגי בעפולה, אבל גם עם הופעות "דראג בסלון" ייחודיות ברחבי הארץ, המחייבות שיח ישיר עם הקהל.
"מאוד ברור שכולנו מחויבות ומחוייבים לשיפור העולם שלנו. המופע הוא תוצר של הניסיון המשותף שלנו ליצור באמצעות דראג, מדי שבוע, את העולם כפי שלדעתנו הוא צריך להיות", מוסיף נוה ומדגיש: "העולם צריך להיות מהנה, נוצץ, מתוחכם, די מטופש, ובעיקר - עם מקום אמיתי ואוהב לכל אחד ואחת. אמנם ערב הדראג השבועי ממשיך להתקיים, אבל עם 'Le Grand WERK' אנחנו מקווים וגם מקוות להפיץ את הבשורה האוהבת, המגוונת והמגוחכת שלנו בכל העולם. בתקווה שנצליח, ואם לא - לפחות יהיה כיף בדרך".
המופע "Le Grand WERK" יעלה במוצאי שבת, ה-2 באוקטובר, בבית ציוני אמריקה (דניאל פריש 1, תל אביב). לרכישת כרטיסים
רשימת המופיעים והמופיעות: עדו אברני - Christina Fox | לי ארנן - Fluid Snow | אלן בסט - Mama De La Smallah | זויה ברונשטיין - The Artist Formerly Known As Anton | גיל נוה - Gallina Port Des Bras
הפקה: דניאל מריומה וגיל נוה | ניהול חזרות ודרמטורגיה: תמר בר ניב | עריכות מוסיקליות: עדו אברני, זויה ברונשטיין, לי ארנן | איור ועיצוב כרזות: עילי רז | צילום: אוראל לוי | תלבושות: אסף פרן, סטודיו MARMOTEK (מתן אנחייסי), קיי לונג ועוד