זה לא סוד שבין קהילת הלהט"ב לאירוויזיון תמיד היה קשר מיוחד. בכל שנה אפשר לראות בקהל לא מעט דגלי גאווה לצד עשרות דגלי כל המדינות המשתתפות, אותם מניפים חברי וחברות הקהילה הגאה שמקפידים להגיע לצפות בתחרות בלייב. לקהילה היו גם לא מעט רגעים משמעותיים מאוד בתחרות - מהזכייה של האחת והיחידה דנה אינטרנשיונל ב-1998, דרך הזכייה של קונצ'יטה וורסט ב-2014, ועד הנשיקות הגאות הבלתי נשכחות שנצפו בכל יבשת אירופה, במהלך האירוויזיון שנערך כאן בישראל ב-2019.
גם השנה יש ייצוג גאה לא מבוטל באירוויזיון, על הבמה ומאחורי הקלעים, ביניהם גם מיכאל בן-דוד שלנו, שלא פספס את ההזדמנות לתבל את המסע לטורינו בלא מעט דרמות, כיאה לחבר נאמן של הקהילה הגאה. למרות שהשיר "I.M" לא טורף את טבלאות ההימורים, הסיכויים שלו לעלות לגמר נעשו טובים יותר מאז החזרות המוצלחות האחרונות על הבמה לקראת חצי הגמר השני שיתקיים ביום חמישי הקרוב (12.5).
בן דוד דיבר לא מעט על המאבקים שלו כנער מתבגר גאה ועל הבריונות שחווה בילדותו, גם כאן אצלנו בראיון ראשון ל-mako לפני כשנתיים, וההופעה שלו, יחד עם השיר והקליפ המלווה, הם נראות גאה מושלמת לכל חברי וחברות הקהילה הגאה באירופה. אבל מיכאל שלנו לא לבד והייצוג הגאה, כמו בכל שנה, כולל גם לא מעט רקדנים, עובדי הפקה, יוצרים ואמנים שנמצאים על ומאחוריי הבמה. בעוד שיכול להיות שישנם אמנים ואמניות שעוד לא יצאו מהארון וייצגו את הקהילה בשקט, השנה בולטים שני נציגים נוספים שחיים את חייהם בגאווה ומנצלים את הבמה הגדולה כדי להעביר מסרים חשובים לכל יבשת אירופה.
אוסטרליה - שלדון ריילי
ליבשת אוסטרליה מעולם לא הייתה בעיה לשלוח נציגות גאה לאירוויזיון, וגם בשנה שעברה היא שלחה את הזמרת הקווירית מונטן. השנה מייצג את המדינה שלדון ריילי, זמר-יוצר ודוגמן אוסטרלי-פיליפיני, שיודע דבר אחד או שניים על הדרה חברתית ותחושת שונות.
ריילי אובחן בילדות כאספרגר וסיפר כי ספג בריונות רבה בגלל הנטייה המינית שלו. השיר איתו הוא מייצג את אוסטרליה, "Not The Same", מדבר בדיוק על תחושות הבדידות וההדרה החברתית שחווה בעבר. בהופעה באירוויזיון, יעלה לבמה ריילי כשעל פניו מסכת זהב מקושטת בתכשיטים של סברובסקי. לקראת סוף ההופעה, ריילי מסיר את המסכה, כאקט שמסמל שליטה על כמה שמח אדם על ההופעה החיצונית שלו.
"המסכה מסמלת את כל הדברים שהייתי רוצה בתור ילד שיהיו שלי. אני פשוט אוהב כל דבר שמנצנץ, אני קורא לזה 'הסחת דעת יפהפיה'", אמר ריילי לערוץ הטלוויזיה האוסטרלי SBS. "רציתי להיות פרפורמר במשך תקופה מאוד ארוכה, זה כל מה שרציתי לעשות, אבל אף פעם לא אהבתי את הרעיון שיצלמו אותי. מבלי להיכנס לזה יותר מדי, אני לא ממש אוהב את איך שאני נראה במראה".
זו הסיבה בגללה ריילי עלה להופיע בקדם אירוויזיון האוסטרלי עם מסכה על פניו, כשהתכנון המקורי היה להשאיר אותה לאורך כל ההופעה. למרות זאת, הוא החליט בסופו של דבר להתגבר על הפחד ולהוריד אותה לקראת סוף השיר. "הבנתי שאני לא רוצה לייצג את הסחת הדעת היפיפיה הזאת. אני לא רוצה להיות זה שאומר שאם אתה שונא את איך שאתה נראה, תחביא אותו וקח תהיה מאושר", אמר. "אבל אני גם לא רוצה להוריד אותה לגמרי, כי אני רוצה להיות זה שנמצא בשליטה עליה".
איסלנד - סיסטור
כמו שאפשר להבין מהשם, להקת "סיסטור" היא שלישיית אחיות - סיגה, בטה ואלין, והשיר איתו הן מייצגות את איסלנד הוא "עם השמש העולה", שמדבר על האור שעולה אחרי החשכה. אלין היא לסבית מחוץ לארון ולאחותה סיגה יש ילדה טרנסג'נדרית. השלישייה מופיעה באופן קבוע באירועי גאווה ומקפידה להיאבק ולדבר למען קבוצות שוליים, בין היתר עבור ילדים חברי וחברות הקהילה הטרנסית.
"יש לי ילדה טרנסג'נדרית", סיפרה סיגה במהלך אחת החזרות לאירוויזיון. "אחרי שהילדה שלי יצאה מהארון, לא הבנתי כמה קשה זה, כי הייתי פתוחה לזה וקיבלתי את זה. זה היה עולם ומצאיות חדשה עבורי. זה הראה לי איך אנחנו מדוכאים ואת חוסר הצדק שאי אפשר להביע את המגדר שלך בחופשיות".
עם זאת, סיגה הדגישה שהיא לא רוצה להיות פוליטית, אם כי היא יודעת שיש מספר מדינות וצופים שלא יתחברו למסר שלה. "אני רק רוצה לבקש מכל ההורים לתמוך בילדים שלהם. תאהבו אותם בלי שום תנאי, כי 82 אחוזים מהטרנסג'נדרים חושבים על לשים קץ לחייהם", היא אמרה. "זה דבר כל כך מפחיד עבורי, לחשוב שהילדה שלי תעשה משהו לעצמה כי לא מקבלים אותה, אז אני רוצה לתת לקבוצת המיעוט הזאת במה".