למרות שהיה מי שניסה בעבר, תופעה כמו ג'ונתן נוסן קשה לתאר במספר מילים. הוא אמן רב-תחומי, אחד משלושת לולייני הגומי הגברים הראשונים באמריקה, בעל רזומה עשיר וקריירה ענפה, שאותה טיפח למעלה משלושה עשורים. ברפרטואר: הופעות בברודווי, במטרופוליטן אופרה ו'אמריקן גוט טאלנט', יחד עם תפקידים ככפיל ופעלולן לצד ראסל קרואו, ג'ים קארי ופיליפ סטארק. 

אבל לפני מספר שנים נוסן החליט להביא לישראל את האמנות שלו, המשלבת בין גבולות הגוף, החומר ואהבתו לאל. כאן הוא מלמד ישראלים רבים גמישות, ומקפיד לפקוד את בית הכנסת של חב"ד באופן קבוע. "כל הרבנים יודעים שאני גיי ומכבדים אותי. בחב"ד מקבלים אותי כמו שאני והם מוכיחים לי שאפשר להיות גם הומו וגם מחובר ליהדות".

נוסן, כיום בן 56, נולד בעיירה קטנה במישיגן, ארה"ב, שבה עשר משפחות יהודיות בלבד בין 25,000 תושבים. "גדלתי במשפחה קונסרבטיבית עם זיקה חזקה ליהדות ולמדינת ישראל, ואבי היה החזן בבית הכנסת הקטן שבעיירה", הוא נזכר בשיחה עם mako לקראת הופעתו באירועי הפצ'ה קוצ'ה 2025 (אוצרים: איתי מאוטנר וענת ספרן), שיתקיימו בהיכל התרבות בתל אביב בשבוע הבא. "ההורים שלי חיפשו קהילה יהודית גדולה יותר, אז כשהייתי בן 12 עברנו לסן דייגו. שם הלכתי לבית כנסת קונסרבטיבי ו למדתי עברית". 

ג'ונתן נוסן (צילום: Andrew Brucker)
ג'ונתן נוסן | צילום: Andrew Brucker

נוסן מספר שהבין שהוא הומו כבר בגיל שש. "אני זוכר שהמגזינים הפורנוגרפיים שעמדו על המדף במכולת היו בדיוק באותו הגובה שלי, ממש מול העיניים", הוא מספר. "כבר אז הרגשתי שאין לי שום עניין בנשים. אני חושב שלהיות הומו היה עבורי כמו להיות יהודי - משהו ייחודי שהבדיל אותי מכולם. אהבתי את זה".

16 שנים מאוחר יותר, כשהיה בן 22, הוא אזר אומץ ויצא מהארון בשנה הראשונה ללימודיו בקולג'. "סיפרתי קודם לחברים ואחר כך למשפחה שתמכה בי תמיד". באותן שנים, הקהילה הגאה בארצות הברית וברחבי העולם סבלה ממשבר האיידס הנורא, שגבה את חייהם של רבים והוביל לסטיגמות קשות על הומואים. 

"אמנם היו לי מעט חברים שנפטרו מאיידס, אבל באותן שנים פחדתי לעשות כל פעילות מינית בידיעה שאני יכול להיות הבא בתור", הוא נזכר בהשפעות המגפה על חייו. "אני זוכר שעשיתי את בדיקת האיידס הראשונה בחיי ב-1996 בסן פרנסיסקו אחרי שנישקתי בחור. מצד שני, למדתי אז בבית הספר לקרקס וזה הצית את הגאווה ההומואית שלי ואת הרצון לחיות חיים גלויים יותר. זאת הייתה תקופה נוראית שגם החייתה אותי והביאה לי דחף לחיים. זה תמיד קורה כשיש פחד מהמוות".

ג'ונתן נוסן (צילום: Andrew Brucker)
ג'ונתן נוסן | צילום: Andrew Brucker

ההיכרות הראשונה של נוסן עם חב"ד הייתה כשלמד כנער אצל הרב בבית הספר. בפעם הבאה שבה נתקל בחב"ד הוא כבר למד באוניברסיטת ברקלי, שם שתה לשוכרה עם הרבנים של חב"ד, שליוו אותו לאחר מכן בחזרה בבטחה למעונות. שנתיים לאחר מכן, בתחילת שנות ה-2000, "גבר עם כובע שחור", כך הוא מתאר, שאל אותו ברחובות מנהטן אם הוא יהודי והוא ענה שכן והניח תפילין. "זאת הייתה הפעם הראשונה שהנחתי תפילין מאז הבר מצווה שלי".

כך התחיל הרומן של עם חב"ד?
"עד אותו מפגש עם הרב במנהטן בעיקר התמקדתי בלימודי יפנית, בודהיזם, זן, מדיטציה ורוחניות. גרתי שלוש שנים ביפן, למדתי את השפה והרגשתי מאוד מחובר. אבל היה משהו בחיבור שלי עם הרב שריגש אותי. אחרי שסיימתי להניח תפילין, הוא הציע לי להיפגש כדי להכיר ולדבר, ומאז אני הולך לבית הכנסת של חב"ד בכל שבוע ומניח תפילין בכל יום".

בשנים שלאחר מכן נוסן מתחיל לפקוד את המפגשים השבועיים בחב"ד מבלי לספר לאיש שהוא הומו. "האמנתי אז ב-Dont ask Dont tell (אל תשאל - אל תספר), שהייתה המדיניות הרשמית של ממשל קלינטון ביחס לשירות צבאי של הומואים ולסביות בשנות ה-90", הוא מספר. "פחדתי שמשהו ישתנה, שיסלקו אותי משם אם הם ידעו עלי. פחדתי שבגלל שאני הומו לא אוכל לחזק את הזהות היהודית שלי. אבל בסוף היה לי חשוב שהוא יכיר אותי כמו שאני באמת וסיפרתי לו".

ג'ונתן נוסן (צילום: ליאור חורש)
ג'ונתן נוסן | צילום: ליאור חורש

מה הייתה התגובה של הרב?
"לשמחתי זה לא שינה עבורו וזו הייתה תגובה נפלאה. הוא אמר שזה מי שאני, שתמיד אהיה אהוב ומבורך וחלק מהקהילה. אני לא מחפש לשנות אותם והם לא מחפשים לשנות אותי. ככל שעברו השנים גיליתי שחב"ד מקבלים את הקהילה הגאה יותר מאשר זרמים אחרים ביהדות".

מה כל כך מיוחד בחב"ד עבורך?
"אני משווה בין חב"ד לבודהיזם, שם גם חשתי בניצוצות של הארה. תמיד התעניינתי בנפש האדם ובחיפוש רוחני, בעיקר בשאלה איך אנשים מתחברים לעצמם, לאחרים ולאלוהים. אבל עד שלמדתי חסידות עם חב"ד, לא הבנתי את הקשר בין יהדות לרוחניות. בחב"ד אני מרגיש בדיוק כמו ההרגשה שהייתה לי כשהבנתי שאני גיי - טבעי."

ובכל זאת, איך לימודי דת מסתדרים עם הנטייה המינית?
"אני מאמין שאלוהים פתוח לכולם וזה לא צריך להציב מחסום לאמונה. להיות גיי זה לא רק עניין מיני. זה תרבות, היסטוריה וזהות קבוצתית בדיוק כמו להיות יהודי. אני מכיר אנשים שגדלו במשפחות חב"ד והיו להם קשיים לצאת מהארון. רבים מהם עזבו וחזרו בצורה שיותר מתאימה להם. עבורי, הקהילה שלי בחב"ד, החברים והלימודים הפכו אותי לאדם חיובי יותר".

 
 
 
הצגת פוסט זה באינסטגרם
 
 
 

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎Jonathan Nosan‎‏ (@‏‎contorture‎‏)‎‏

לצד עבודתו כפרפורמר, נוסן פועל גם בעולם הקרמיקה תחת המותג Nosan Ceramics, שבו הוא מביא לידי ביטוי את האנרגיה הייחודית המאפיינת את גופו אל הפורצלן והזהב. עבודותיו משלבות כוח ושבריריות, יציבות ותנועה, ומבטאות את אותו דיאלוג אשר מתקיים גם בעבודת הפרפורמנס שלו. 

"ביצירות שלי, כמו במופע DIRT, אני משלב בין כל האהבות שלי ומציג פרשנויות שונות של אלוהים ושל הדת," הוא מספר. "העיסוק הזה הוא חלק בלתי נפרד מהמופעים שלי. גם ב'אמריקן גוט טאלנט' הופעתי עם כיפה שחורה. בזמן שאנשים רבים גאים על הזהות ההומואית שלהם, לי היה חשוב לייצג את היהודים ולהראות שאנחנו יכולים להיות גם עורכי דין ובנקאים וגם אמנים ולוליינים".

אימוני הגמישות זוכים בשנים האחרונות לפופולרית רבה בישראל ותורמים לפיתוח יכולות פיזיות ונפשיות. מתאמנים רבים ביכולותיהם הייחודיות, כמו עמידת ידיים על יד אחת, ברשתות החברתיות. אחרי 22 שנה בניו יורק, לפני ארבע שנים, מחליט נוסן לעלות לישראל כדי להתחבר לאנשים ולהעביר להם את תורתו. 

"זו החלטה שגיבשתי במשך זמן רב", הוא מסביר. "התחלתי לבקר יותר ויותר בישראל בעשור האחרון. התחלתי להופיע וללמד והכרתי אנשים נהדרים. חלק מהתלמידים שלי מגיעים מהחברה החרדית וכולם מרגישים בנוח ביחד. ככל שעבר הזמן, הבנתי שפה אני מרגיש מחובר הרבה יותר כאן מאשר בארצות הברית. פה אני רוצה לחיות".

בכל שבת הולך נוסן לבית הכנסת "חב"ד על החוף". "הם שאלו אותי אם אני נשוי ויש לי ילדים, כמו שהם שואלים כל אחד, ואמרתי להם שלא, שאני הומו. לא הייתה שום בעיה עם זה וזה היופי של תל אביב", הוא אומר. "אני מאמין שהרבה הומואים יהודים לא מרגישים שיש להם מקום בבית כנסת, או שהם מרגישים שהם חייבים ללכת לבית כנסת של הקהילה הגאה. אני חושב שחב"ד זה בדיוק המקום שיודע להכיל מגוון של אנשים, גם להט"ב, ואני ממליץ לכולם ללכת לשיעור או לקבלת שבת בבית הכנסת ולהתנסות בעצמם".

אתה עדיין רווק. מצפה למצוא אהבה בתל אביב?
"מאוד כיף בתל אביב, אבל קשה מאוד למצוא קשר רציני. תרבות קרוזינג, כלומר ליצור קשר עין ולדבר עם מישהו זר, לא באמת קיימת כאן. הקהילה לא מספיק פתוחה וחברותית כמו בניו יורק. יש פה המון מסיבות, אבל מאתגר למצוא חיבור מעבר למשהו חד פעמי. ועדיין, בעיר הזאת אני יכול לחגוג את כל החלקים שבי - אמן, הומו ויהודי".

נוסן עתיד להופיע במסגרת אירועי הפצ׳ה קוצ׳ה, שיתקיימו בהיכל התרבות בת"א (30-31.3), על ידי חברת פאזה, המלווה את האירועים מתוך אמונה ואהבה ליצירה המקומית וללא מטרות רווח.
המופע DIRT יחזור לתיאטרון קליפה ב-3.4 וב-7.4 להזמנת כרטיסים