מכירים את הקלישאה "כתוב מה שאתה מכיר"? אז במקרה של השחקנית דקלה הדר, מתברר שלכתוב ולהיכנס לדמותה של מטפלת זוגית לא היה אתגר גדול במיוחד. "יש לי סוג של פטיש טיפולים", היא מודה. "יש אנשים שאוהבים שופינג, אני אוהבת לנסות טיפולים. טיפולים פסיכולוגיים, אישיים וזוגיים, דיקורים, שאמאנים, אני מנסה הכל. לקחתי המון מזה לדמות של המטפלת. היא לא קונבנציונלית, אבל רצינו שתהיה בה אמינות מסוימת. אני מאמינה בטיפול אישי וזוגי, בלאמן את הנפש ואת הזוגיות".
המטפלת הזוגית שהיא מגלמת היא ד"ר פותנסקי, הגיבורה של הצגת הפרינג' "Les is More" (השיבוש במקור - Les במקום Less על משקל לסבית), אותה כתבה יחד עם צוות שחקניות שכולל בין השאר את בת הזוג הפרטית שלה, שני גרובר (ובנוסף את נועה כדריה, בל וענונו, נוי קליימן וענת זמשטייגמן שיצרה וביימה את ההצגה. טלי ביק קשת, שמשתתפת גם כן בהצגה, סייעה בכתיבה).
ההצגה, שעולה גם על במת הקאמרי לכבוד חודש הגאווה, מתמקדת בטליה ולי, זוג נשים שאחרי שבע שנות זוגיות ושני ילדים, נמצאות במשבר ומחליטות לפנות לטיפול זוגי. תוך שהן יושבות על הספה של ד"ר פותנסקי, עולים פלאשקבים מן העבר שמתרחשים בבר שבבעלות אחת מהן, שכוללים גם הופעות חיות עם מוזיקה מקורית שחיברה נוי קליימן.
להדר - שמוכרת בעיקר כמאיה מילר מ"צומת מילר" - חשוב להדגיש שמדובר בהצגה שכל אדם, מכל מגדר או נטייה מינית, יוכל למצוא את עצמו בתוכה, גם אם היא עוסקת בזוגיות בין שתי נשים. כי כמו שהיא אומרת: "זוגיות זאת זוגיות, הורות זאת הורות, הריון זה הריון". למעשה, שתיים מחברות הקאסט הן סטרייטיות, והדר מעידה שגם הסיפורים האישים שלהן מחיי הזוגיות נשזרו במחזה. ובכלל, הרבה ממנו מבוסס על ניסיון החיים האישי של היוצרות. "במהלך החזרות, היו הרבה פעמים פשוט ישבנו ביחד וסיפרנו אחת לשנייה סיפורים", היא אומרת, "סיפורי היציאה מהארון של כל אחת מאיתנו, איך ההורים הגיבו, סיפורים על מערכות יחסים ואקסיות ואקסים. חלק מהחוויות היו משותפות לכולנו, אחרות היו ייחודיות, ובסוף יצא מחזה מתוק, מצחיק ואישי, שנכתב מעומק הלבבות שלנו ואנחנו מאוד מאוד גאות בו, תרתי משמע".
ולמרות האוניברסליות של המחזה, הדר מדגישה שבהחלט ניתן למצוא בו גם סיפורים שנוגעים לחוויה הספציפית של זוגיות לסבית. "יש סצנה שלמה שבה אחת הדמויות מדברת עם אמא שלה על זה שהיא הולכת להיות אמא בעצמה, אבל לא היא זאת שבהריון אלא בת הזוג שלה", היא מספרת, "אז רואים את התגובה של האמא וזה נותן הצצה יפה ומעניינת לאחת המורכבויות שיש בזוגיות בין נשים".
הדר מודעת היטב לסתירה הפנימית שבדברים שלה - מצד אחד הצגה שפונה לקהל מגוון ועוסקת בדברים אוניברסליים כמו זוגיות והורות, ומצד שני הצגה על לסביות שנוצרה על ידי לסביות (בעיקר), ומדגישה גם את היעדר הנוכחות של הסיפורים הלסביים בתיאטרון הישראלי. "יש בנו תמיד את הרצון להגיע למצב של לנרמל כמה שיותר את הדבר הזה, שזה יהפוך להיות נון אישו", היא אומרת. "הדרך שלנו היא מצד אחד להראות שזה הכל אותו הדבר, אבל גם לקרב אנשים לחוויה ולהגיד 'בואו תקשיבו לכאב, לתחושת הזרות שלא אמורה להיות לנו, אבל היא קיימת'. יש לנו גם המון אג'נדה, וככל שנדבר על זה יותר, כך זה יהפוך לפחות עניין".
"משתדלת לא לשפוט אנשים שלא מקבלים אותי"
בחייה האישיים הדר, כאמור, נמצאת בזוגיות פלוס שלושה ילדים עם שני גרובר. שתיהן למדו משחק בבית צבי, גרובר מנהלת כיום מלון בוטיק ולא עוסקת במשחק, אבל הצטרפה לצוות כתיבת המחזה. בנוסף, הדר משחקת בימים אלה גם בהצגה "שלום לך ארץ", בחלק שבמרכזו זוג הומואים ישראלים בברלין.
איך זה לכתוב מחזה, ועוד אחד שמתבסס על חוויות אישיות, יחד עם בת הזוג?
"שני עשתה את זה נטו לנשמה ולכיף ותרמה רבות וטובות. זה היה מנוהל היטב מבחינתנו. כמובן שיש רגעים שקשה להימנע מהם, כי זה נהיה מאוד מאוד אישי. למשל, כשסיפרנו על מקרים שקרו לנו בזוגיות והיו מחלוקות על הפרטים של המקרה, אבל זה לא היה משהו רציני וזה לא הפריע לדבר הנפלא שיצרנו".
את מעדיפה לגלם דמויות לסביות?
"זה ממש לא משנה לי. אני מעדיפה לגלם דמויות מעניינות, ולבחור מחזות שיש אמירה מאחוריהם. התבגרתי בתוך המקצוע הזה ולקח לי הרבה זמן להבין שמה שיותר חשוב מיכולות המשחק שלי, זה הסיפור שאני מספרת, יש משהו גדול יותר ממני. לכן חשוב לי לבחור חומרים עם אמירה חשובה ומעניינת, עם מסר חשוב. אני אוהבת כשהתפקיד מאתגר מקומות אישיים מהחיים שלי, אבל גם כשלא".
לאן עוד יש לנו להתקדם מבחינת הייצוג הלהטב"קי בתרבות?
"כל הזמן יש התקדמות, אבל כל הזמן מרגיש שזה לא מספיק, כי היינו עד לא כל כך מזמן במקום יותר חשוך. נדרשת הרבה חמלה וקבלה - לא רק בתחום של שוויון להט"בי. במקום חוסר קבלה והיאחזות במי שאני ומה שאני, אנחנו צריכים להבין שיש כל כך הרבה אנשים וסגנונות חיים שונים ואנחנו צריכים לקבל את זה ולעבוד על עצמנו, כדי שנהיה במצב יותר שלם עם עצמנו ונקבל דעות שונות משלנו. בואו נקבל את זה שאנחנו אנשים שונים אחד מהשנייה, ושיש לזה סיבה. אני משתדלת לא לשפוט אחרים, כולל אנשים שלא מקבלים אותי. אני מנסה לחמול, כי אולי אין להם את הכלים להבין. זה מאוד קשה כשאת סופגת עלבונות או נתקלת בחוסר צדק, שיכול להטריף את הדעת, אבל למדתי שלא לייצר עוד קונפליקט".
ההצגה "Les is More" תעלה בקפה תיאטרון הקאמרי ב-3-2 ביוני וב-6 ביולי, ובצוותא ב-9 ביוני
ההצגה "שלום לך ארץ" תעלה בקאמרי בין 23-25 ביוני, וגם ביולי-אוגוסט