"היה לי רצון מאוד ברור - להיות גם יהודי גאה וגם הומו גאה במקסיקו", מסביר אלי נסאו שנולד במקסיקו סיטי והקים לפני כשנתיים את ארגון 'גימל'. רוב ההומואים היהודים במקסיקו, קהילה שנחשבת מסורתית, נאלצים לחיות בארון, רבים מהם אולצו על ידי בני משפחתם להתחתן ולחיות בשקר.
לפני כחודשיים יצא ארגון 'גימל', שפועל לקבלתם בחברה, בקמפיין חדש והפיק קליפ להעלאת המודעות לנושא הלהט"בים היהודים החיים במחשכים. הקליפ הפך במהרה לוויראלי וצבר יותר מ-50 אלף צפיות וכתבות עליו ברחבי הרשת.
"אנחנו מנסים ליצור תחושת פתיחות בקרב הקהילה היהודית במקסיקו בנושא הלהט"ב באמצעות מפגשים בבתי ספר, במועדוני ספורט, בתנועות נוער וגם בבתי כנסת, תוך יצירת דו-שיח של פתיחות וכנות עם הקהילה היהודית".
ספר לנו, מה מצבם של היהודים הגאים במקסיקו?
"זה לא פשוט להיות במיעוט, ועוד יותר גרוע להיות מיעוט בתוך מיעוט. רוב הקהילה במקסיקו היא אורתודוקסית או אורתודוקסית מודרנית (כיפה סרוגה או כיפה שחורה). יש בערך 40 אלף יהודים מקסיקנים, ולפי הסטטיסטיקות בערך 3,000 עד 4,000 מהם משתייכים לקהילה הגאה. רובם עדיין בארון, חלקם התחתנו וכבר יש להם ילדים, וחלקם עברו למדינה אחרת כי הם מרגישים לא רצויים בקהילה היהודית".
"אם מישהו יוצא מהארון, הרבה פעמים שולחים אותו לרב, לגיור או ל'טיפולי המרה' כדי 'להתרפא' מההומוסקסואליות. התוצאות גורמות להרבה יותר כאב וסבל. יותר ויותר אנשים מבינים כיום שלהיות הומו זה לא מבחירה. הכי חשוב בימים אלה לגרום לקהילה היהודית לתת לנו להיות מי שאנחנו רוצים ללא אפליה. אנחנו רוצים ליצור קהילת להט"ב חזקה יותר כדי שנוכל לחיות את החיים שלנו במלואם, באושר ובפתיחות".
למה החלטתם להפיק וידאו בנושא?
"למרות שמיום ליום יש יותר מודעות לנושא הלהט"ב בקהילה היהודית במקסיקו, אנחנו עדיין רחוקים מאוד מהיום שבו יקבלו אותנו בזרועות פתוחות. הרגשתי שאנחנו צריכים 'לצאת מהארון' כדי שכל הקהילה היהודית תדע מי אנחנו, שאנחנו חלק בלתי נפרד מהקהילה.
"רצינו גם לומר דרך הווידאו שיש המון אנשים גאים שלא מוכנים לוותר על אהבת חייהם רק בגלל הדת שלהם. כיום יש המון משפחות מפורקות, והכאב הוא גדול כשמישהו יוצא מהארון. הרבה צעירים סולקו מבתיהם או שמכריחים אותם להתחתן, רק כדי לייצר תמונה 'נורמטיבית'. הם חיים בשקר, סובלים כל חייהם וגורמים לעצמם ולסובבים אותם כאב רב".
צפו בסרטון "גם אני לא" (Yo Tampoco, בספרדית):
מה ניסיתם להשיג בעזרת הווידאו?
"אנחנו רוצים שאנשים ידברו על נושא הלהט"ב בפתיחות, שיביעו את התמיכה שלהם. אנחנו רוצים ליצור קהילה יהודית חזקה יותר על ידי הכרת כל גווניה ופניה. והכי חשוב, שיבינו שהאהבה חזקה יותר מהכול, ומשפחה היא תמיד משפחה".
למה היהודים במקסיקו זקוקים לקהילת להט"ב יהודית? למה לא מספיקה קהילת הלהט"ב הרגילה של מקסיקו?
"הרגשנו שצריכה להיות קהילת להט"ב שתשמיע את קולה באותה השפה של הקהילה היהודית, מכיוון שלפעמים הקהילה היהודית מנהלת את עצמה בצורה אחרת מקהילות אחרות. הרגשנו גם שהמסר יהיה עוצמתי יותר וברור יותר בנושא היציאה מהארון גם כלהט"ב וגם כיהודי. לגרום ליהודים להבין שזה קורה גם בקהילה שלנו, כי הרבה יהודים מאמינים ש'תופעת' הלהט"ב מתרחשת רק אצל הגויים".
מה דעת הרבנים בנושא?
הרבנים הקונסרבטיבים מגלים תמיכה בלהט"ב, חלקם אפילו הגיעו לאירוע הפתיחה של הקמפיין שעשינו. הרבנים האורתודוקסים חלוקים בדעתם, חלקם הביעו תמיכה.
אתם בקשר עם קהילת הלהט"ב בישראל?
בהחלט, סלמה ופפה ארונוביץ' אחראים על קבוצת התמיכה להורים. הם חיו בישראל במשך כמה שנים והיו מעורבים בארגון תהילה. בנם, אל'ה ארונוביץ', הוא מדריך ב-IGY תל אביב ועוזר לנו בחלק מהפעילויות והודעות לעיתונות שאנחנו עושים".
עקבו אחרי ארגון 'גימל' והביעו תמיכה: