כבר זמן מה שאנחנו מנסים להבין איך אדם יכול לומר שהוא לא הומופוב אחרי שהוא בעצמו צוטט אומר שהומואים מגעילים אותו. "איזשהו כתב באיזשהו ערוץ האשים אותי כהומופוב", התייחס המפכ"ל דני לוי בשבוע שעבר לפרסום של כתב המהדורה המרכזית יוסי מזרחי, והסביר שמערכת הקשרים שלו עם הקהילה הגאה "הכי טובה שהייתה לקצין משטרה בעולם".
אז למי צריך להאמין? למפכ"ל מהוועדה או למפכ"ל שאמר "מה זה המכנסיים הצמודים האלה? אל תגיד לי שאתה חלק מהקהילה עכשיו". אולי שניהם מדברים בכנות, ויכול להיות שזו דוגמה קטנה מתנועה חדשה שמתפתחת בתוך הקהילה ומחוצה לה, בקרב ליברלים ושמרנים, שלא מתאפיינת בהומופוביה המתבססת על דת ושמרנות אלא על שנאת נשים ונשיות.
בטור דעה שפורסם באפריל 2022 במגזין האמריקאי Newsweek, העיתונאי בן אפל תיאר "גרסה חדשה ומבעיתה של הומופוביה, המוסווית תחת 'אקטיביזם גאה'". "ההומופוביה החדשה", הוא כינה אותה, והסביר שהיא תוקפת את הגברים ההומואים שהם "לא מספיק קוויריים". כלומר, אם אתה הומו ש"עובר כגבר" אתה פריווילג, ולכן יכנו אותך בשם "סיסג'נדר" (אדם שהזהות המגדרית שלו תואמת למין שנקבע לו בלידה), כסוג של עלבון על כך שאתה פריווילג מדי בשביל להיות חלק מהמאבק הקווירי בפועל. העיתונאי אנדרו דויל תיאר בטור משלו סיטואציה דומה, שבה גורמים ליברליים אומרים דברים בסגנון "גברים הומואים סיסג'נדרים הם מחלה" ו"הגיע הזמן לנרמל הומופוביה".
הטענות אולי לא תלושות, משום שלגבר הומו "גברי" יהיה כנראה קל יותר להשתלב בחברה ולא לסבול מהומופוביה כמו הומואים נשיים. אבל ייתכן והבידול בין ההומופוביה השמרנית להומופוביה ליברלית יצרו סוג חדש של הומופוביה, כזאת שהדור הצעיר אימץ מהר מאוד בגלל האפיל ההומוריסטי שלה.
Azealia Banks responds to Troye Sivan stating her track ‘212’ is his ‘go-to pregame’ song, via Instagram stories. pic.twitter.com/i04f6P0IJ3
— Pop Base (@PopBase) November 8, 2023
המילה המככבת בהומופוביה החדשה – "טווינק"
אצל הקהל האמריקאי מילים כמו Faggot ('מתרומם') עברו טרנספורמציה מהותית. בהתחלה הן היו הכינוי הכי מגעיל שאפשר לקרוא לגבר הומו, אבל כמה עשורים אחר כך קהילת הלהט"ב אימצה אותן מחדש ומשתמשת בהן בצורה הומוריסטית. לעומת זאת, מילים כמו "טווינק" הפכו מכינוי לסוג מסוים של גבר הומו, למילת גנאי שאומרים ליברלים נגד הומואים כשהם רוצים לצחוק על המראה הרזה שלהם, בנוסף לחיזוק סטריאוטיפ רודף המין שמלווה הומואים כבר עשורים.
אחד הראשונים להציף את נושאה"טווינק" לכותרות היה טרוי סיוון בספטמבר האחרון, לאחר שנטען ברשת שהוא יצא לסיבוב הופעות רק כדי "לפתוח גריינדר בכל מקום". הרשת התמלאה בגולשים שמכנים אותו "טווינק" בניסיון להשחיר את המראה הויזואלי של הזמר ולהדגיש שבגלל שהוא הומו הוא מחפש הרבה מין. סיוון גינה את השמועה ואמר "אם אתם אומרים 'טווינק' במקום שבו התכוונתם לומר 'מתרומם' – זאת עדיין מילת גנאי".
אחת הדוגמאות הפופולאריות לשימוש של המילה 'טווינק' כמילת גנאי מגיעה מהראפרית הידועה לשמצה אזיליה בנקס (בעלת הלהיט 212), שהיא נוהגת לקרוא לגברים הומואים שהיא משחירה עליהם 'טווינקים', כמו הסטורי הזה שבו היא קראה לטרוי סיוון 'טווינק פג תוקף'.
@troyesivan #stitch with @Celebritea Blinds ♬ original sound - Troye Sivan
האם הדור הצעיר באמת הומופובי?
אם פעם הומופוביה נבעה בעיקר מתוך בורות, דעות קדומות או חוסר היכרות עם הקהילה הגאה, הגלובליזציה שינתה את המציאות. אין אדם שמחובר לרשת ומעולם לא ראה גבר הומו - בין אם זה ברשתות החברתיות, באתרי חדשות, באמנות או בטלוויזיה. להט"ב נמצאים בכל מקום, ולכן הומופוביה היא אקט מודע שלא מגיע מבורות, אלא מהיכרות עם מה שמכונה "הקהילה הגאה" והחלטה מודעת בכל זאת לשנוא, לפחד או להיגעל ממנה. בשלב הזה, אין בן דור ה-Z ודור האלפא שלא מכיר אושיות להט"ב.
הפיכת 'טווינק' למילת גנאי בעיקר דומיננטית בקרב הדורות הצעירים ברשתות ובעיקר בטיקטוק. בארץ ניתן לראות שינוי באופי התגובות ההומופוביות כלפי יוצרים להט"ב: מילים כמו "מתחנגל" ו"מתרומם" התחלפו בביטויים אחרים כמו "ברו מפיל את הסבון".
@dam1xcr Number one was really felling it#moments #fyp #memestiktok #meme #tiktok #zestytrends ♬ original sound - dam1xcr
'טווינק', בדומה למילים כמו Zesty ('נלהב'), הפכו גנאי בעיקר כלפי הומואים נשיים קוקטיים, וכאלו שיכולים להצטייר כמושא ללעג. ניתן לראות זאת האחד הטרנדים החדשים יותר בטיקטוק, שבו בת אומרת לאביה "אתה יכול לטעום את הרוטב הזה? יש לזה טעם מאוד Zesty", ואז האב טועם את הרוטב ולפתע הופך ל'עליז'. טרנד דומה היה בארץ עם 'צמיד הקסם', שמראה שכאשר שמים על גבר צמיד "קסום", הוא הפך להיות די "קסום" בעצמו.
"בעיניי הומופוביה זה עניין שדועך. הרשתות והחשיפה של הדור החדש לכמות אנשים מגוונים מנרמלת את העניין, אבל אני כן חושב שהדור הזה מתייחס להומופוביה בדרך שונה", אומר כוכב הרשת יוני אלמקייס (260 אלף עוקבים). "זה נהיה שנון וסמוי יותר. 'ברו מפיל את הסבון', או כשרואים גבר הומו עם נשים אומרים לו 'כל הכבוד חייל, תחזור למפקדה', כדי לרמוז בצחוק שאני הומו סמוי שבא לראות בנות ערומות ולחזור למפקדה".
@itayitzhaki1 #צמידהקסם #פוריו #tiktokviral ♬ original sound - Itay Itzhaki | איתי יצחקי
אלמקייס לא מגדיר את ההתנהלות הזאת בתור הומופוביה פר אקסלנס, אלא יותר כרצון להצחיק ולזכות לתהילת עולם ברשת – לייקים. "לרוב הם מנסים להיות מצחיקים ושנונים. יש תגובות על הפן ההומופובי כי המגיבים מנסים לייקים", הוא מסביר, אך מדגיש כי המגיבים עצמם לא הומופובים. כוכב הרשת אלכס קורוטייב (337K) מסכים עם אלמקייס, אך מסביר שהוא חווה הומופוביה על בסיס יומי בתגובות. "חלק גדול זה סתם תגובות שנונות שהן על הצד ההומופובי, לצד התגובות ההומופוביות הרגילות כמובן".
שניהם מציינים שתכנים המצטיירים על הפן הנשי או המצועצע הם אלה שיבואו באופן מובקה כמות גדולה יותר של הומופוביה. "היום הומופוביה מתבטאת בגלל שאנשים לא אוהבים את מה שאנשים לובשים", מספר קורטייב מתוך חוויה אישית. אלמקייס מסכים ומוסיף: "הומואים נשיים מקבלים חרא ביום יום, בעיקר כאלו שמתאפרים. זה נוגע לנשיות. הצופים לא מסוגלים לראות את זה, זה מטרגר ומתסכל אותם. אני לעולם לא אבין את זה".
"הומואים נשיים חווים זאת בכל יום"
קרוטייב ואלמקייס מסבירים שהם לא רואים הומופוביה מופנית כלפי כוכבי רשת הומואים "גבריים", אך כן רואים אותה כלפי הומואים נשיים. העיסוק לא נוגע במשיכה עצמה כמו בעבר, אלא בעיקר בחזות ונשיות. שניהם הזכירו את אהם שניהם ציינו את אבי שגיא (אבי סטייל), גבר סטרייט שזוכה לכמות הומופוביה גדולה יותר מכל משפיען הומו, רק בשל העובדה שהוא מצטלם בבגדי נשים. "הבן אדם נשוי לאישה ויקרעו אותו לגזרים בגלל הלבוש. זה אפילו לא נוגע בהומוסקסואליות", אלמקייס אמר.
לא הנטייה המינית היא זו שגורמת לאנשים להגיב בחריפות ולעג כלפי הומואים, אלא התנהגות מצועצעת ונשית. זה לא משהו חדש, אלא שכעת יש נטישה של האלמנט המיני לטבות אלמנט ציני שנון שמטרתו לצחוק על האלמנט הנשי.
@avi.sagi.style הלוק היומי אני ממש אוהב לשנות סגנונות ולשחק עם בגדים. היום בחרתי לוק קצת אחר החולצה מחנות יד שנייה ✌️ תודה לכן ולכם על כל האהבה (תגובות לא מכבדות ימחקו ויחסמו) #הלוקהיומי #golf #fastionclub #purple #shein ♬ צליל מקורי - Avi Style
הקשת הפוליטית והמגדרית כולה מבדילים כעת בין שני סוגים של גייז. מצד אחד יש את הגבר ההומו הגברי יותר, שהקהל הליברלי הרדיקלי יגדיר כ"פריווילג" ועל כן יתייחס אליו בתור הגבר הלבן המדכא, בעוד הקהל השמרני מתייחס אליו בתור 'נורמלי' ולכן לא יזכה להומופוביה רבה. בצד השני עומד הגבר ההומו הנשי יותר, אליו הקהל הליברלי הרדיקלי יתייחס כ"קוויר" ועל כן יחבק אותו כחלק מהמאבק, אך הקהל השמרני יתייחס אליו כ"יצור חורג מהנורמה" וירשה לעצמו להשחיר אותו.
ההתייחסות ל"הומו" כקללה כבר לא בהכרח מתייחסת להנמכת האדם על בסיס הנטייה המינית שלו, אלא עוסקת בעיקר בשנאה כלפי נשיות, וספציפית גברים נשיים. כן, זה יכול להישמע כאילו אנחנו מציינים את המובן מאליו, אך עכשיו אנשים מרשים לעצמם להשתמש במילה "הומו" בתור מילת גנאי ועדיין לא להתייחס אל עצמם בתור הומופובים, ויתכן וזאת הסיבה למה המפכ"ל דני לוי לא רואה עצמו בתור הומופוב בכלל.
עם הסגנון החדש של ההומופוביה, המון מילות גנאי שעסקו סביב הנטייה המינית עצמה נשמעות פחות או שינו את משמעותן ואת ייחוסן. "מתחנגל", "מתרומם", "בוחש בשוקו", "נושך כריות", "מקבל בתחת" ושאר החברים נעלמו לחלוטין מהלקסיקון של הדור הצעיר. לעומת זאת, "קוקסינל", מילה שמגיעה משורשים של מלכת דראג, הצליחה להחזיק מעמד ואף עוברת תהליך ריקליימינג על ידי הקהילה הגאה עצמה.
יכול להיות שאותה "הומופוביה חדשה" עוד תפצל את הקהילה ההומואית לשתי קהילות נפרדות, וכבר עכשיו חלק גדול מהציבור בארה"ב מתייחס לגברים הומואים "נשיים" פשוט כ"קווירים", כדי להבדיל אותם ממה שהציבור השמרני מגדיר "ההומו הנורמלי", בדיוק כפי שסגן נשיא ארצות הברית הנבחר, ג'יי די ואנס, תיאר.
@pinknews Last night, Republican vice presidential candidate JD Vance spoke on the Joe Rogan podcast about him and Trump winning “the normal gay guy quote”. He also claimed that upper- and middle-class white kids are “becomimg trans” in order to get into Ivy League universities like Yale and Harvard. #jdvance #joerogan #joeroganpodcast #transrights #uselection ♬ original sound - PinkNews ️️⚧️