עוד כמה ימים, כשתשכך הסערה סביב דברי שר החינוך הרב רפי פרץ בנוגע לטיפולי ההמרה, יתברר שנותרה בעינה המציאות של אלפי בני ובנות נוער החווים מצוקה נפשית, בשל קושי בגיבוש והשלמה עם זהותם המינית והמגדרית. מצוקת בני ובנות נוער ומשפחותיהם סביב התמודדות עם שאלות ובלבול בנוגע לנטייה מינית וזהות מגדרית אינה דבר שיש להתעלם ממנו, וברור שאין פתרון אחד שמתאים לכל אדם. אל מול החרדה להיות שונה, חריג ולחוות דחייה מחברים ובני משפחה, אפשר להבין בקלות את המשאלה של נערים/ות ובוגרים/ות צעירים/ות להפוך הטרוסקסואלים/ות. עבור רבים, המחיר החברתי של יציאה מהארון יהיה קשה מנשוא.
בשל כך, לאיש אין את הזכות לשפוט למשל את אותו הנער או את הוריו החשים חרדה, אשמה, פחד וחוסר אונים ועל כן פונים בעצת אנשי חינוך ומנהיגים רוחניים לנתיב של טיפולי ההמרה. טיפולים אלו, עם ההבטחה השקרית הגלומה בהם לשינוי בנטייה מינית או זהות מגדרית, והידיעה הברורה שהמטפל מחזיק בידע ובדרך הנכונה למטרה זו, מתחברים לצורך של הנער/ה והוריו/ה להרגעה והבטחה שיש פתרון קסם שיפתור אותם מהתמודדות מורכבת וכואבת עם המציאות הנפשית, חברתית ולעיתים אף אמונית.
אולם, קביעת מטרות הטיפול באופן אפריורי, ללא קשר להתפתחות התהליך הטיפולי, התמקמות המטפל כסוכן חיצוני ומוביל בתוך התהליך על חשבון המטופל/ת והשלילה הטוטלית של חלקים אישיותיים (כן, נטייה מינית וזהות מגדרית הם חלקים אישיותיים בסיסיים, שאינם פתולוגיים במהותם) - כל אלו הן בדיוק הסיבות שטיפולי המרה אינם אתיים במהותם, ולא יכולים להיות חלק ממרחב ההתערבות של פסיכולוגים/ות. יתרה מזאת, טיפולי המרה מערבים לרוב ניצול של יחסי מרות קיצוניים במסגרת הקשר הטיפולי, תוך שימוש בטכניקות פוגעניות של פגיעה גופנית וביזוי עצמי.
טיפול אינו המרה
חשוב להדגיש – טיפול פסיכולוגי מבוסס בראש ובראשונה על עמדה אתית של דאגה, כבוד, סקרנות ואכפתיות כלפי עולמו של הזולת המטופל. הפסיכולוג לא מתיימר "לדעת" מהו הפתרון הנכון עבור המטופל, אלא חובר אליו למסע משותף של גילוי, טעיה ותהייה. מנגד,טיפולי המרה מהווים כלי למשטור, דיכוי ו"נירמול" חברתי ומיני של להט"בים דרך הפחתת הקושי והחיכוך של הפרט עם העולם בו הוא חי ואשר הופנם בנפשו.
במקום לאפשר שיח לא שיפוטי, תוך התמודדות ישירה עם הקושי והמורכבות עם המציאות והבחירות שעומדות על הפרק, מוגדרת בטיפולי המרה מראש מטרה רצויה - שינוי משיכה/זהות מינית להטרו-נורמטיבית, זאת תוך ביסוס והעצמת ביקורת ושנאה עצמית כלפי רכיבי הזהות הלהט“בים, מתוך ניסיון להכחידם.
מעצם הגדרתם, טיפולי המרה נשענים על עמדה שיפוטית, שמהווה גורם רעיל ומזיק בכל התערבות פסיכולוגית, וכן מתאפיינים בהאשמת המטופל כשלא מושגת התקדמות או ההצלחה.
ה"מטופלים" מפתחים מצוקות נפשיות חמורות
לעמדה אתית זו מתווסף ניסיון קליני ועשרות שנים של מחקר אמפירי שמצאו שוב ושוב שלא ניתן לשנות נטייה מינית באופן מוצלח, ושהנחשפים לטיפולי המרה נמצאים בסיכון לפתח מצוקות נפשיות חמורות כמו דיכאון, PTSD, חרדות, אובדן תפקוד מיני ואף פגיעה עצמית ואובדנות.
ממצאים אלו ואחרים מבוססים על ההבנה המתכנסת של עולמות הפסיכולוגיה, הסוציולוגיה, האנתרופולוגיה והרפואה, לפיה אין נטייה מינית, או זהות מגדרית "טבעית" אחת, אלא קשת מגוונות ודינאמית של זהויות, קשת שהינה רחבה יותר מכל מה שההטרו-נורמה מכילה ומגדירה כ"תקין" או "בריא".
בסופו של דבר, הטיפול הפסיכולוגי לא משנה אנשים, אלא אנשים משתנים בטיפול פסיכולוגי. לא מדובר בתרגיל סמנטי, אלא בהבדל מהותי, המחדד את תפקיד הטיפול הפסיכולוגי כגורם שאינו מוביל או קובע מראש את השינוי, אלא פותח את המרחב ומספק את התמיכה לחולל אותו. ללא יומרות, ללא שיפוטיות וללא אמת אחת ברורה.
לכל אלו המתמודדים והמתמודדות עם קשיים סביב גיבוש או השלמה עם נטייה מינית/זהות מגדרית, חשוב מאד להעביר את המסר הבא: אל תתפתו לבחור בנתיב ההרסני שטיפולי המרה מציעים. יש דרך מיטיבה, מכבדת ולא שיפוטית לקבל בה עזרה נפשית מקצועית במסגרת טיפול פסיכולוגי, בו הדרך פתוחה ומכבדת וכל תוצאה לגיטימית.
>> "לרגע לא מתחרט שבחרתי להיות שחקן פורנו"
>> 20 המפורסמים שיצאו מהארון ב-2019 (עד כה)
>> פינת ליטוף: למי מהכוכבים הייתם עושים טובה?
>> חשיפה: המעסה המתחזה מרמת גן שאונס את הלקוחות
ארגוני פסיכולוגים רבים בעולם כבר הוקיעו את טיפולי ההמרה וקבעו שאינם אתיים, ובכך סיפקו בסיס מקצועי לחקיקה המגינה על קטינים ובגירים מפני כניסה למלכודת הנפשית הזו. הגיע הזמן שמשרד הבריאות יקדם חקיקה מתאימה בנושא גם אצלנו בישראל.