מחבלי חמאס לא היו היחידים שתיעדו את האירועים הקשים במתקפת הפתע הרצחנית בשבעה באוקטובר. עובדים עזתים שמועסקים כפרילנסרים (לא בהעסקה קבועה) על ידי סוכנויות ידיעות בין-לאומיות העבירו למקום עבודתם תיעודים של האירועים הקשים. הם ראו כיצד אזרחים ישראלים נחטפים לרצועה ותיעדו את הזועות שהתרחשו בדרום בשבת השחורה. תחקיר של האתר HonestReporting שפורסם אמש (רביעי) מראה - כך פעלו הצלמים של האתרים הגדולים באותה השבת.
התיעודים שהעבירו הצלמים שמועסקים כעצמאיים מעלים שאלות אתיות קשות. מה הם עשו על הגבול בין עזה לישראל ביום שבת בבוקר, האם הגעתם למקום תואמה עם אנשי החמאס? יצוין כי בכלי התקשורת טוענים שהם הגיעו לאזור הגדר מעל לשעתיים אחרי שהאירוע החל, כשהדיווחים על המקרה החלו להתפשט.
ארבעה שמות מופיעים מאחורי התמונות של סוכנות הידיעות AP מהגבול עם ישראל בשבת השחורה. אחד מהם, חסן א צליח, שעובד גם עם CNN, חצה לשטח ישראל. הוא צילם טנק בוער והסתנן לקיבוץ כפר עזה. לפי HonestReporting, א צליח תיעד בחשבון הטוויטר שלו את עצמו מול הטנק הישראלי, הוא לא לבש אפוד עיתונות או קסדה - ובערבית כתב: "חי מתוך יישובי רצועת עזה".
משיחות עם כלי התקשורת, עולה שאין חומרים של הצלמים המדוברים מהשעה 06:30, שעת תחילת המתקפה, או מרגעי פריצת הגדר למעט מצלמות המחבלים. לטענתם, החומרים הראשונים עברו יותר משעתיים וחצי לתוך המתקפה - לאחר שכבר היו דיווחים על האירוע.
שני צלמים אחרים, עלי מחמוד וחאתם עלי, הוצבו כדי לצלם תמונות של חטיפות הישראלים לעזה. מחמוד תיעד את הטנדר שנשא את גופתה של הצעירה שני לוק, עלי צילם מספר תמונות של חטופים נוספים שהועברו לרצועה. שמות הצלמים, שהופיעו גם במקומות אחרים באתר, הוסרו מחלק ממאגר הנתונים.
התיעודים הקשים תויגו כ"תמונות היום"
רויטרס פרסמה תמונות משני צלמי עיתונות שהיו גם הם בגבול בזמן מתקפת חמאס. שני הצלמים תיעדו טנק ישראלי בוער, ואחד מהם אף צילם התעללות של אזרחים עזתים בגופת חייל שהוצאה מהטנק. רויטרס הוסיפה אזהרה לתמונות - אך תייגה אחת מהן כ"תמונת היום" באתר שלה.
התיעוד מגבול הרצועה ומשטח ישראל מעלה שאלות אתיות על פעילות צלמי העיתונות באותה שבת שחורה. גם אם אותם צלמים לא ידעו את הפרטים המדויקים של מה שהולך לקרות, עולה השאלה - האם לא נחצו קווים אדומים בתיעוד האירועים בשבעה באוקטובר.
"לסוכנות לא הייתה כל ידיעה על המתקפה של ה-7 באוקטובר", תגובת AP: "אנו משתמשים בתמונות של פרילנסרים ברחבי העולם, כולל בעזה. חסן א צליח היה פרילנסר ועבד לפעמים עבור AP. תפקיד הסוכנות הוא לאסוף מידע על אירועי חדשות ברחבי העולם, בכל מקום שבו הם מתרחשים, גם כשהאירועים האלה הם נוראיים ועם המוני נפגעים".
"הושעה הקשר עם העיתונאי", דובר ה-CNN מסר בתגובה לפרסום התחקיר: "אנו מודעים לדברים ולתמונות שמשוייכות לחסן א צליח - צלם שעבד באופן עצמאי. אמנם לא מצאנו בשלב הזה סיבה לפקפק בעבודה העיתונאית שהוא עשה עבורנו, אך למרות זאת החלטנו להשעות את כל הקשרים איתו".
מרויטרס עדיין לא נמסרה תגובה.