פרסום ראשון: בית המשפט המחוזי בתל אביב פסק היום (ב') פיצוי משמעותי של 600 אלף שקלים לעיתונאית תאגיד השידור הישראלי כרמלה מנשה - כך נודע ל-mako. הפיצוי מגיע כשלוש שנים לאחר שמנשה הגישה תביעה נגד שדרני הרדיו הראל סלוצקי ועופר דומינגז ותחנות רדיו צפון וקול הים האדום, בשל חיקוי שלטענתה הציג אותה בצורה מבזה.

מנשה, הכתבת לענייני צבא וביטחון הוותיקה של התאגיד, דרשה במקור מהנתבעים סכום גבוה הרבה יותר - 6.2 מיליון שקלים - בגין פגיעה בשמה הטוב והטרדה מינית במסגרת חיקוי קבוע שלה בתוכניתם של סלוצקי ודומינגז. זאת, לאחר שהשניים שילבו בתוכניתם דמות בשם "כרמלה", הציגו אותה כ"מכורה למין" ו"צרכנית סמים" וחיקו אותה מספר רב של פעמים בעודה נמצאת לכאורה במצבים אינטימיים עם אנשי צבא ופוליטיקאים. בין היתר נקשר שמה של אותה "כרמלה" לראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט, השרים לשעבר בני גנץ ויאיר לפיד, רמט"כלים, קציני צה"ל ולוחמים בסיירת מטכ"ל. 

סלוצקי ודומינגז (צילום: צ'ינו פפראצי)
עופר דומינגז והראל סלוצקי | צילום: צ'ינו פפראצי

בכתב ההגנה שהוגש בהמשך, הנתבעים דחו תחילה את טענותיה של מנשה - וטענו כי הפינה בתוכנית מוגשת בהומור בלבד, בלי כוונה לפגוע בה. עוד נכתב בכתב ההגנה שנמסר אז כי תחנת הרדיו מבהירה בו שמדובר בקטעים סאטיריים, "בהומור משעשע", וכי הנתבעים "רוחשים כבוד לתובעת, שהיא עיתונאית ותיקה ומוערכת". עם זאת, כתב ההגנה באשים את מנשה בכך שהיא מנסה "להגביל באופן חסר תקדים את חופש הביטוי בעל האופי הסאטירי והפארודי, תוך שימוש ב'אכסניה' של עוולת הטרדה מינית". 

בפסיקה שניתנה היום החליט בית המשפט כי הנתבעים ישלמו למנשה סכום של 600 אלף שקלים - 500 אלף מתוכם בגין ההטרדות המיניות והפגיעה בשמה הטוב, בנוסף ל-100 אלף על הוצאות משפט. עם זאת, ציין השופט אליהו בכר כי אותן הטרדות בוצעו "במסגרת תוכנית הומוריסטית", והסביר כי בעקבות אותה סיבה בחר שלא לחייב את הנתבעים לפצות את מנשה בסכום המלא שדרשה.

במאי אשתקד פורסם ב-mako כי במסגרת ההליך המשפטי הארוך פוטרה מנכ"לית רדיו צפון דאז, רינה בן עיון, שנכללת בין הנתבעים. מהודעתה לעובדים עלה כי פיטוריה של בן עיון נבעו מחילוקי דעות עם יו"ר הדירקטריון ברדיו, סביב עדותה במשפט התביעה של מנשה. "בשבועות האחרונים קיים משבר ברדיו. לצערי בשל התנהלות בלתי ראויה כלפי של שי בן מאור יו"ר הדירקטוריון, ונוכח סירובי ליישר קו עם עמדתו סביב עדותי במשפט", כתבה בזמנו. בעקבות הפרסום ב-mako על פיטוריה של מנכ"לית הרדיו, עורך דינה של מנשה, עופר רון, פנה לסגן הנשיא בבית משפט המחוזי בתל אביב, בבקשה לאפשר לו לזמן את בן עיון לחקירה נוספת. זאת בטענה כי קיים חשד להדחת עד.

עם זאת, בתצהיר שהגישה בן עיון לבית המשפט ביוני 2023, מנכ"לית הרדיו לשעבר חזרה בה מהטענות בנוגע לפיטוריה והקשר לעדות במשפט, הביעה את התנגדותה לזימונה לחקירה חוזרת, וגם הבהירה כי על אף הדברים שכתבה במכתב לעובדים, וטענותיו של עורך דינה של מנשה - עדותה במשפט היתה אמת ואיש לא התערב בה. "כל מה שהעדתי והצהרתי בפני בית המשפט במהלך ההליך היה אמת לאמיתה. איש לא ביקש ממני להעיד דבר מה שאינו אמת", מסרה בן עיון בהצהרה.

מרדיו צפון נמסר: "פסק הדין לתפיסתנו מייצר מדרון חלקלק ומסוכן אשר יוביל בסופו לפגיעה אנושה בחופש הביטוי וחופש הסאטירה. גם אם נגרמה פגיעה מסוימת בגב' מנשה מהתוכנית הסאטירית (עליה התנצלנו) פסק הדין אינו פרופורציונלי. לא רק שהוא פוסק פיצוי חסר תקדים בגין פגיעה מילולית בתכנית רדיו סאטירית בתחנה קטנה, הוא אף גבוה לאין שיעור מסכומי פיצוי שפסקו בתי משפט בעבר לנפגעות אונס. אנו נערער על פסק הדין בבימ"ש העליון".

כרמלה מנשה מסרה: "אני שמחה על פסיקת בית המשפט שקבע קו גבול ברור לאמירות שיש בהן פגיעה מינית של ממש, גם אם נאמרות שלא בפניו של אדם ובמהלך שידורים ברדיו. זה מסר ברור ויישום של חוק הטרדה מינית שמותאם למציאות של ימינו".