מחר, יום חמישי, נציין את היום הבינלאומי למאבק באלימות נגד נשים. לא יכולנו לאחל לביטוי ברור יותר כנגד תופעת האלימות נגד נשים מזה שארע בתוכנית האחרונה של מאסטר שף. התוכנית הזו אמנם יכלה בקלות ליפול לקלישאות של אבחנות סקסיסטיות על נשים במטבח הביתי וגברים במטבח העילי, אבל זה לא קרה. שוב ושוב ניתן מקום של כבוד לבישול הביתי ולנשים שמגלמות אותו. אבל בתוכנית האחרונה היה שיא פמיניסטי, שנדיר למצוא בפריים טיים של ערוץ מסחרי.
באחת המשימות, איציק החליט להיות יצירתי ונועז במיוחד, ובחר להגיש קרפצ'יו בקר על דף ממגזין ובו דוגמנית שרועה בתנוחה אופיינית. הוא דפק על הבשר ושיטח אותו על התמונה, וכך הגיש את המנה לשופטים. אייל שני בחן את המנה במבט מזועזע ואמר: "מי שם אותך לפתוח את עמוד 34 בז'ורנל, ולשים קרפצ'יו מעל אשה? יש בזה משהו כאילו קיצצת את הבשר שלה וריפדת אותה בבשר הזה. זה לא קומי, זה לא מצחיק, זה חסר אחריות כלפי המחשבות והרגשות שלי מי שאוכל את זה". לאחר מכן, חיים כהן לקח את המגזין, סגר אותו, ואמר: "אנחנו נבקש סליחה ממנה". בדברים האלה, שני וכהן הביעו עמדה חד משמעית נגד אובייקטיביזציה של נשים. העיתון פשע בכך, והם סירבו לשתף פעולה עם הוספת החטא לפשע.
איציק חזר לעמדתו אבל, חפוי ראש ודומע. בדברו אל המצלמה הוא אמר: "לא מעניינת אותי הביקורת על המנה, כן טעים לא טעים. בחיים לא הסתכלתי על בחורה כאובייקט מיני". כך, בהתרגשות משכנעת, הוא הכה על חטא.
בואו בנים
שלושה גברים יוצאים באופן נחרץ כנגד העמדה המחפיצה את הגוף הנשי, הרואה בגוף של נשים "בשר" שמותר לעשות בו ככל העולה על רוחם של גברים. כמובן שלגברים האלה ברור שאסור לרצוח נשים, להכות נשים, ולאנוס אותן. אבל נדמה שהעמדה שהושמעה בתוכנית היא עמדה עמוקה יותר המחזירה את גופן של נשים לעצמן. אסור שהגוף הנשי יהיה מגש לקרפצ'יו, אסור שהוא יהיה קולב אנורקטי לבגדי מעצבים, ואסור שהוא יהיה אובייקט מיני למכירת מכוניות. גם מופעים תקשורתיים כאלה הם אלימות נגד נשים, אלימות סימבולית שמכשירה אלימות פיזית.
לצערנו, השנה חלה עליה במספר הנשים שנרצחו על-ידי בני זוגן. אנחנו גם יודעים שנשים רבות ממשיכות לסבול מאלימות פיזית, נפשית וכלכלית בביתן, ושילדות, נערות ונשים מותקפות מינית על-ידי זרים ומכרים. מלאכת החינוך עוד רבה וגם מערכות הרווחה והאכיפה לוקות בחסר. עדיין רחוק העידן שבו נשים תרגשנה בטוחות ותהיינה הבעלים היחידים על גופן. ובכל זאת, האפיזודה במאסטר שף, שפרצה דווקא בתוכנית שלא מוקדשת לדיון באלימות נגד נשים, ושנישאה על-ידי גברים, נותנת תקווה. כבר יותר ממאה וחמישים שנים שנשים צועקות "די לאלימות נגד נשים!". הגיע הזמן שעוד ועוד גברים יצטרפו למאבק, יוקיעו מעל לכל במה אפשרית גברים המתעללים בנשים, ויטילו חרם צרכני על חברות שמקדמות מוצרים באמצעות בשר של נשים.
ד"ר דפנה הקר היא מרצה בכירה בפקולטה למשפטים ובתוכנית ללימודי נשים ומגדר, ובוגרת תוכנית המשפטנים של הקרן החדשה לישראל