זכייתו בגמר הישרדות של נתן - "לוחם מג"ב האמיץ בשבקולס" - בשבקין, כמו גם העפלתו לגמר כוכב נולד של עידן - "החייל הבריון מהנדסה קרבית" - עמדי, מביאה לקדמת הבמה את מה שנראה כמאפיין ייחודי של תוכניות המציאות הישראליות בשונה מאלו בחו"ל: מקומו של הצבא בקידום דמותו של המועמד, הן על-ידי המועמד ובעיקר על-ידי ההפקה.
כן למויאל, לא לג'קו
השיח הציבורי ביחס לשאלת השירות הצבאי של המתמודדים בתוכניות ריאליטי הגיע לשיא קודם סביב הקריאה להחרים את ג'קו אייזנברג, זוכה העונה הרביעית של "כוכב נולד", אחרי שהתברר לאחר התוכנית כי לא שירת בצבא וכי הוא קורא להשתמטות. אגב, במהלך אותה עונה דווקא נודע לצופים כי אביו נפטר לאחר שלקה בדום לב בעקבות חרדה במהלך מלחמת המפרץ הראשונה, עובדה שעזרה להפקה להבנות את דמותו ביחס לצבא, מלחמה ולאומיות (למרות שהמוות לא היה הרואי).
אך גם טרם פרץ "הפטריוטיות" שהופיע סביב החרמת אייזנברג, הופיע הצבא כמאפיין בולט בביוגרפיה של מתמודדים. כך, לדוגמה, נינט טייב הופיעה במדי צבא בשלב האודישנים של העונה הראשונה של "כוכב נולד", ו"הדו-קרב" המפורסם בין הראל סקעת להראל מויאל בגמר כוכב נולד 2 הוכרע לטובת לוחם המג"ב המחוספס, שגבר על זמר מהוקצע ממנו. אבל לאחר "סקנדל ג'קו" שאלת הצבא הייתה אפילו משמעותית עוד יותר. בעונה החמישית היו שקראו שלא להצביע למרינה מקסימיליאן-בלומין בשל העובדה שלא שירתה בצה"ל, ולהעדיף על-פניה את בועז מעודה, שזכה לבסוף כשמעליו לא ריחפה עננת ההשתמטות.
בעונתה השנייה של תוכנית "האח הגדול" הוצגה היריבות בין שני הפיינליסטים, סער שיינפיין ואלירז שדה גם באמצעות שאלת הצבא: סער התהדר בכך שהיה קצין קשר ביחידה קרבית ואלירז רק "חייל פשוט" בצנחנים, עובדה שהביאה לך שתמונות מאלבומו הצבאי של אלירז נחשפו באתרי האינטרנט השונים, ואתרים אחדים יצאו לגלות את עברו "האמיתי" של סער.
רוחות מלחמה
בעונה הנוכחית של "כוכב נולד" נשאו את הדגל הצבאי שניים: ליאור עקיבא (שהגיע לאודישנים משירות מילואים במג"ב) ובעיקר עידן עמדי. כבר באודישנים הראשונים, אליהם הגיע לאחר לילה של מעצרים בשטחים, ביצע עידן שיר מקורי בשם "כאב של לוחמים", שכלל שורה שעוסקת בסיוטים שלא יוכל להסביר לאהובתו - "צרחות ודם על המדים". הדבר הקנה לו מייד מקום של כבוד בקרב הקהל. בספיישל רמי קליינשטיין ביסס עמדי את החיבור כשבחר לשיר את השיר "רוחות מלחמה".
רבים מהמתמודדים המזוהים עם הצבא מאופיינים גם בסממנים יהודיים חיצוניים: מטבעות לשון כמו "בעזרת השם" ו"תודה לאל", נשיקה למזוזות, התעטפות בטלית ועריכת קידוש (בפרקי הישרדות), תמונות קדושים בבית (דוגמת זה של הראל מויאל) וענידת "מגן דוד" בולט על החזה (דוגמת זה של בשבקין).
מסקנה: למרות שדיאנה גולבי ואוהד שרגאי נחשבים למועמדים הרבה יותר מוזיקליים, אין להם שמץ מהאפיל הצבאי-יהודי שיש לעידן עמדי, עובדה שעשויה להעניק לו יתרון התקפי ברור בגמר.
ד"ר מוטי נייגר הוא חוקר תקשורת ותרבות, מרצה בכיר בבית הספר לתקשורת המכללה האקדמית נתניה.