המציאות של השבועות האחרונים, מנקודת מבטם של עשרות אלפי ישראלים – צעירים שחלקם מצויים במצוקה כלכלית איומה – מלמדת שבמובנים מסוימים, אנחנו הולכים ומתרחקים מהמודל הדמוקרטי. ואם להיות ישיר ופשוט יותר: לצד חלקים מעולים במשטרה שמבקשים להגן על המשטר הדמוקרטי ועל זכויות האדם, ישנם חלקים במשטרה שבהם מתפשטות נורמות של אלימות, מעצרי שווא, כזבים ופרקטיקות אנטי דמוקרטיות. תפקידנו – עורכי הדין שמייצגים את זכויות המפגינים והמפגינות – הוא לבלום מגמה זו. בשבוע שעבר הצלחנו בכך באופן חלקי. אך השבועות הקרובים יהיו קריטיים. שלטון החוק וזכויות האדם במדינת ישראל עומדים למבחן. לא פחות.
הנה דוגמאות מהשבועות האחרונים, כולן מגובות בסרטונים ובעדויות. יש ביניהן מעצרי שווא של אזרחים נורמטיביים, מעקב אחר מפגינים בחייהם הפרטיים, הרחקה של מפגינים מכיכרות מרכזיות ללא עילה סבירה וניסיון של המשטרה לפעול באופן לא חוקי נגד עצורים. אלה דברים כה מטרידים, עד שפניתי ליועץ המשפטי לממשלה וליועצת המשפטית של משטרת ישראל כדי שיורו להימנע לחלוטין מנקיטת הפרקטיקות שאני עומד לתאר. אלה פרקטיקות שמרתיעות אזרחים רגילים כמוכם וכמוני מהתייצבות בלב רגוע להפגנות נגד הממשלה. בואו נתחיל.
מעצרי שווא של מפגינים נורמטיביים. שורת מעצרים של מפגינים שכלל לא עברו עבירות פליליות התרחשו בשבועות האחרונים. אנשים שנעצרו אך ורק כי הם מפגינים דומיננטיים שמובילים הפגנות או כורזים באמצעות מגפון. משיחות ייעוץ שהענקתי להם בטרם חקירותיהם, מתוכן הסרטונים שקיבלתי מחבריהם ולטעמי גם מתוכן החלטות בית משפט השלום בת"א שהורה לבטל את מעצרי הבית המופרכים אליהם נשלחו בתום חקירותיהם – ברור שהם כלל לא עברו עבירות פליליות.
מעצרי בית לא מוצדקים. כל המפגינים נשלחו בתום מעצרם ל-5 ימי מעצר בית בצורה גורפת, סטנדרטית, בלתי אישית ובלתי מוצדקת. מעצרי בית מוטלים על מי שעלול לסכן אדם אחר (חשוד בתקיפת אשתו שמצטווה לשהות בבית אחיו, למשל) או לשבש חקירה (חשוד בפרשת שוחד שעלול לתאם עדויות עם אחרים). המפגינים הנורמטיביים והאמיצים הללו רחוקים שנות אור מכל מסוכנות או חשש לשיבוש חקירה. עם הגשת הערר לבית המשפט שניסחתי מטעם כל אחד מהם, מיהרה משטרת ישראל להסכים לביטול מעצר הבית. כמה מטריד אפוא שרק הגשת ערר לבית המשפט, הולידה את החלטת המשטרה לקטוע את שלילת החירות החמורה והבלתי מוצדקת הזו.
פגיעה בלתי מידתית: הרחקה מכיכרות מרכזיות. גם לאחר שהסכימה המשטרה לביטול מעצרי הבית מתוך ידיעה שבית המשפט יכעס מאד על עצם קיומם, התעקשו נציגי המשטרה שלא לוותר בסוגייה מטרידה אחרת: הם סירבו לבקשתי לבטל את הרחקת המפגינים מכיכר רבין וכן מכיכר הבימה בעקבות מעצרם. לכן התקיימו מספר דיונים ארוכים בבית המשפט. באופן לא מפתיע, קיבל בית המשפט במלואם את העררים מטעם כל המפגינים, תוך שהוא מדגיש שהחלטת הרחקתם מהכיכרות המרכזיות בת"א פירושה פגיעה בלתי מוצדקת ובלתי מידתית בזכות היסוד החוקתית להפגין. נציג המשטרה הודה בדיונים כי הרחקת מפגינים מכיכרות מרכזיות למשך 30 יום שבוצעה בתחנת משטרת לב ת"א, בוצעה ללא סמכות חוקית. למה? כי החוק מאפשר לקצין משטרה להרחיק אנשים ממוקד כלשהו ל-15 ימים בלבד. כלומר: הוא הודה שהמשטרה עברה על החוק.
מעצרים ברוטליים והמתנה ברכב סגור. רוב המפגינים סיפרו כי לפתע קפצו עליהם במהלך ההפגנה מספר שוטרים, גררו אותם לניידת המשטרה ועצרו אותם לאורך הלילה. בנוסף, העצורים של מוצאי שבת 3 באוקטובר, המתינו שעות עד תחילת חקירתם, בתחנות משטרה שאין בהן מחסור בחוקרים בשום צורה. מרבית המפגינים שהו במעצר עד הבוקר, חלקם המתינו לחקירה בתוך רכב הפוסטה הסגור והצפוף בחצר תחנת משטרת גלילות תוך סיכונם בקורונה. חלקם לא הורשו לצאת לשירותים ומשום כך נאלצו לעשות צרכים בבקבוק. בתחנת משטרת לב ת"א נכלאו בתא מעצר קטן בן 6 עד 8 מטרים לא פחות מ-14 עצורים בטרם חקירתם.
סוכנים סמויים בהפגנות אזרחיות. קיימת כיום פרקטיקה מדהימה ושיטתית של השתלת סוכנים סמויים במסגרת ההפגנות האזרחיות. זוהי פרקטיקה שאינה אמורה להתקיים במשטר דמוקרטי: סוכנים סמויים יש להחדיר בזהירות ובמידתיות לארגוני פשע, בקרב סוחרי סמים או בגופים קיצוניים שעלולים לבצע פעולות טרור והתנקשות חלילה. לא במסגרת הפגנות המונים דמוקרטיות ואזרחיות. אחד הנחקרים העדינים ביותר שפגשתי, סיפר לי לאחר חקירתו שהציגו לו תמונה שלו ושל בת זוגו יושבים בבית קפה לפני הפגנה.
יום לאחר שסיימתי לכתוב את המאמר הזה, נדהמתי לצפות בסרטון שצולם במתחם שוק לוינסקי בת"א ובו נראית צעירה שומרת חוק שנאזקת בידי שוטרת ושוטר אך ורק מפני שסירבה למסור תעודת זהות לשוטרת לאחר שזו הבחינה במסיכה בידה ולא על פרצופה. שוב: מדובר במעשה בלתי נתפס. לא עוצרים ולא שוללים חירות מאזרחים שומרי חוק בשל היבטים כה פעוטים. מבקשים מהצעירה לעטות מסכה ובכך צריך להסתיים העניין.
מלאכת השוטרים מפרכת. עלינו לכבד את החוק. עלינו לציית להם. ראוי לזכור שהם באמת בלחץ עצום. לעתים ישנן טעויות בשיקול דעת. אך מה שתיארתי כאן אינו טעות בשיקול דעת. מה שתיארתי כאן הוא מכלול חמור ומסוכן. אגב, גם חתונה בחצר פרטית שבה יותר מדי משתתפים על פי התקנות, אינה אמורה להסתיים בכניסת שוטרים חמושים רבים ובאלימות קשה כפי שהתחולל אתמול בגבעת זאב. גם נערות שמבלות בשפת הים בניגוד לתקנות אינן אמורות להיאזק ולהיעצר, גם אם אחת מהן סירבה בצורה מעצבנת לבקשתו המנומסת של השוטר להזדהות. יש דברים שלא עושים במשטר דמוקרטי. גם לא בתקופת קורונה. המאבק למען זכויות האדם הוא לא רק למען המפגינים: הוא למען מדינת ישראל, למען הדמוקרטיה של כולנו, וגם (תאמינו או לא) למענה של משטרת ישראל.
הכותב הוא בעל משרד עריכת דין שמתמחה בעבירות צווארון לבן, משפט פלילי וזכויות אדם.