מפתיע ככל שזה יישמע – חלון ההזדמנויות לכניסה להריון הוא לא מאוד גדול. בכל חודש יש בסך הכל 48 -72 שעות שבמהלכן אפשר להיכנס להריון. ובואי נגיד שעם אורח החיים המטורף שלנו, מדובר בהחלט בפרק זמן קצר מאוד. למעשה, את יכולה להיכנס להריון החל מיומיים לפני הביוץ ועד יום אחרי הביוץ. אם במהלך השעות הללו הביצית שלך לא פגשה זרעונים, היא תנדוד לרחם שם תתפרק יחד עם רירית הרחם שהתכוננה לקלוט ביצית מופרית. רגע הביוץ עצמו אורך כמה שניות שבהן הביצית יוצאת מהשחלה, תקופת הביוץ, הימים הפוריים, נמשכת כמו יומיים-שלושה בערך.
לבעלות מחזור סדיר של 28 יום, הביוץ מתרחש בדרך כלל כ-14 יום לפני מועד קבלת הווסת. אבל לא לכולנו יש מחזור של שעון שוויצרי, ולכן אי אפשר לדעת באמת מתי הביוץ לפי זמן הווסת. אז איך תדעי אם את בתקופת הביוץ וכדאי לנסות להתעבר? לחלופין – אם את לא מעוניינת להיכנס להריון, איך תדעי שממש לא כדאי לעשות סקס? אתר momtastic אסף את כל הסימנים שיבהירו לך: האם את מבייצת עכשיו?
<<רוצה לחשב מתי הביוץ שלך? כנסי למחשבון הביוץ
האם אפשר לחשב מתי אני מבייצת?
כאמור, במועד הביוץ המשוער אינו מדויק,עיקר מאחר שלא לכולן יש ווסת סדירה. מה שכן – אפשר לומר בוודאות יחסית שאצל רוב הנשים הביוץ מתרחש 14 יום לפני הווסת. אז את יכולה להחסיר 14 יום מיום הווסת הראשון, וכך תדעי פחות או יותר את מועד הביוץ. חשוב להזכיר שחלון ההזדמנויות קיים גם לפני מועד הביוץ עצמו.
מהם סימני הביוץ?
יש מגוון רחב של סימני ביוץ שמבהירים לך שהנה, הגוף שלך שחרר הרגע ביצית. הדבר המומלץ ביותר הוא להקשיב לגוף ולשים לב מה הוא אומר. אחת הדרכים המובהקות המבשרות על הביוץ עצמו הוא התכווצויות בבטן התחתונה. אלה הם כיווצים המזכירים התכווצויות של המחזור, והם מכונים Mittleshmertz (משום מה), ונגרמים ממש ברגע הבקיעה: הביצית בקעה מתוך זקיק גדול שהיה בשחלה, והבקיעה הזאת עשויה לגרום לכיווצים. סימנים נוספים יכולים להיות טיפות קטנות של דימום (spotting), תחושת רגישות בשדיים, נפיחות גדולה מהרגיל, דחף מיני מוגבר, התחדדות חושי הראייה, הריח והשמיעה.
מהם סימני תקופת הביוץ?
גם לפני שהביוץ עצמו התרחש יש סימנים פיזיים שמעידים על תקופת חלון ההזדמנויות לכניסה להריון. ושוב נזכיר – החלון לכניסה להריון הוא לאו דווקא ברגע הביוץ עצמו, אלא 48 שעות או יותר לפניו.
בימים שלפני הביוץ הגוף מסמן שהוא מתכונן. אחד הסימנים הבולטים שקשה לפספס באמצעות בדיקה ידנית, הוא עלייה בסוג מסויים של הפרשות ואגינליות: מדובר בהפרשה רירית ממש, שיש הטוענים שהיא מזכירה חלבון של ביצה מבחינת המרקם. את תזהי אותה כי מדובר ממש בסוג של "חוט" רירי אחיד שלא נקרע, והסיבה היא כי ה"חוטים" הללו, שנוצרים בחסות האסטרוגן שמופרש לך בגוף בכמויות בשלב הזה, מסייעים לזרע לעלות למעלה לכיוון החצוצרות, שם מחכה להם הביצית שבקעה. הדרך הכי טובה להבין אם ההפרשות שם היא פשוט לבצע בדיקה ידנית עם האצבעות. דבר נוסף שאת עשויה להבחין בו בביצוע בדיקה כזאת הוא שינויים בצוואר הרחם. לקראת הביוץ צוואר הרחם עולה לכיוון הרחם. אם תרגישי שאת מתקשה להגיע אליו, וגם תבחיני בהפרשה הואגינלית האמורה – אז את ללא ספק לפני ביוץ.
יש דרך וודאית לדעת אם יש ביוץ או תקופת ביוץ?
בהחלט. אפשר לערוך מעקב הורמונאלי פשוט יותר או פחות. הורמוני הביוץ הם אסטרוגן ו-LH. רמות האסטרוגן משפיעות על עלייה ברמות ה-LH שמעורר הורמון בשם HCG שגורם לביוץ. ניתן לרכוש סטריפים של LH ולערוך בדיקה ביתית. להתחיל בערך 10 ימים מתחילת הווסת, ולעקוב מדי יום אחר עליית ההורמון. בערך יממה לפני הביוץ מתרחשת עלייה חדה בהורמון ה-LH, שמתבטאת בסטריפ, וככה ממש אפשר להבין מתי יתרחש הביוץ. כמובן שאפשר לעשות את אותו הדבר עם בדיקות דם, לקבלת ערכים מובהקים.