נכון, יש יחידות סגולה שאלמלא התינוק, שבוע אחרי הלידה אף אחד לא היה זוכר שהן היו בהיריון בכלל. רוב הנשים דווקא נאבקות לא מעט כדי לחזור למשקלן הטרום-היריוני, אבל מחקר חדש מגלה: לא רק שרובן לא מצליחות במשימה - וחלק ניכר מהן אפילו שוקלות בשנה הראשונה אחרי הלידה יותר ממה ששקלו לפני ההריון.
המחקר, שנערך באוניברסיטת שיקאגו, כלל 774 נשים. שליש מתוכן, שהיו במשקל תקין טרם ההריון, הגיעו לעודף משקל ואפילו להשמנת יתר מסוכנת (לפי מדדי משקל ביחס לגובה). 25% מהנשים עלו 10 ק"ג או יותר במהלך השנה הראשונה אחרי הלידה, ו-47% עלו 10 ק"ג או פחות. יתר הנשים נשארו באותו משקל או ירדו במשקלן.
"זה נושא חשוב מאין כמוהו", אומרת ד"ר לוריין אנדרס, ממובילות המחקר. "כולנו מודאגים משיעורי ההשמנה הנוסקים בעולם המערבי, ומבעיות כמו סכרת ויתר לחץ דם שנגרמות לאנשים עם עודף משקל. אני מקווה שהמחקר שלנו איתר נקודה בעייתית בחייהן של נשים - כלומר, השנה הראשונה אחרי הלידה - ושנוכל לנצל את הגילוי כדי לעזור להן ולמנוע מהן להיכנס למעגל השמנת היתר: למשל, להגיע למצב שבו האישה והרופא המטפל מכינים תכנית אכילה וטבלת עלייה במשקל לאורך ההריון ואחרי הלידה, כדי למנוע אבדן שליטה ועלייה בלתי מבוקרת".
אחרי הלידה כבר לא אוכלים בשביל שניים
נקודה מעניינת נוספת שעלתה במחקר היא שככל שהאישה מגיעה ממצב סוציו-אקונומי נמוך יותר, כך היא תעלה יותר במשקל אחרי הלידה. "לנשים עניות אין תקציב למכון כושר או למזון בריא", מסבירה ד"ר אנדרס. "לחלקן אין אפילו איפה ללכת בשכונה שלהן, בגלל פחד מתקיפות ופשיעה".
"זו הזדמנות טובה להזכיר לנשים שלא אוכלים בשביל שניים במהלך ההריון", אומר ד"ר טימוטי היקמן, משתתף נוסף במחקר. "בהיריון של עובר אחד, התוספת הקלורית אמורה להיות 300-400 קלוריות ליום, וכמובן עדיף שהקלוריות הללו יגיעו ממזון בריא, ולא מחטיפים וממתקים. עלייה מוגברת במשקל במהלך ההריון גוררת בדרך כלל קושי להוריד את המשקל אחרי הלידה, ומכאן הדרך להשמנה קצרה".
עוד ב-9 חודשים:
>> "עישנתי כל ההיריון ואפילו בלידה יצאתי להפסקת סיגריה"
>> אפרת אברמוב הייתה בקורס הכנה ללידה וחזרה עם תובנות
>> חולצה מכופתרת בחודש תשיעי? הכי יפה שיש