איך שלא תסתכלו על זה, היריון הוא נס. המחשבה שגוף אישה מגדל בתוכו חיים היא מדהימה וכמעט בלתי ניתנת להבנה אמיתית. זה מרתק לחשוב ולחוות כיצד הגוף שלנו משתנה במשך תשעה חודשים, באופן שבו הוא מסוגל לספק לתינוק שגדל בתוכנו את כל מה שהוא זקוק לו למען קיומו. אמנם כל חווית היריון היא ייחודית לכל אישה ולמעשה, אותה אישה יכולה לחוות הריונות שונים בעליל האחד מקודמו, ובכל זאת, ישנם כמה דברים שעוברים על כולנו בהיריון, וגם אחריו.
הנה כמה מהשינויים שחווה האישה ההיריונית בחייה שכדאי לשים עליהם כוכבית ולהכין את עצמך לרגעים האלו.
הכל טמון בהורמונים: שינויים בעור ובשיער
"תקופות ההיריון וההנקה מאופיינות בשינויים הורמונליים אשר משפיעים גם על העור שלנו. השינויים בחלקם זמניים וחולפים בקלות, וחלקם מצריכים טיפול והתייחסות", מסבירה ד"ר סיון מרסר ומפרטת על השינויים הבאים:
אקנה
כמו כל מחלת עור דלקתית, גם אקנה, יכולה להופיע בין היתר, בעקבות השינויים ההורמונליים בתקופה זו של היריון ולידה, גם אם לעולם לא סבלת ממנה."חשוב לטפל בנושא מיידית, על מנת למנוע היווצרות צלקות אקנה", אומרת מרסר. "לרוב מדובר בתהליך שמתרחש בטרימסטר הראשון, ולקראת סוף הטרימסטר השני ניכרת ירידה בחומרת האקנה ושכיחותה (לצד תהליך הירידה בכמות הורמונים מסוימים)".
כיצד מטפלים? "בתקופת טרום ההיריון, ההיריון עצמו ובהנקה, אין להשתמש בתרופות מסוימות כגון: משפחת הרטינואידים, isotretinoin ו- tretinoin שגורמות למומים מולדים. גם בתקופת ההנקה, חשוב שהטיפול באקנה ילווה בייעוץ מקצועי של רופא עור מומחה. כתלות בחומרת האקנה, ניתן לעשות שימוש בחומרים המפחיתים את התהליך הדלקתי כמו תכשירים אנטיביוטיים הניתנים על ידי רופא עור, וסבונים קוסמטיים לניקוי יומיומי. בדרך כלל, רוב תכשירי הניקוי והטיפולים ללא מרשם נגד אקנה בטוחים לשימוש בהיריון, אך חשוב לפנות תחילה לרופא המטפל.
אחרי הלידה: החדשות הטובות הן שהתופעה בדרך כלל נעלמת זמן קצר לאחר הלידה או ההנקה, אם כי זה מאוד מאוד תלוי במצב ההריונית. לדוגמא אם האישה מניקה וסובלת מאקנה הורמונלי היא תיאלץ להמתין עם טיפול באקנה עד לאחר תסיים הנקה כי המצב רגיש הרבה יותר מאשר בהיריון והאפשרויות מוגבלות דיין. אם אינה מניקה, יש יותר אופציות לטפל באקנה אך גם רוב הסיכויים שההתלקחות שלו תפחת כי הגוף מתנקה אט אט הורמונלית.
כתמים כהים/פיגמנטציה
עלייה טבעית במלנין במהלך ההיריון היא האחראית לאזורי עור כהה, במיוחד באזור הפנים. "כדי למזער את 'מסכת ההיריון' הזו הנקראת קלואזמה: ההמלצה החשובה ביותר תהיה מניעה באמצעות מריחת קרם הגנה וחבישת כובע בשמש", מסבירה מרסר. "כמו כן, יש לצמצם את משך זמן הבילוי בשמש. הימנעות משעות השיא כשקרני השמש ישירות ביותר. מרבית האזורים בצבע החום האלה דוהים עם הזמן, לרוב תוך מספר חודשים לאחר הלידה.
כיצד מטפלים?
הטיפול בכתמים רחב ונחלק בין הטיפול בזמן ההיריון עצמו וההנקה, לבין הטיפול לאחר מכן.
במהלך ההיריון: "מרבית הטיפולים האפקטיביים מעכבי מלנין, הינם אסורים לשימוש בהיריון וההנקה, ולכן, עיקר ההמלצה היא הימנעות מהשמש ומעישון. ניתן להשתמש במהלך ההיריון וההנקה בתכשירים קוסמטיים מאושרים לתקופה זו".
אחרי הלידה: "פיגמנטציה לאחר לידה תלויה בהתנהגות האישה במהלך ההיריון ובגנטיקה. נשים בהירות או כאלה ששומרות על עורן לרוב יחוו פיגמנטציה שטחית שסופה לרוב לחלוף מעצמה, אך במקרים אחרים היא עלולה להיות גם יותר עמידה לטיפול כנגדה. היא עלולה לצאת על פני העור לצאת באופן ספונטני, בדומה ליתר כתמי הפיגמנטציה שמופעים בהיריון (כמו בקו הבטן למשל). בקרב נשים כהות עור, ישנה יותר שכיחות פיגמנטרית, וגם כאן זו נוטה להיות עיקשת לטיפול – שהרי בעור כהה יש עמידות גנטית כנגד הטיפול.
"אחרי הלידה נוכל לטפל בעור עם חומרים בעלי ריכוז גבוה שמיועדים להבהרת הקלואסמה - פגמנטציית ההיריון. כמוכן ישנם מגוון טיפולים בקליניקה שיטפלו במצב זה - טיפולי הבהרה , פילינג עמוק וטיפולים עם מכשור שמיועדים לכך", מסבירה לנו ענת קינד מהמרכז לקוסמטיקה מתקדמת. "כמו כן, לאחר הלידה נוכל לשקם את העור במגוון טיפולי העשרה בהתאם לצרכיו- החדרת לחות, הזנה וכמובן טיפולים עם מכשור כמו גלי רדיו ואולטרסאונד שמעוררים פעילות תקינה של התאים ומשקמים את החוזק והאלסטיות של העור", אומרת קינד.
לאחר תום ההנקה: "הטיפול האפקטיבי יותר בכתמים, יתבצע לאחר תום ההנקה. הוא מבוסס על שימוש בחומצות למיניהן הניתן על ידי רופא עור. הטיפול בהם מותאם ברקיחה אישית, ובמינון משתנה, בהתאם לעונות השנה, למצב הכתמים והעור. הם יינתנו בדרך כלל לשימוש בתקופה ממושכת, הכוללת בקרה רפואית על התהליך".
סימני מתיחה
למרות שרוב הנשים מצפות שיהיו להם כמה סימני מתיחה על הבטן עם ההיריון, רבות מופתעות למצוא גם את הפסים הוורודים או האדומים האלה על השדיים, הישבן והירכיים. "למעשה, סימני מתיחה מופיעים בכל מקום בו ישנה צמיחה מהירה ומתיחה של העור. למרבה הצער, אין שיטות מוכחות למנוע או למחוק סימני מתיחה, זאת למרות שפע הקרמים והקרמים המפורסמים ברחבי הרשת בכל העולם", מסבירה מרסר. "סימני המתיחה נראים יותר אצל בעלות עור בהיר, אך הם ידהו מעט עם הזמן, באותה מידה העניין קשור גם באיכות העור וגם בשמירה על העור במהלך ההיריון באמצעות שמנים וקרמים. מי שתיתן את הטון המרכזי תהיה לחלוטין הגנטיקה".
כיצד מטפלים? "כאמור לא ניתן לגמרי למנוע, אבל אפשר לנסות להפחית את הופעתם, באמצעות שמירה על משקל תקין ועליה מאוזנת בהיריון, וכן באמצעות שימון העור באופן יומיומי. "הטכנולוגיות החדשניות מאפשרות מעט לשפר את הגוון של סימני המתיחה, כך שהם ייראו פחות בולטים, השילוב בין טיפול באמצעות לייזר והזרקת חומר מילוי מבוסס סידן, יכולים לשפר את המראה, המרקם והגוון האדום של סימני המתיחה".
אחרי לידה: "מאוד תלוי בטקסטורת העור שקדמה להיריון אך גם אם מדובר במטופלת שעלתה המון במשקל, יהיה לה מורכב להעלים ולטשטש את הסימנים". הדרכים להתמודד במקרה כזה הן באמצעות טיפולים בטכנולוגיות לייזר וגלי רדיו, ובמקרים חמורים לשלב עם הזרקת חומר מילוי.
ורידי עכביש
אולי לא ידעתם שכך הם נקראים אבל מי שיש לה כאלה ודאי יודעת במה מדובר. ורידי עכביש מתרחשים בעקבות שינויים הורמונליים וכתוצאה מנפח דם מוגבר במהלך ההיריון וכמו כן כתוצאה מהתרחבות כלי דם קטנים בעור, מחשיפה לחום, לשמש ועוד. הם נראים כוורידים אדומים זעירים בפנים, אזור החזה, בצוואר ובזרועות. החדשות הטובות הן שהאדמומיות דועכת לאחר לידת התינוק.
אחרי לידה: אלו יכולים לסגת וזו אכן תופעה שיותר שכיחה בעור בהיר, אך אם לא - יש פתרונות אסתטיים כמו אלקטרו דיפיקציה, הבזקי אור או לייזרים שיכולים לטפל בזה אחרי לידה בלי בעיה.
דליות וורידים בולטים
דליות ורידים קורות בגלל המשקל והלחץ של הרחם שדוחס את הוורידים. הלחץ מקטין את זרימת הדם מפלג הגוף התחתון. הוורידים ברגליים הופכים נפוחים, כואבים וכחולים. דליות ורידים ניתן למצוא גם בנרתיק, בנרתיק ובפי הטבעת (טחורים). בדרך כלל, דליות ורידים הן קוסמטיות ומתבהרות לאחר הלידה.
אחרי לידה: חלקם נעלמים כלא היו, אבל ההסתכלות הנכונה היא בהתאם להשפעות המשקל במהלך ההיריון או הגנטיקה איתה התחילה המטופלת את ההיריון.
עור מגרד
עור מגרד נפוץ במיוחד בחורף, כאשר העור יבש ומגורה בקלות. יש נשים שמפתחות פריחה או בליטות מגרדות שנגרמות ממגוון מצבים. למרות שרובם מרגיזים יותר מאשר מסוכנים, מומלץ תמיד לשאול את רופא המטפל שלך לגבי בעיות גירוד. ההמלצה היא להיעזר בקרם לחות על בסיס יומיומי כדי להפחית את הגירוד.
אחרי לידה: הגרד נובע מזה שהעור מתייבש ומתוח, סביר להניח שלא ניתקל בגרד המוכר מההיריון כיון שהעור כבר אינו מתוח כפי שהיה (לא כולל מחלות עור שהופיעו בהיריון ועלולות ללוות את המטופלת גם לאחר הלידה) .
צמיחת שיער ונשירת שיער אחר הלידה
הורמונים של היריון עלולים להגדיל את צמיחת השיער. נשים רבות שמות לב שהשיער שלהן עבה ובריא יותר. לפעמים הורמונים אלה גורמים לצמיחת שיער גם במקומות אחרים, כמו בפנים או בצוואר.
איך מטפלים: רוב שיטות הסרת השיער בטוחות בהיריון. שיטות אלה כוללות שעווה, פינצטה וגילוח. צמיחת השיער שלך צריכה לחזור למצב נורמלי כ-6 חודשים לאחר הלידה.
אחרי לידה: התופעה הנפוצה המוכרת בקרב נשים לאחר לידה היא נשירה מסיבית הקרויה טלוגן אפלוביום (TELOGEN EFLUVIUM)- תופעה שמתרחשת בין חודש וחצי לארבעה חודשים לאחר לידה, ובדרך כלל, הבעיה חולפת ללא כל טיפול חריג תוך כ- 6 חודשים. כן חשוב לזהות ולהכיר בתופעה שכן אם בהיכרות עם השיער הוא נהיה דליל עד התקרחויות חשוב לפנות לטיפול בקרב רופאי עור, אך תחילה יש להבין שזה הוא כמעט הליך נורמלי ורגיל שסופו להתייצב לאחר איזון הגוף.
העיניים: שינוי לרעה במספר המשקפיים
גם העדשה והקרנית – שני החלקים המרכזיים במנגנון הראייה – מושפעים מההורמונים בהיריון, ואצל חלק מהנשים נחלשים מעט. אחרי הלידה המצב לא חוזר מיד לקדמותו, ואצל חלק מהנשים השינוי במספר המשקפיים יישאר לתמיד (או לפחות עד ההחמרה בהיריון הבא).
איך מטפלים? אין שום הוכחה שתרגילים לחיזוק הראייה או תזונה מסויימת מונעים את ההידרדרות בראייה. אם אין הפרעה בתפקוד מומלץ לחכות שנה מהלידה בטרם מחליפים את המשקפיים או העדשות, כדי לתת סיכוי לעין לתקן את עצמה. אבל אם האישה חווה כאבי ראש או מאמצת את העיניים מומלץ לגשת לבדיקה ולהתאים משקפיים או עדשות חדשים.
הפה: רגישות מוגברת בחניכיים
נפיחות ודימומים הם תוצאה של שינויים באופן שבו הרקמות צובורת נוזלים בהיריון ולמעשה כמחצית הנשים חוות בזמן ההיריון דלקת חניכיים. בדיוק כמו שיש מי שתפתח בצקת בקרסוליים, אצל אחרות הנפיחויות מתרכזות בחניכיים, שנוטים גם לדמם יותר בגלל שינויים במנגנוני קרישת הדם בהיריון.
איך מטפלים? מפידים על צחצוח (עדין אך נחוש) למרות הדימום, מקפידים על חוט דנטלי ולא מדלגים על ביקורים סדירים אצל השיננית. אם הדימום מגיע בכמויות רציניות, הוא עלול להתפתח למחלת חניכיים – שלפי מחקרים עלול להשפיע גם על העובר ולכן מחייב התייעצות עם רופא. בשורה התחתונה: מומלץ לכל אישה הרה לבקר אצל רופא השיניים במהלך תשעה החודשים.
מה עם כושר? שינויים פיזיים בגוף
משכב הלידה
"אישה שילדה לידה טבעית ללא סיבוכים, אמורה להיות במשכב לידה של 6 שבועות ואישה שילדה בניתוח קיסרי צריכה להקפיד על משכב לידה למשך חודשיים", אומרת שרון ינובסקי קפלן, מאמנת כושר ונטורפתית טבעית. "בפועל זה קצת משתנה מיולדת ליולדת ונשים רבות שילדו בלידה טבעית ירגישו צורך לנוח יותר או פחות וכך גם לאחר קיסרי".
מה קורה במשכב לידה? מאוד חשוב להקפיד על משכב הלידה המינימלי והכי חשוב - לחזור בהדרגה. "נשים שחוזרות מהר מדי או חזק מדי, עשויות לסבול מפגיעה ברצפת האגן שעלולה להיות בלתי הפיכה. נשים שחוזרות לאחר משכב הלידה ישר לרוץ עלולות להרגיש בריחת שתן ולהאריך את הדימום", מסבירה קפלן.
איך חוזרים לכושר? "מומלץ לחזור לפעילות לאחר שהדימום פוסק, לאחר משכב הלידה ולאחר תקופה של חודש בה יש לחזק בהדרגה את שרירי הבטן ורצפת האגן. חשוב לעשות זאת תחת השגחה של מאמן/מאמנת מוסמך לשיקום לאחר לידה. אין לזלזל בחזרה ההדרגתית כי גם אם נדמה לפעמים שהכל חזר למוטב, הנזק ברצפת האגן עלול להופיע בשלב מאוחר יותר. חזרה לכושר תלויה בהרבה גורמים נוספים חוץ מאשר סוג הלידה וההתאוששות, כמו משקל עודף שנשאר מההיריון ורמת הכושר של היולדת לפני הלידה".
חשוב לתת את הדעת כי דינה של אישה אצנית שעלתה בסך הכל 8 קילו בהיריון יהיה שונה לגמרי מאישה שלא התאמנה כמעט במהלך ההיריון וסיימה את ההיריון עם עודף של 30 קילוגרמים. כל קילוגרם עודף, משפיע על החזרה לשגרת האימונים ולסוג האימון.
מה סוג הספורט שמומלץ להתחיל איתו? "סוג הספורט המועדף לאחר הלידה משתנה לפי הפעילות שהיולדת התאמנה בו לפני. לא מומלץ להתחיל עם פעילות גופנית חדשה אלא קודם כל לבצע חיזוקים לבטן ורצפת האגן. פעילות כמו פילאטיס ויוגה תהיה עדיפה על אימוני קפיצות למיניהם בחודש הראשון של החזרה לאימונים לפחות. הדרגה היא שם המפתח לשמירה על הבריאות".
תזונה לאחר הלידה
אחרי שהורגלתן לאכול כמעט בשביל שניים במהלך ההיריון, לפעמים אחרי שהתינוק יוצא התאבון נשאר, ובמיוחד אם היולדת מניקה, אז התאבון לעיתים גובר עוד יותר. "זה באמת לא הזמן לדיאטות - לא סתם גוף האישה דורש ממנה יותר מזון לאחר הלידה כדי להתאושש ולהתחזק", אומרת קפלן ומדגישה כי "חשוב להכניס לגוף את הדברים הנכונים ולהרבות בפירות וירקות שמכילים שפע של ויטמינים ומינרלים, לבחור בפחמימות מורכבות כמו קינואה ובטטה במקום צ׳יפס ופסטה ובחלבונים מזינים מן הצומח כמו סלטים עם קטניות מונבטות, טופו, ומרקים על בסיס קטניות".
איך לאכול נכון? לנשים אחרי לידה לרוב אין זמן לבשל לעצמן, כשהן כל הזמן מחוברות לתינוק קטן שדורש בעצמו אוכל וטיפול. "המלצה שלי היא בכל בוקר לפני שמתחיל היום, להכין לעצמכן ארוחות בקופסאות למקרה הצורך כמו פירות חתוכים, ירקות חתוכים, כמו מרקים שעושים ברגע, סיר אורז מלא או סלטים מהירים. מומלץ לא להגיע לרעב מוגבר ולהסתובב עם בקבוק מים גדול לידכן בכל שעות היום. הימנעו מחטיפים וממתקים שרק מגבירים את תחושת הרעב ולא באמת מזינים ותורמים להתאוששות".
בהריון או שילדת לאחרונה? מזל טוב! באיזי ריכזו עבורך את כל מה שחשוב לדעת לפני ואחרי הלידה: