בכל פעם שנדמה לנו ששמענו הכול, מגיע סיפור כמו זה שארע באנגליה ושומט לנו את הלסת מחדש. הסיפור שפורסם החודש במגזין PEOPLE, מדבר על זוג תאומים שנולד בהפרש של שבועיים זה מזה. התופעה המכונה "superfetation" התרחשה כאשר האם - רבקה רוברטס כבר הייתה בהיריון עם עובר אחד ולתדהמתה גילתה, במהלך בדיקת אולטרסאונד שגרתית במהלך שבוע 12, שהיא נושאת עובר נוסף.
פרופ' טל בירו - שנטל, מנהלת מחלקת נשים ויולדות ב"מאיר", קראה את הסיפור ונותרה עם גבה מעט מורמת. "באופן כללי, במהלך תהליך טבעי שבו נוצר ההיריון, בד"כ רק זקיק אחד שורד וממשיך לגדול, ומשם הוא עובר תהליך של ביוץ. לעיתים, ישנם שני זקיקים שעוברים ביוץ בו זמנית ואז נוצר היריון תאומים", היא מסבירה. "לפי הסיפור שפורסם, נראה כי זקיק נוסף הבשיל במסגרת הפעילות ההורמונלית השגרתית, אחרי שזקיק אחר כבר עבר ביוץ וכבר נוצר היריון. אמנם כבר דווח על מקרים שבהם במהלך לידות מוקדמות, תאום אחד נולד והשני נשאר ברחם ונולד מספר ימים ואף שבועות אחרי העובר הראשון, אך זה נדיר ביותר. באופן כללי, כשאישה נמצאת בהריון אין אפשרות להיכנס שוב להיריון ולכן מקרה כזה הוא סופר נדיר, וספק אם הוא בכלל קיים".
לדברי פרופ' בירון שנטל, כלל לא בטוח שאכן היה ביוץ נוסף. "לפעמים פשוט האבחנה עצמה יכולה להיות שגויה", היא אומרת. "כלומר, ייתכן ששני העוברים כן נוצרו באותו ביוץ ובשל הבדלים בגדילה הם אובחנו ככאלה שנוצרו בהפרש של מספר שבועות. אגב, גם העובדה שיש פער גדילה כזה בין שני תאומים אמורה להדאיג. ה'נורות האדומות' בד"כ מגיעות בשלב האבחון - בד"כ כשמבצעים בדיקות שגרתיות, ומבחינים בשני עוברים שיש ביניהם הפרשי גדילה, עולה חשש בריאותי לשלומם. במקרה כזה בד"כ נהוג לבחון את הגורמים שהובילו לפער: בעיות בהשרשה, מחלות שונות ובעיות כרומוזומליות".
"כשאישה נמצאת בהריון, אין אפשרות להיכנס שוב להיריון ולכן מקרה כזה הוא סופר נדיר, וספק אם הוא בכלל קיים"
לגבי הלידה עצמה אומרת פרופ' בירון כי בד"כ כשיש ברחם שני עוברים, הם נולדים באותו הזמן, בטווח של עד שעה אחד מהשני - כמעט תמיד כשנולד התאום הראשון, הרחם ממשיך להתכווץ ומוביל גם ללידתו של התאום השני. למרות העובדה שהסיפור הזה הסתיים הפעם בלידה של שני תינוקות בריאים, היא מסבירה שברוב המקרים הוא היה מסתיים ככל הנראה בצורה פחות אופטימית. "אם חילוצו של העובר השני מהרחם מתעכב מעבר לזמן סביר של שעה, ברוב המקרים הצוות הרפואי ידרוש לבצע תהליך של לידה קיסרית, כדי שהתינוק שעדיין נמצא ברחם לא יכנס למצוקה עוברית. החשש הגדול ביותר במקרה כזה הוא מפני זיהום שעלול להיגרם לעובר שברחם ולגרום למותו".
"העובדה שהתקיימה השרשה של שני עוברים בהפרש של מס שבועות קשה להוכחה מבחינה רפואית", אומרת ד"ר מיכל אלבז, מומחית ברפואת נשים ב"כללית", מחוז שרון שומרון, וסגנית מנהלת חדרי לידה ב"מאיר", שמחזקת את דבריה של פרופ' בירון שנטל. "בלי להכיר את הסיפור מקרוב קשה לדעת אם הוא אכן נכון ואני ממש אתפלא אם מה שפורסם אכן קרה במציאות. אני בכל אופן, מעולם לא נתקלתי או שמעתי על מקרה כזה".
"בשורה תחתונה, אנחנו לא באמת יכולים לדעת אם הסיפור הזה מדויק או נכון", מסכמת פרופ' בירון – שנטל. "אף שברמה התאורטית יכולים לקרות מקרים נדירים שכאלה, לרוב – כאמור כשעובר אחד נולד, העובר השני יוצא בהפרש קצר מיד אחריו. כל עוד אנחנו שומעים על הסיפור דרך אמצעי המדיה השונים, ולא ממקור ראשון, קשה מאוד להעריך מהי רמת אמינותם. גם העובדה שאחד התאומים התגלה רק בשבוע ה 12 מאוד לא סבירה, זאת בהנחה שהאישה עוברת מעקב היריון סדיר".