אחד הדברים המאיימים ביותר בבשורה על תאומים שעומדים להצטרף למשפחה, היא המחשבה על ההנקה. עבור רוב הנשים, בין אם הן כבר אמהות או שזו תהיה ההתנסות הראשונה שלהן בתחום, הנקה היא דבר שעושים עם תינוק אחד, וגם זה לא פשוט, כשהיחס המקובל בין שדיים לתינוקות הוא 2:1 לטובת השדיים. תינוק נוסף שמצטרף לתמונה מיד מבלבל את היוצרות, ואמהות רבות לתאומים פשוט מוותרות על אתגר ההנקה מראש.
יותר קל מהאכלה בבקבוקים?
"כמעט כל אישה אחרי לידה יכולה לייצר חלב המספיק לתאומים ואפילו שלישיה", מרגיעה אלן שיין, יועצת הנקה מוסמכת ממרכז מלהיב להדרכה ויעוץ בהנקה. "הדבר אכן מצריך אנרגיה רבה, סבלנות ונכונות, אבל לא יותר מאשר נדרש בשאר התחומים שבהם יהיה עלייך לספק את צורכיהם ומחסורם של התינוקות. יש שטוענות שזה אפילו יותר קל מאשר להאכיל אותם בתחליף חלב, כאשר מתרגלים להרגלי האכילה שלהם. כך אין את כל הטרחה של הכנת הציוד, אם זה לשטוף, לחטא, לייבש או להכין את האוכל, במיוחד כאשר אין עזרה בהאכלת התינוקות. האוכל תמיד מוכן, זמין ובטמפרטורה הנכונה. בכל מקרה, כדאי להתחיל עם ההנקה. תמיד יהיה קל לעבור לבקבוקים – אך אם את מתחילה עם בקבוקים, יהיה קשה בהרבה לחזור להנקה".
אין צורך להדגיש את היתרונות הבריאותיים של ההנקה, גם לאם וגם לתינוק, בייחוד בתינוקות שנולדים קטנים יותר, כאשר בתאומים, פעמים רבות זהו המקרה. ישנם גם יתרונות פסיכולוגיים לעניין, ואמהות רבות לתאומים מדווחות כי חווית ההנקה עוזרת להן ליצור את הקשר הראשוני עם התינוקות. למרות זאת, המשימה עלולה להיראות מאיימת עד בלתי אפשרית. כדי לעשות קצת סדר בנושא, הכנו מדריך לאם לתאומים שגם ככה ודאי מרגישה עמוסה ומבולבלת, על מנת לעזור לה לעשות את הדבר הבריא והטבעי ביותר עבורה ועבור התינוקות החדשים: להניק.
1. קני משאבת חלב, והתחילי לשאוב
אמהות לתאומים שמעוניינות להניק צריכות להשקיע במשאבת החלב הטובה ביותר שיש, מאחר שהן ישתמשו בה הרבה. השאיבה מעודדת את ייצור החלב, ואמהות שחוששות שלא יהיה להן מספיק חלב בשביל שני תינוקות יכולות להמריץ כך את המערכת, כמו גם לשמור במקרר חלב שאוב בבקבוק. ישנן גם משאבות כפולות בשוק, השואבות משני השדיים בבת אחת, דבר שיחסוך לאם העסוקה זמן יקר. כמו כן, ניתן גם לשכור משאבה לתקופה הראשונה, ורק אם ההנקה מצליחה, לרכוש משאבה.
2. הירגעי
את ההנקה, לפחות בהתחלה, כדאי לעשות בפינה רגועה, ובתנאים הכי נוחים ונעימים לאם. כדאי לכבות את הטלפון, לתת למישהו אחר לטפל בענייני הבית, ולהתפנות אך ורק למשימת ההאכלה. רק אם האם תהיה רגועה ולא עצבנית, ההנקה תצליח ותתבסס. אם האירוע יהפוך לסיבה למתח ועצב, הסיכויים שהאם תתעקש ותצליח קטנים. זהו זמן מצויין לדבר אל התינוקות, לשיר להם וליהנות מהם.
3. בקשי עזרה
כל אם לתאומים לומדת לבקש עזרה במוקדם או במאוחר. משימת הנקת התאומים אינה דבר פשוט, ואת תזדקקי להרבה עידוד ותמיכה. אל תתביישי לבקש את הדברים להם את זקוקה. דאגי לכך שמישהו אחר יהיה אחראי לכביסה ולארוחת הערב, ושבן הזוג יהיה זה שמביא את התינוקות להאכלה, מחליף להם ומוציא להם גרעפס כשסיימו. הנקת תאומים, בעיקר בהתחלה, היא משימה ששואבת זמן ואנרגיה עצומים, וחשוב שכולם יהיו מודעים לכך. כמו כן, אל תהססי לפנות לעזרה מקצועית. יועצת הנקה שבאה הביתה תוכל לעזור לך בצורה מדהימה, לתקן את הטעויות שלך, ולתת לך תמיכה אמיתית.
4. נסי שוב ושוב
כדי שתמצאי את השיטה הנוחה לך ביותר, תצטרכי להתנסות. חלק מהאמהות מניקות את שני התינוקות בבת אחת, אחרות מעדיפות להעניק לכל תינוק זמן איכות משלו, אין דרך אחת נכונה. הדרך הטובה ביותר היא זו שעובדת הכי טוב עבורך ועבור התינוקות. התנסי בתנוחות שונות: שכיבה, ישיבה, עם או בלי כריות, בכורסה או על המיטה. הכל כשר.
5. אל תזניחי את עצמך
בתוך כל העומס שהורות לתאומים מביאה עימה, תמצאי שקל מאוד לשכוח מעצמך ומצרכייך, אבל לא תוכלי להניק בלי שתקפידי לשתות ולאכול מספיק, ובצורה בריאה. חשוב, כשמניקים, לשתות המון מים, בדיוק כמו בהריון אם לא יותר, ואכלי מספיק ירקות, פירות וחלבונים. זה אמנם נראה כאילו את יושבת כל היום במקום ולא זזה, אבל הגוף שלך עובד קשה והוא זקוק לדלק משובח. זה אינו הזמן לדאוג למשקל העודף מההריון. דאגי לנוח בכל הזדמנות, שני כשהתינוקות ישנים (אם הואילו בטובם לישון שניהם באותו הזמן), ותפסי תנומות חטופות כשאפשר.
6. הזכירי לעצמך למה את עושה את זה
האתגר שבהנקת תאומים הוא עצום, ובתקופה הראשונה אחרי הלידה הוא מכלה את היום, עד שנדמה שזהו הדבר היחיד שאת עושה. חשוב שתזכירי לעצמך איזו מתנה נהדרת את מעניקה לילדייך, התזונה המובחרת ביותר בעולם, ואם קשה לך מאוד, תמיד ישנה האפשרות לשלב בין הנקה לבין בקבוקי פורמולה. זכרי שזוהי תקופה מטורפת אבל קצובה בזמן, ושאפילו אם הבית הפוך, מה שחשוב זה שהילדים בריאים ושהם מקבלים מזון משובח והמון אהבה.