ככל שההיריון הולך ומתקדם כך את כבר בטח מתחילה לתכנן את השלב הבא בדרך למפגש המרגש עם התינוק הקטן – שלב הלידה. יכול להיות שהמחשבה על הלידה מעוררת בך התרגשות רבה או שאולי את קצת חוששת לקראת השלב הזה, אך בכל מקרה כדאי לך לדעת מה עומד לקראתך. ד"ר משה בצר, מנהל מחלקת יולדות וחדרי לידה במרכז רפואי שמיר (אסף הרופא), מספר על החידושים מחדר הלידה שיהפכו את הלידה שלך לנעימה וקלה יותר ככל האפשר.
דילמת האפידורל
בטח כבר נתקלת בדילמת האפידורל, האם לנסות ללדת בלידה טבעית או להיעזר במשכך כאבים. בכל דרך שבה תבחרי כדאי שתכירי את האפשרויות השונות. "לידה טבעית ללא משככי כאבים מאפשרת ליולדת לבצע את כל התנוחות שהיא רוצה אם למשל לידה בכריעה או לידה על שש", מסביר ד"ר בצר, "אם תרצה היא יכולה להיעזר במהלך הלידה באביזרים שישנם בחדרי הלידה כמו כיסא שוודי או חבלים. למעשה אנחנו פתוחים לכל אופציה כל עוד אנחנו יכולים לשמור על הבטיחות של הילוד ושל היולדת".
ליולדות שמגיעות לחדרי הלידה במרכז הרפואי ע"ש שמיר (אסף הרופא לשעבר) מחכים כמה עזרים יוצאי דופן להתמודדות עם הכאבים: "להסחת הדעת היולדות שלנו יכולות להיעזר במשקפי VR, ובעצם באמצעות דמיון מודרך המלווה על ידי סרטים שונים לבחירתה המוקרנים במשקפים האלו אפשר להסיח את הדעת של היולדת מהלחץ הטבעי שקיים בלידה", מספר ד"ר בצר. "מלבד זאת הוספנו בכל חדר מערכות מוזיקה שמאפשרות ליולדת לבחור את פס הקול לרגעים המרגשים של הלידה". למעשה כשהאישה מגיעה לצירי הלחץ היא יכולה להגביר את המוזיקה ובכך להגביר את המוטיבציה שלה ולהיות קשובה יותר לגוף. בעתיד מסביר ד"ר בצר כי יוכלו הלידות ליהנות גם מטיפולי עיסוי המלווים בארומתרפיה.
בחדרי הלידה עומדות לרשות היולדות גם השיטות המסורתיות להתמודדות עם הכאב: "היולדות יכולות לבחור אם לקבל טשטוש, אפידורל ואפילו גז צחוק שנכנס לשימוש כבר לפני כמה שנים", מסביר ד"ר בצר. מלבד התרופות השונות יש עוד כמה דרכים להקל על הכאב ולהסיח את הדעת: "יולדת יכולה להיעזר בביו-פידבק או במכשירי טנס שהיא מביאה מהבית אשר מסיחים את הדעת באמצעות אלקטרודות קטנות. מקלחות ואמבטיות יכולות לסייע גם כאן להעביר את הצירים הכואבים, ומי שתבחר יכולה להביא בריכת מים מהבית ואף ללדת בבריכה בלידת מים".
האם חשבת כבר מי תרצי שיהיה איתך ברגעים המרגשים? או שאולי כבר שריינת לך דולה לרגע הלידה? אם בעבר אפילו האב הטרי לא היה נוכח בחדר הלידה, היום התפיסה השתנתה לחלוטין. "אנחנו מאפשרים ליולדת להכניס לחדר הלידה את כל מי שהיא מבקשת אם זה בן משפחה או דולה שיכולה לסייע לה בחיזוק הביטחון ולהדריך אותה במהלך הלידה", מסביר ד"ר בצר. "אם יש פרוצדורות אינטימיות יותר שאנחנו צריכים לבצע, רפואיות או סיעודיות, נבקש מחלק מהמלווים לצאת בהתאם לבקשת היולדת".
ניתוח קיסרי באפס הפרדה
יש מקרים שבהם מסיבות שונות הלידה צריכה להתבצע בניתוח קיסרי, אך כדי לאפשר לידה הקרובה ככל האפשר ללידה וגינלית יכולה היולדת לבחור ללדת בקיסרי 'באפס הפרדה'. "כשאנו מבצעים לידה קיסרית מתוכננת היולדת יכולה לבחור באפס הפרדה, כלומר ברגע שבו אנו מוציאים את התינוק מבטן אימו נניח אותו לצד האם כך שיוכלו לבלות יחד ברגעיו הראשונים לחיים, והוא יישאר צמוד אליה עד לסיום הניתוח. לאחר מכן בן או בת הזוג יוכלו ללוות את התינוק לאזור ההתאוששות שם האם תבלה יחד עם התינוק לאורך כל התקופה בלי שיאלצו להיפרד כלל", מסביר ד"ר בצר. "הצוות הרפואי יגיע לבדוק את הילוד בחדרה של היולדת, כך שאין צורך לקחת את התינוק לתינוקייה". אפס הפרדה אפשרי כמובן גם לאחר ניתוח קיסרי וגם לאחר לידה וגינלית.
כרית עוברית שמשפרת את הבטיחות
עוד מספר ד"ר בצר על חידוש נוסף שקיים כיום רק במרכז הרפואי ע"ש שמיר: "כדי לשמור על בטיחות היולדות בניתוח קיסרי הבאנו לארץ מכשיר חדשני אך מוכר בכל העולם שנקרא 'כרית עוברית'", מספר ד"ר בצר ומרחיב: "הכרית נועדה לשפר את הבטיחות של הניתוח הקיסרי במצבים שבהם האישה נמצאת בפתיחה מלאה והראש נמצא כבר באגן, אך אנחנו לא יכולים לילד אותה. המכשיר החדשני מסייע לדחוף את הראש לכיוון הבטן כדי לחלץ אותו בקלות יותר בניתוח קיסרי ולמנוע סיבוכים". ד"ר בצר מוסיף כי הוא ליווה את כל תהליך רישום המכשיר בארץ כמכשיר רפואי וכי עד כה הוא הביא לתוצאות טובות בניתוחים קיסריים בפתיחה מלאה.
"השימוש בכלל החידושים בחדר הלידה ובעזרים השונים נועד כדי להעניק ליולדות חווית לידה טובה יותר מתוך דאגה לשלומה ולבריאותה שלה ושל התינוק הרך" מסכם ד"ר בצר.