עברת ניתוח קיסרי? מחקר חדש מגלה כי בנוסף לתפרים ולצלקת, ייתכן מאוד שתסבלי גם מדיכאון אחרי לידה.
המחקר, שנערך בטאייוואן, בחן כ-10,000 יולדות. לפי תוצאות המחקר, הסיכוי של נשים שילדו בלידה וגינאלית ללקות בדיכאון היה נמוך בשליש מזה של חברותיהן הקיסריות. בנוסף גילו החוקרים הבדלים גם בתוך קבוצת המנותחות: נשים שעברו ניתוח מתוכנן נטו להיות דכאוניות יותר מנשים שהתחילו בלידה רגילה וסיימו בחדר הניתוח.
הסיבות: מצבים רפואיים שהובילו לניתוח, אך גם סביבת המחקר
מה יכולות להיות הסיבות לכך? הפסיכיאטר ד"ר אילן טל, פסיכיאטר מומחה ומנהל הקליניקה לתמיכה רגשית ונפשית במרכז ד"ר טל, תולה את ההסבר בכמה גורמים. סיבה אחת תלויה בגורמים שהובילו לניתוח הקיסרי מלכתחילה.
מי שנזקקה לניתוח חירום לא הגיעה למצב הזה סתם. לידה תקועה, מצוקה עוברית, רעלת שהתפתחה במהירות: כולם מצבים מלחיצים, שיכולים בהחלט לתת את אותותיהם במצבה הנפשי של האם לאחר הלידה.
גם מי שנזקקה לניתוח אלקטיבי עוברת לחצים לא פשוטים עד שנופלת ההחלטה, ומעבר לכך: סביר כי מי שבוחרת מרצונה בניתוח קיסרי, ללא התוויה רפואית, סובלת מחרדות ומצורך חזק בשליטה, צורך שאינה יכולה לשחרר אפילו באירוע משמעותי כמו לידה. נטיות כאלו בהחלט צועדות יד ביד עם נטיות דיכאוניות, והסערה ההורמונאלית של הלידה וההריון רק מוסיפה שמן למדורה הנפשית.
אם זאת, סיבה אחרת, לפי ד"ר טל, יכולה להיות נעוצה בתפיסות התרבותיות שקשורות לסביבה בה נערך המחקר. "המחקר נערך בטייוואן, ובהחלט ייתכן כי אם היה נערך בארץ היו מתקבלות תוצאות אחרות", הוא מסביר. "בעוד שבישראל ניתוח קיסרי נחשב כאופציה בטיחותית, שמצילה לפעמים את האם והעובר ממוות או מסיבוכים קשים אחרים, ייתכן כי בטייוואן ישנה תפיסה חברתית שלילית של הניתוח, והחברה משדרת לאישה שנותחה כי נכשלה בתפקידה הנשי האולטימטיבי".
"סטרס בהריון עלול להוביל למצוקות נפשיות אחרי הלידה"
החוקרים מונים סיבה משמעותית משלהם: ההחלמה מהניתוח, שלכל הדעות קשה יותר מההתאוששות לאחר לידה רגילה, מקשה על התפקוד של האם וגורמות לה לשקוע בדיכאון המדובר.
"תחושת הכישלון והאשמה מאוד מרכזית בדיכאון אחרי לידה", אומר ד"ר טל. "מחשבות כמו: 'אני לא אמא מספיק טובה, למה עשיתי את זה לעצמי' הן מאוד נפוצות, וסביר שתחושת כישלון שכביכול מקבלת 'אישור' חיצוני רק תועצם ותעצים את הדיכאון או הדכדוך".
ואולם, לדברי ד"ר טל, אפשר לנסות להקדים תרופה למכה. "אם הייתי צריך להמליץ א-פריורית, הייתי אומר לנשים לנסות להישאר רגועות במשך ההריון. נכון שעם כל הבדיקות זה כמעט בלתי אפשרי, אבל חשוב לזכור שהסטרס בהחלט עלול להיתרגם למצוקות נפשיות לאחר הלידה".
ואם בכל זאת את מזהה סימנים של דכדוך או דיכאון לאחר לידה: חוסר תיאבון, מחשבות אבדניות, רגשות קשים ותכופים כלפי התינוק וחוסר יכולת לתפקד, חשוב לפנות לעזרה. "היה ובכל זאת לקתה האישה בדיכאון או דכדוך, זה משהו שאפשר – וחובה- לטפל בו.
טיפול נפשי בשיחות, ואם אין הטבה: תרופות", אומר ד"ר טל. למרבה הצער, נוגדי הדיכאון הנפוצים (כמו ציפרלקס ופרוזק) אינם מותרים לשימוש בהנקה, מה שעלול לעורר רגשות אשם נוספים. "נכון שחבל לוותר על ההנקה, אבל אם האופציה השנייה היא אמא מדוכאת, אני חושב שהתשובה ברורה", אומר ד"ר טל.
>>מה הכי מדכא נשים בהריון?