ההריון רצוף ברגעים מרגשים, אבל האולטרסאונד הראשון, הבעיטה הראשונה והציר הראשון הם רק הכנה לשיא של כל השיאים, הסופר-קליימקס: הבכי הראשון של התינוק אחרי הלידה. כל כך הרבה חרדות וציפייה מתנקזים לרגע הקטנטן הזה, שמאשר שהכל בסדר: העובר הפך לתינוק חי, בריא ושלם. עבור אמא אחת, הרגע הזה הגיע באיחור מסוים.
"אחרי הלידה הרופאים דיברו איתי ולא שמעתי כלום"
הת'ר סימנסן, תושבת יוטה שבארה"ב, ילדה את בתה השלישית באוגוסט שעבר. כבר בשני ההריונות הקודמים היא הרגישה ירידה בשמיעה, אבל ההריון השלישי גרם לה להתחרש כליל.
אחרי שהתינוקת יצאה, במקום בכי מתוק ו"מזל טוב", הת'ר שמעה רק שקט מפחיד. "זה היה מוזר ומבלבל", היא משחזרת, "לא הבנתי מה קורה, וחששתי שקרה משהו נורא לילדה שלי. רק כשהבנתי שהרופאים והאחיות מדברים איתי ואני לא שומעת כלום, קלטתי שאיבדתי סופית את השמיעה. ראיתי שהם מתאמצים, מגבירים את הקול, ואני פשוט לא שומעת שום דבר".
סימנסן סבלה ממחלה תורשתית בשם אוטוסקלרוזיס: עצם הארכובה שלה (אחת משלוש עצמות זעירות באוזן שמאפשרות את השמיעה) התקבעה לאט לאט במקומה, ולא אפשרה את הרטט הדרוש ליצירת השמיעה.
במהלך ההריון השלישי הלכה הת'ר למומחה אף אוזן גרון, שאבחן את המחלה ואמר לה שבקרוב תזדקק למכשיר שמיעה, וסימנסן לא התרגשה: "זה היה נראה לי משהו סביר, שאפשר להתמודד איתו".
ההחמרה המהירה במצבה במהלך ההריון, וההתחרשות הדרמטית בחדר הלידה, שכנעו אותה שיש צורך בצעד דרסטי יותר. היא פגשה מומחה נוסף, שהחליט שיש סיכוי להציל את השמיעה שלה – ולאפשר לה לשמוע סוף סוף את הבכי של בתה הקטנה ואת ילדיה הגדולים.
"המחלה נפוצה בקרב נשים צעירות ונוטה להחמיר בהריון"
הקשר ביו הגורמים להידרדרות בשמיעה הנובעים מהתסמונת ובין ההריון עדיין לא ידוע, ועם ההשערות נמנים תהליכים דלקתיים, הפרעות בזרימת הדם ואפילו לחץ בגולגולת. הבעיה קיימת אצל עשרה אחוזים מהאוכלוסייה, אולם ברוב המקרים ההפרעה בשמיעה אינה מורגשת, ורוב האנשים כלל לא יודעים שהם לוקים בתסמונת. המחלה נפוצה במיוחד בקרב נשים צעירות, בגיל הפריון, וכאמור – נוטה להחמיר בהריונות, ללא סיבה נראית לעין.
"המדע עדיין לא הבין למה זה קורה, אבל באופן ברור יש החמרה של אוטוסקלרוזיס במהלך ההריון, אצל נשים שסבלו קודם מהבעיה הזו", אומר ד"ר קווין וילסון, מומחה לניתוחי אוזניים מאוניברסיטת יוטה, שטיפל בסימנסן. "במקרה שלה, היא לא ידעה על הבעיה עד שנכנסה לראשונה להריון והתחילה לחוות הידרדרות בשמיעה, עד שלא היה מנוס מניתוח".
"אנחנו בהחלט מכירים את ההחמרה במצב של אוטוסקלרוזיס בהריון", מוסיף ד"ר גדעון ביאליסטוק, רופא אף אוזן גרון בכיר . "יש כל מיני השערות, מבוססות יותר או פחות, מה בהריון גורם להחמרה, אבל העובדה שהיא שזה קורה, ואין הוכחה חד משמעית מדוע".
בסופו של דבר סימנסן נותחה, ולמעשה עברה השתלת עצם: העצם הזעירה הוסרה, ובמקומה הושתלה פרוטזה מטיטניום. הניתוח אינו נטול סיכונים, אבל למרבה המזל, סימנסן נפלה בצד הטוב של הסטטיסטיקה. "אני שומעת כמו שלא שמעתי בעשר השנים האחרונות, מאז שהתחלתי להרחיב את המשפחה", היא סיפרה אחרי הניתוח. "אפילו לשמוע את התינוקת בוכה זה פשוט נהדר, כי אני יודעת שאני יכולה לעזור לה בעצמי, ולא צריכה שיגידו לי שהיא בוכה".