בדיוק כמו ההריון, גם תקופת הנסיונות היא תקופה לחוצה ומורכבת, מלאת איסורים והגבלות. על אחת כמה וכמה כאשר הנסיונות הטבעיים לא צלחו, ובמקומם הגיעו טיפולי הפוריות, על שלל איסוריהם, תרופותיהם וזריקותיהם.
אינטואיטיבית, סביר להניח כי מי שנזקקת לעזרת הרפואה כדי להרות תהיה נחושה לעשות כל שביכולתה כדי להרות, ותישמע לכל איסור או מגבלה שעלולים לעכב את ההריון הנכסף. ואולם, סקר שערכה מרפאת פוריות גדולה בארה"ב בין המטופלות מגלה: הנשים פשוט לא נשמעות להוראות.
"מחצית מהמטופלות המשיכו לשתות אלכוהול"
הסקר בדק ארבעה מדדים שלפיהם התבקשו הנשים לנהוג: הפחתת הפעילות הגופנית, הפסקה מוחלטת של שתיית אלכוהול, הפחתה ניכרת בשתיית קפאין ואיסור מוחלט על נטילת תרופות ותוספים צמחיים.
הרופאים במרכז הפוריות "דומאר" שבמסצ'וסטס העבירו למטופלות את ההנחיות, ואף הבהירו להן כי הישמעות לכללים תגדיל את סיכוייהן להרות, אולם בסקרים אנונימיים שערכו ביניהן גילו תוצאות מפתיעות: כמעט מחצית מהנשים לא הפסיקו לחלוטין לשתות אלכוהול, 3 מכל 4 נשים המשיכה לצרוך משקאות המכילים קפאין, 1 מכל 10 נשים נטלה תרופות ותוספי מזון טבעיים שאינם בפיקוח, ולא פחות מ-9 מתוך 10 מטופלות המשיכו לעסוק בפעילות גופנית ללא כל שינוי או התאמה למצבן החדש.
"אנחנו כמובן יודעים שאין הרבה מחקרים שמוכיחים שהבקשות שלנו נכונות רפואית", אומרת ד"ר אליס דומאר, עורכת הסקר ומנהלת מרפאת הפוריות. "ועדיין, מכיוון שטיפולי הפוריות כל כך מורכבים עבור הנשים, אנחנו סבורים שהמגבלות האלו לא מאוד קשות, ומפתיע שהנשים לא חושבות כך, ומסכנות את הצלחת הטיפול, שעולה להן לא מעט כסף".
"יותר קל להן להאשים את האלכוהול מאשר את הגוף"
"אני לא חושב שיש מישהו שיכול לומר חד משמעית מה מעלה או מוריד את הסיכוי של טיפולי פוריות להצליח, ובאיזה מינון", אומר ד"ר אליהו לויטס, רופא ביחידה להפריה חוץ גופית במרכז הרפואי סורוקה מקבוצת הכללית. "פרט לנושא העישון, שברור שהוא מזיק בכל רמה, ולפי מחקרים מעודכנים גם אלכוהול, שאפילו כמויות קטנות ממנו עלולות לפגוע בסיכוי להרות, מדובר בהרבה תחומים אפורים, ובשאלה של מינון".
מעבר לכך, מוסיף ד"ר לויטס, נשים בטיפולי פוריות נמצאות בסטרס. "זה מצב נפשי לא פשוט, ולא צריך להכביד עליהן עוד יותר עם המון איסורים והפחדות. אם מישהי רגילה לשתות קפה, לא צריך להרוס לה את הכיף בגלל סיכון שלא הוכח חד משמעית. אין הוכחות שמי שתשב בבית ולא תזוז או תעשה שום דבר בין הטיפולים תהרה מהר יותר, וחבל לגרום להן להרגיש אשמות וחרדות".
יוצא מן הכלל בעניין זה הוא עניין התוספים. "למרות שאין הוכחות חד משמעיות, אני מנחה מטופלות להימנע חד משמעית מכל תוסף, אפילו טבעי לחלוטין, שלא מצויין עליו בפירוש שהוא מותר לשימוש בהריון", אומר ד"ר לויטס. "כשמוצר מוגדר 'תוסף' ולא 'תרופה' הפיקוח עליו רופף, וכבר היו דברים מעולם. המטופלות יכולות לקחת ויטמינים מסויימים, אבל אני מתייחס למטופלת פוריות כאל אישה הרה בנושא הזה".
"ייתכן שיש מרכיבים לא מודעים להפרת האיסורים, כמו חשש מודחק מהריון או פחד להיכשל, ורצון לתלות את הכישלון בגורם חיצוני כמו עישון או שתייה ולא בגוף של המטופלת", אומר אורן קפלן, פסיכולוג קליני. "אי אפשר לפסול אפשרות כזאת, אבל העניין נראה לי קשור יותר לקושי בניהול השגרה".
"הריונית, חברתך עוברת טיפולי פוריות? אל תגידי לה בקרוב אצלך"
לכל החדשות והמחקרים במדור