כולם מכירים את הבדיחות על חזאיות מזג האוויר, שנמצאות בהריון באופן רצוף לאורך הקריירה. מגישת טלוויזיה אמריקאית אחת, שפוטרה בזמן שהייתה בהריון, החליטה שזה ממש לא מצחיק - ואחרי מאבק משפטי היא צוחקת כל הדרך אל הבנק, עם לא פחות מ-8.5 מיליון דולר פיצויים שנפסקו לטובתה.
המגישה, ברנדי קוקריין בת ה-42, מיס ארה"ב לשעבר ומגישת טלוויזיה בהווה, פוטרה בשנת 2009 משעשועון טלוויזיה פופולרי, שבאופן אירוני נושא את השם "המחיר הנכון".
קוקריין, שנשאה ברחמה תאומים, פרשה מרצונה מהגשת השעשועון בשלב מוקדם יחסית של ההריון, אולם משביקשה לחזור לתפקידה, כשמונה חודשים לאחר שילדה, נענתה בשלילה. כשביקשה לדעת מה הסיבה, מעסיקיה לא סיפקו לה שום נימוק. קוקריין החליטה לא לוותר, ותבעה את חברת ההפקות פרמנטל מדיה.
לפני כשנה פסק בית משפט בקליפורניה כי היא הופלתה בשל העובדה שהפכה לאם, ותקבל 775,000 דולר. נשמע הרבה? ובכן, הסכום לא סיפק את קוקריין, והיא הגישה תביעה מורחבת. הפעם פסק בית המשפט פיצוי של 8.5 מיליון דולר לטובתה. אנחנו לא רוצים להישמע שוביניסטים, אבל יש מצב שמעכשיו קוקריין לא תצטרך לעבוד אפילו יום אחד בחייה, בהריון או לא.
"אני המומה ונרגשת", אמרה קוקריין לאחר השמעת פסק הדין, "זהו יום חשוב לא רק לנשים בתעשיית הבידור, אלא לכל אישה עובדת".
האנטר טיילו, זוכרים?
זוהי לא הפעם הראשונה שבית משפט פוסק פיצויי עתק לאישה הרה שהופלתה לרעה על ידי המעסיק; בעבר זכתה השחקנית האנטר טיילו בפיצוי בסך 4.9 מיליון דולר, לאחר שלטענתה פוטרה רק בגלל שהרתה. טיילו, שגילמה את ד"ר טיילור בסבונייה הבלתי נלאית "היפים והאמיצים", חתמה עם המפיק האגדי המנוח ארון ספלינג חוזה לתפקיד נכבד ב"מלרוז פלייס", ואמורה הייתה לגלם "אישה פתיינית וסקסית".
קצת אחרי החתימה גילתה טיילו שהיא בהריון, ומשהודיעה על כך לספלינג פוטרה מיידית. ספלינג לא הכחיש את הקשר של הפיטורין להריון, וטען כי אישה הרה לא תוכל לגלם את הדמות היטב, אולם בית המשפט לא התרשם מחזונו האמנותי, ופסק לטובתה.
"הסכום המדובר באמת עצום, וכמובן שבארץ מדובר בסכומים צנועים בהרבה מאשר בארה"ב", אומר השופט בדימוס, עו"ד דניאל ארנסט. "מה גם שבארץ יש הרבה מגישות טלוויזיה הרות שממשיכות להגיש בהריון וחוזרות אחרי חופשת הלידה, בלי שאף אחד חושב לפטר אותן. חשוב לציין כי בישראל אסור לפטר אישה הרה, ובתי המשפט מאוד מחמירים בעניין זה, ונוטים לראות את טובת האישה ההרה לפני כל שיקול אחר.
"כמובן שלכל כלל יש יוצא מן הכלל, וברור שאם האישה ההרה גונבת את הקופה ותוקפת את הבוס בסכין בית המשפט לא יפסול את פיטוריה, אבל הכלל המנחה הוא להיות לטובת האישה. גם במקרים גבוליים שבהם האישה עבדה שבועות או חודשים ספורים לפני שהרתה, נוטים בתי המשפט לפסוק לה פיצויים אם פוטרה, אם כי הסכומים של הפיצוי נמוכים מהפיצוי שהייתה מקבלת לו עבדה מספר שנים באותו מקום".
מה סדר הגודל של פיצויים בנסיבות שכאלה, בישראל?
"בארץ סכומי הפיצויים נעים בין עשרות למאות אלפי שקלים, בכפוף למקצועה של האישה, הוותק שלה במקום העבודה והשכר טרם הפיטורין. למשל, לאישה בתפקיד לא מאוד בכיר שעבדה זמן מועט בטרם פוטרה יש סיכוי לקבל כ-20 עד 30 אלף שקל. אבל אישה בתפקיד בכיר, שעבדה שנים באותו מקום עבודה והרוויחה שכר נאה, יכולה לקבל לא פחות ממאות אלפי שקלים אם פוטרה בזמן הריונה".
מבחינה משפטית, על מה האישה מקבלת פיצוי, בעצם?
"הפיצוי שנפסק לאישה לא משקף רק את אובדן המשכורת, אלא גם אובדן של ותק והפרשות לפנסיה, ביטוחים וקופות גמל, וכן אובדן דמי לידה, שאצל נשים שמתכרות משכורות גבוהות יכולים להגיע לסכומים גבוהים. בדרך כלל, לארגונים גדולים כמו מוסדות ממשלה, בנקים, חברות ביטוח וחברות גדולות יש עומק כיס שמאפשר להן להתמודד עם עובדות הרות. אבל לעסקים קטנים, כמו למשל בעל חנות בגדים שמעסיק עובדת אחת, קשה יותר להתמודד עם העלויות הכרוכות בכך. לכן עסקים קטנים פגיעים יותר בכל הקשור לענייני עבודה והריון".
בישראל חובת ההוכחה היא לרוב על המעסיק
בארץ המצב טוב יחסית; במקרים רבים פוסק בית המשפט לטובת האישה, וחובת ההוכחה היא על המעסיק. עו"ד ארנסט מפרט: אנליסטית שפוטרה מהבנק הבינלאומי בעודה בהריון זכתה בפיצוי של 290,000 שקל; עובדת בחברת האופנה רנואר פוצתה ב-124,000 שקל; ואפילו עובדת חברת כוח אדם שעבדה רק שלושה חודשים בטרם פוטרה אך טענה כי הפיטורין קשורים להריונה - זכתה ב-90 אלך שקלים.
בישראל יש גם מסורת מפוארת של מגישות טלוויזיה הרות: חזאיות מזג האוויר בערוצים השונים כמו גם מגישת המהדורה המרכזית של הערוץ הראשון, מרב מילר, שהמשיכה בעבודתה עם בטן מתעגלת. גם סיון רהב-מאיר מהערוץ השני, שהיא אם לארבעה ילדים, הופיעה לא אחת על המסך במהלך ההריונות, ותמר איש-שלום מערוץ 10. מירי נבו, מגישת "חדשות הספורט", הציגה בטן לתפארת בעודה מדווחת על ביצועי הכדורגלנים בארץ ובעולם, וכן מגישות כמו שירה פליקס והילה קורח, עדן הראל, אפרת רייטן וטל מן.
"בארץ הפסיקה כמעט תמיד מיטיבה עם הנשים, ונועדה להרתיע מעסיקים מלפטר נשים הרות אחרות", מסכם עו"ד ארנסט.