בעוד שבישראל מנסה משרד הבריאות להקשיח את הנהלים ללידות בית, ואף ניסה לפני מספר חודשים להוסיף סייגים חדשים לנוהל הנהוג משנת 2008, בבריטניה דווקא מעודדים אמהות לילד אחד ויותר לשקול לידת בית, לטובתן ולטובת התקציב הציבורי.
מחקר מקיף, שנערך בשלוש אוניברסטאות מובילות, קבע כי החל מהלידה השנייה, לידות בית מתוכננות המלוות באיש מקצוע בטוחות יותר לאישה מאשר לידה במסגרת בית חולים, וכן דורשת פחות השקעה כספית של המדינה בטיפול באם וביילוד.
השיבו על סקר גולשיםהפחתת התערבויות רפואיות בלידה ביתית
המחקר, שהקיף 65,000 נשים ונערך על ידי מדענים מאוניברסיטאות אוקספורד, וורוויק ויוניברסיטי-קולג' שבלונדון, גילה כי נשים בלידה שנייה ואילך, שיולדות לידה מתוכננת מחוץ למסגרת בית חולים, נזקקות לפחות התערבויות בלידה (מזירוז ועד ניתוח קיסרי). עוד גילה המחקר כי לידה ביתית בתנאים הללו בטוחה יותר עבור התינוק.
תחשיב כלכלי מקיף, שפרסם כתב העת היוקרתי British Medical Journal, הראה כי בשל הפחתת ההתערבויות הרפואיות ומצבם הטוב יותר של היילודים, לידות הבית כדאיות יותר למדינה מבחינה פיננסית, ומומחים בתחום מצפים כי הנתונים החדשים יעודדו נשים ורופאים – וכן את משרד הבריאות הבריטי (NHS) לתמוך באפשרות הזו.
יש לציין כי החיסכון לקופת המדינה לא נובע מהעובדה שהאישה נאלצת לשלם מכיסה עבור לידת הבית, כמו בישראל. באנגליה יכולה כל אישה בריאה, העוברת הריון תקין, לבחור האם ללדת בביתה, במרכז לידה או בבית חולים, על חשבון המדינה. השינוי הצפוי הוא, אם כן, המלצה ברורה של משרד הבריאות כי יש להעדיף לידת בית, ולא רק לממן אותה ולהציע אותה כאופציה לנשים.
ההבדל בעלויות למדינה עצום. לפי המחקר, לידה ממוצעת בבית החולים עולה למדינה כ-5,710 שקלים, בעוד שלידת בית עולה רק 3,900. "יש לקוות כי הממצאים שלנו יעודדו נשים לבחור באופציה הזו", אמרה הכלכלנית הרפואית ליז שרודר, מעורכות המחקר. "פוטנציאל החיסכון הוא עצום, ואם לא מדובר על פגיעה בציבור הנשים, אלא ההפך – כולם מרוויחים מכך". אגודת המיילדות הבריטית פרסמה הודעה נרגשת, לפיה "המחקר סלל את הדרך לשינוי מקיף במיילדוּת במדינה".
בארץ: אישור רפואי המעיד של שפיות
"כל המחקרים תמיד אמרו אותו דבר, ודיברו על זה שלידה בבית היא בריאה, זולה ומספקת יותר מלידה בבית חולים", אומר ד"ר אבנר שיפטן, רופא העוסק בלידות בית. "משרד הבריאות ההולנדי עשה את הצעד כבר לפני שנים, וממליץ ליולדות בריאות ללדת בבית. אגב, המחקר מתייחס ללידות שניות ומעלה, אבל הדברים נכונים גם לגבי לידות ראשונות".
ד"ר שיפטן מציין כי אף על פי שלידות ראשונות נחשבות למעט מסוכנות יותר מלידות שניות ומעלה, מדובר בשברירי אחוז. "מנסיון של יילוד מאות נשים בלידה ראשונה, לא צריכה שום בעיה, בהנחה שהאישה בריאה וההריון תקין. בארץ המצב די רחוק מכך, ואני מקווה שבאנגליה יתחילו גל שיתפשט ברחבי העולם המערבי, ויגיע גם אלינו".
ומה לגבי הנעשה בישראל? משרד הבריאות הישראלי הוציא נוהל די קשיח ללידות בית ב-2008, ולאחרונה ניסה להוסיף לו סעיפים כמו דרישה למטראז' מינימלי של החדר שבו תתבצע הלידה וכן צורך באישור רפואי על שפיותה של האישה. הסעיפים החדשים עוררו זעם ציבורי נרחב, ואף שמשרד הבריאות לא הקים ועדה לבחינת הנושא, התבקשו נשות "אמה"י", ארגון מיילדות הבית בישראל, להוסיף את הערותיהן לסעיפים החדשים. לפי שעה נמצא החוזר החדש, שמחייב את כל מיילדות הבית לפעול לפיו, בתיקונים, ולא ברור מתי יופץ.