עוד ב-9 חודשים:
>> 15 שנים אחרי שפסקה הווסת - אליסון ילדה בת
>> "העובר המת" חוגג יום הולדת שנה
>> זהי את ההיריונית לפי הבטן שלה
האמהות מכניסה שינויים בנפש, בגוף - וגם במוח. בשנים האחרונות התפתח מאוד תחום המחקר הקושר בין שינויים התנהגותיים ורגשיים לשינויים מבניים וכימיים במוח, ולפי מאמר בנושא, שפורסם לאחרונה ב"ביזנס אינסיידר", השינוי המשמעותי ביותר הוא דחיסה של "החומר האפור" במוח, וכן הפעלה מוגברת של אזורים שאחראים לאמפתיה (סוף סוף את מבינה את מי שכבר שם), חרדה ("הוא אוכל מספיק?") ואינטראקציה חברתית (עם האמהות בגינה, כמובן).
אחת המוטיבציות המרכזיות למפות ולהבין את המוח הנשי והשינויים שמחוללת בו האמהות נועד לגיבוש פתרונות להפרעות כמו דיכאון וחרדות אחרי לידה. "אנחנו מנסים לזהות מדוע אצל חלק מהאמהות מתפתחים דיכאון וחרדות ברמות שונות", מסביר ד"ר פיליונג קים, חוקר מוח המעוסק בנושא המוח הנשי והשינויים החלים בו לאחר לידה. "אצל כל האמהות - גם אלו שלא מפתחות הפרעות כאלו ואחרות, יש שינויים נרחבים באזורים רבים של המוח, רבים מהם עוסקים בהתנהגות שמגנה על התינוק - וייתכן ששם נעוצה הבעיה".
אחד האזורים הספיציפיים שקים מדבר עליהם הוא האמיגדלה - אזור בצורת שקד קטן, שאחראי להתנהגויות של פחד והתגוננות, וכן ליכולות למידה וויסות חושי. במוח נורמלי, האמיגדלה גדלה בשבועות שאחרי הלידה באופן משמעותי, ובשילוב ההורמונים שמגיעים אליה (ונקלטים טוב יותר בשל גודלה) נוצר מעגל חיובי שבו היא מגנה על התינוק ולומדת את תגובותיו להתנהגותה האוהבת. כאשר האמיגדלה אינה גדלה די הצורך, או כאשר יש בעיה בוויסות הכימי של ההורמונים המגיעים אליה, האם נמצאת בסיכון מוגבר לפתח דיכאון, מסביר ד"ר קים.
מכיוון שלפחות ביולוגית, לכל ילד יש שני הורים, מעניין לראות איזה חוקר ירים את הכפפה ויבדוק איך המוח של גברים משתנה אחרי שהם הופכים לאבות - את התשתית ההורמונלית, כידוע, כבר יש להם.