שינוי מדיניות: בעקבות עשרה מקרים שבהם נשים בהריון חלו בקורונה ואושפזו במצב קשה בבתי החולים, קופות החולים מודיעות כי החל מהבוקר (רביעי) נשים בהריון, בכל גיל וגם אם אינן בהריון בסיכון, יכולות להגיע ולהתחסן נגד הקורונה.
"הכנסנו את הזכאות למערכות שלנו, כל אישה בהריון יכולה לקבוע תור באפליקציה ולהגיע להתחסן", בישרה ב"חדשות הבוקר" ד"ר גלית קאופמן, ראש מחוז צפון במכבי שירותי בריאות, "אתמול בערב הטענו את המערכות, לוקח כמה שעות להתארגן מבחינה תפעולית ולוגיסטית - אבל נשים מתחילות להתקשר".
עם זאת, ד"ר קאופמן מתריעה כי בעקבות הרחבת מבצע החיסונים גם לנשים בהריון ולמתחסנים בני 40 פלוס, עלול להיווצר בקרוב מחסור במנות חיסון: "ברגע שפותחים עוד קבוצות יעד צריך שיהיו מלאים מספקים. אנחנו מצפים לקבל מלאים של חיסונים ממשרד הבריאות על מנת שנוכל לתת מענה לכל הבקשות הנוספות והקבוצות הרחבות".
תוך כמה זמן תישארו בלי מנות חיסון?
"אנחנו זקוקים למלאים חדשים. יש לנו ידיים מחסנות ועמדות, מעל 90 מתקנים במכבי, אין לנו שום בעיה לחסן כמויות אדירות של אוכלוסיות יעד רחבות יותר, אבל אנחנו צריכים מלאים. זה דחוף. כרגע אנחנו יכולים לקבוע תורים לעוד שבוע בלבד. אנחנו צריכים את מלאי החיסונים כדי להיערך לקבוצות הנוספות".
פרופ' ארנון אפק, סגן מנהל בית החולים שיבא, דיבר על החשש מצד נשים הריוניות רבות להתחסן בגלל תופעות לוואי אפשרויות לעובר. "בנושא הזה צריכים להיות זהירים מאוד", מודה פרופ' אפק, "המועצה הלאומית למיילדות וגינקולוגיה של משרד הבריאות פרסמה שלשום נייר עמדה מאוד ברור בנושא הזה וגם מאוד זהיר".
"הנייר אומר שצריך לאפשר לנשים בהריון להתחסן, אבל לנשים בהריון בסיכון גבוה - קרי, או שהן נמצאות בחשיפה או שיש להן גורמי סיכון", הסביר פרופ' אפק, "ההמלצה הכי חשובה היא שצריך במקרים האלה להתייעץ עם רופא או רופאת הנשים. לגבי הסוגיה של פגיעה בעובר או בילוד, אין לזה שום הוכחות. פייזר לא בחנה את זה מול נשים בהריון, אבל תוך כדי הניסוי נשים נכנסו להריון ואין עדות לפגיעה, שזה מאוד מרגיע".
ד"ר קאופמן הוסיפה: "אנחנו לא מכירים את החיסון הרבה זמן, אבל mRNA זה חיסון שהוא בטוח יחסית. המומחים טוענים שהחיסון בטוח ואנחנו מקבלים זאת. ממה שאנחנו רואים ושומעים, אנחנו ממליצים לקבוצות מסויימות בהריון כמו הריון בסיכון או כאלה שיש להן מחלות רקע או חשופות לקורונה, להתחסן".