אין כמו סבתא. היא מביאה מתנות, תמיד יש לה עצות מועילות – ולפעמים היא אפילו סוחבת את הנכד במשך תשעה חודשים. את הנכדה השביעית שלה קאתי דונלי בטוח תראה לפני הסבתא השנייה. אולי אפילו לפני שאמא שלה תראה אותה. זה לא שיש לה קומבינות בחדר הלידה, או ירושה ששווה להתחנף בשבילה – היא פשוט תלד אותה בעצמה.
"אמא מיד התנדבה"
דונלי, בת 58, נמצאת בהריון מתקדם עם הבת של בתה, שאנון, שסובלת מבעיות פוריות ולא הצליחה להרות בעצמה. שאנון וג'יימי ניסו להרות במשך יותר משנתיים, עד שצילום רחם חשף את האמת המרה: לשאנון יש הידבקויות ברחם, ואין סיכוי שהריון ישתרש בו. כששמעה את הבשורה העצובה, החליטה אמה של שאנון לנדב את רחמה, שהחזיק בעבר שלושה הריונות מוצלחים, והשלושה – החותנת, הבת והחתן – החלו בטיפולי הפריון המשולשים.
"איך שחזרנו מהבדיקה סיפרתי לאמא שלי מה המצב של הרחם שלי, והיא מיד התנדבה. היא לא היססה לשנייה אפילו", נזכרת שאנון. "זה ממש שדרג את הקשר שלנו. היינו קרובות גם קודם, אבל ההחלטה שלה לעזור ללדת את הבת שלי במקומי קירבה אותנו עוד יותר. אני מתכוונת לקרוא לילדה על שמה, כמובן, כאות תודה, והלוואי שאהיה אמא טובה לבת שלי כמו שהיא הייתה בשבילי".
"ממש ריחמתי עליהם, וחשבתי שתשעה חודשים מהחיים שלי זה כלום לעומת האושר של הילדה שלי", מסבירה קאתי ההריונית. "תשעה חודשים מהחיים שלי לעומת ילד שיהיה לכל החיים שלהם, נראה לי שזה מובן מאליו".
בתהליך של פונדקאות ישנן שתי אפשרויות: שימוש בזרע ובביצית של ההורים הביולוגיים, או שימוש בתרומת זרע ו/או תרומת ביצית מגורם שלישי, אך בשום מקרה לא נעשה שימוש בביצית של הפונדקאית.
במקרה הזה, את העוברית יצרו הרופאים במעבדה, בטיפול IVF סטנדרטי (ע"י שאיבת הביצית הישר מהשחלה של שאנון, תחת הנחיית אולטרסאונד, לאחר תזמון מדויק של מועד הביוץ באמצעות תרופות והורמונים שונים), והיא בתם הביולוגית לכל דבר של שאנון ובעלה ג'יימי – רק שבמקום לרחמה של שאנון, או לרחם של פונדקאית בתשלום, הושתלה העוברית ברחם של סבתה לעתיד.
"איך זקנה כמוך נכנסה להריון?"
חרף העובדה שהריון פונדקאי לא נחשב שונה מכל הריון אחר, במקרה של דונלי הגיל בהחלט משחק תפקיד. בניגוד להריון מביצית מבוגרת, שמעלה את הסיכון למומים בעובר, כאן עיקר הסיכונים הם אמהיים, או פונדקאיים, אם לדייק. בין הסיבוכים שמופיעים יותר בקרב מבוגרות נמנים רעלת הריון, סוכרת הריונית ולידות מוקדמות. בנוסף, הן נוטות יותר לסבול מקרישי דם, בעיות נשימה ותסחיפים.
"בדיוק עמדתי בתור לקחת קפה, כשרופא הפוריות שלנו התקשר להודיע שהטיפול הצליח ושאני בהריון עם התינוקת של שאנון", סיפרה קאתי. "פשוט געיתי בבכי, אנשים בטח חשבו שסיפרו לי שמישהו קרוב מת". קאתי מספרת על הריון קל יחסית, אבל מאתגר מבחינה חברתית. "אנשים מסתכלים עליי, וגם מי שלא מכיר את הסיפור המיוחד שלנו בטח חושב: 'איך כזו זקנה נכנסה להריון'. היו לי הרבה חשוות בהתחלה, אבל כשהתינוקת התחילה לזוז, הפסקתי לפחד והתחלתי להרגיש שיהיה בסדר. אני רק קצת מודאגת איך נסביר לה את כל העניין כשהיא תגדל".
"זה בהחלט מצב מורכב ולא שגרתי, אבל בהחלט אפשר למצוא בו גם צדדים חיוביים ", אומרת ענת לוין-יעקבי, מטפלת משפחתית. "בפונדקאות רגילה, שנעשית על ידי אישה זרה תמורת תשלום ומוסדרת בחוזה, יש ניתוק מיידי אחרי הלידה, והילד עובר בלעדית להורים. כאן כמובן שהסבתא תמשיך לראות את הנכדה וקיים חשש לטשטוש גבולות של התפקידים במשפחה. כדי לממנוע קשיים ומתחים, חשוב לתאם ציפיות לפני הלידה ואחריה – בעניין ביקורים, למשל, וכמובן להקפיד על תקשורת כנה ופתוחה, בלי רמזים וכעסים שלא מוצאים ביטוי ומצטברים עד לפיצוץ. עם זאת, למרות הקשיים האפשריים, זה יכול להיות אקט מקרב בין האם לבת, וכמובן שכאשר הילדה תשמע איך כל המשפחה התגייסה כדי להביא אותה לעולם היא תרגיש מיוחדת".