הם אולי לחוצים פחות על חתונה, ובטוחים שגם העשור החמישי לחייהם הוא זמן מצויין להתחיל לחשוב על הקמת משפחה, אולם מחקר חדש מוכיח: גם לגברים יש "תאריך תפוגה", שלאחריו עולה משמעותית הסיכון למומים בעובר – גם אם ימצאו פרגית רכה בשנים שתישא את ילדם.
לעוד כתבות בתשעה חודשים:
>> חודשיים אחרי שהפילה תאומים, הרתה שוב. עם תאומים
>> צפו: התינוק שמסרב לשחרר את אמו אחרי הלידה
הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים
לפי המחקר, שהתפרסם בכתב העת המדעי JAMA, לאבות שהכניסו את בת זוגם להריון כשהיו בני יותר מ-45 סיכון גבוה פי שלושה וחצי להביא ילד לעולם שסובל מאוטיזם, מחלות פסיכיאטריות והפרעות התנהגות שונות. המחקר נערך בשוודיה, ואסף נתונים של תינוקות שנולדו משנת 1973 ועד 2001. התוצאות העלו כי לאבות מבוגרים נולדו יותר ילדים על הקשת האוטיסטית, וכן עלה הסיכון כי ילדיהם ילקו בהפרעות קשב וריכוז ומהפרעה דו-קוטבית. "המחקר הזה מצטרף למחקרים קודמים, שמראים כי גברים בהחלט צריכים לדעת שיש לדחיית הבאת צאצאים לעולם השלכות מרחיקות לכת", נכתב בפתיח למאמר. "עלינו, כרופאים וחוקרים, לפעול להעלאת המודעות לנושא, כדי שגברים יוחלו לקבל החלטות מושכלות באשר להקמת משפחה".
בדיוק כפי שהביציות של האישה מאבדות מאיכותן עם השנים (ובאופן דרסטי ומהיר יותר החל מגיל 35), גם תאי הזרע של הגבר "מזדקנים", והדנ"א שבהם הופך להיות שביר ופגיע יותר. בעוד שביציות ותיקות נוטות לייצר בעיקר תינוקות עם תסמונת דאון ותסמונות כרומוזומליות שונות, אבות מבוגרים נוטים להשפיע בעיקר על הצד ההתנהגותי והנפשי של הצאצאים – וזאת ללא תלות בגילה של האם, שיכולה להיות צעירה מאוד ועדיין ללדת תינוק פגום, אם הזרע של האב אינו תקין.
"גיל מבוגר של האב קשור במגוון רחב של בעיות פסיכיאטריות וקשיי למידה, וזה משהו שאנחנו מגלים יותר ויותר בשנים האחרונות", אמר ד"ר בריאן ד'אונפוריו, ממובילי המחקר. "אנחנו באופן אישי היינו המומים מהממצאים, שחיזקו מאוד את ההשערה באשר להשפעה של גיל האב על בריאותו הנפשית ומסוגלותו האקדמית העתידיות של היילוד, הרבה יותר ממחקרים קודמים שנערכו בתחום".