אישה בהריון בבית חולים (צילום: istockphoto)
תוכנה חדשה תסייע לרופאים בחלטה המורכבת: כמה ביציות מופרות להחזיר לרחם? | צילום: istockphoto

על אף השמחה הכפולה, גידול תאומים – ובפרט נשיאתם ברחם – עלול להיות משימה מורכבת מאוד. מעבר לכבדות ולקושי הפיזי, הריונות תאומים נחשבים אוטומטית הריונות בסיכון גבוה, וחושפים את האם והעוברים לסיבוכים רבים בהשוואה להריונות של עובר יחיד.

מחקר חדש, שמוצג בימים אלה בכנס של החברה האירופית לחקר פוריות (ESHRE) בסטוקהולם, חושף אלגוריתם מתמטי חדש, שנועד לצמצם את הסיכוי להריון כפול במטופלות פוריות.

עד היום, קביעת מספר הביציות המופרות המוחזרות- לפי אינטואיציה

כאשר אשה עוברת טיפולי הפריה חוץ גופית (IVF), היא נוטלת הורמונים שמגרים את השחלה לייצר כמות גדולה מהרגיל של זקיקים. כשהביציות שבזקיקים מבשילות הן נשאבות מגופה, ומופרות בזרעו של בן הזוג (או התורם) בתנאי מעבדה. לאחר מספר ימים, שבהם מתפתחים העוברים במעבדה, מוחזרים לרחם עוברים שהתפתחו היטב, וכי הרופאים סבורים שסיכוייהם להשתרש ברחם טובים.

אם נשאבה והופרתה כמות גדולה של עוברים, ניתן להקפיא את חלקם לשימוש עתידי (על מנת לחסוך מהאשה את הצורך לעבור שאיבה נוספת, הכרוכה במתן הורמונים אינטנסיבי ובהליך פולשני אם תרצה להרות שוב). אבל כמה עוברים יוקפאו, וכמה יוחזרו לרחם? מתברר שהתשובה מורכבת במיוחד.

מצד אחד, בהחזרת עובר אחד הסיכון לכישלון טוטאלי של הטיפול גדל. סטטיסטית, הגיוני יותר להחזיר שני עוברים או יותר, אבל אז עולה הסיכון להריון מרובה עוברים, על הבעייתיות הכרוכה בכך. עד היום, הסתמכו רופאי פוריות על נסיונם, על האינטואיציה שלהם ועל מצב הביציות המופרות, אולם כעת פיתחו חוקרים תוכנת מחשב שתעשה זאת עבורם.

מודל מתמטי ישקלל את הגורמים להצלחת הריון מופחת סיכונים

התוכנה פותחה על סמך מחקר שארך ארבע שנים, והקיף 3,223 נבדקות. מתוך 80 פרמטרים שנבדקו, בודדו החוקרים ארבעה – גיל המטופלת, מינון תרופות הפריון שנטלה, מספר הביציות שנשאב ומספר ההפריות הקודמות שעברה. ארבעת הפרמטרים שימשו את החוקרים לבניית מודל מתמטי, אותו יישמו על 3,410 נשים שטופלו בהפרייה חוץ גופית. המטרה של החוקרים הייתה להגיע לסיכון נמוך מ-15% להריון תאומים, ואכן, כעבור שלוש שנים התגלה כי שיעור לידות התאומים של המטופלות ירד מ-26.1 ל-1.9 בלבד.

"באירופה הרבה פחות סלחנים כלפי הריון תאומים כתוצאה מטיפולים", אומר פרופ' יובל ירון, מומחה במיילדות, גינקולוגיה ופריון, ומנהל היחידה לאבחון גנטי טרום לידתי במרכז הרפואי תל אביב. "בארץ הריון כזה נחשב אפילו להצלחה בקרב המטופלים, אבל צריך לזכור שהריון תאומים יכול להיות דבר מאוד לא פשוט".

 

לדברי פרופ' ירון, בנייר עמדה שפרסמה האגודה הישראלית למיילדות וגינקולוגיה, נקבעו כללים ברורים באשר למספר העוברים שראוי להחזיר בהתאם למצב הטיפולי. לדוגמה, בטיפול ההפרייה הראשון של מטופלת בריאה בת פחות מ-30, יש להחזיר עובר איכותי אחד בלבד. בנוסף, נבדקות היום שיטות שונות לחיזוי הצלחת ההחזרה של עובר בודד, על מנת שלא לפגום בסיכוי להשיג הריון ועם זאת לא לסכן את המטופלת בהריון מרובה עוברים לחינם.

 

>> לא מצליחה להרות? אולי את סובלת משחלות פוליציסטיות - הסיבה הכי שכיחה לאי פריון