המחזור שלך לא סדיר? סובלת מהשמנה, בעיקר במרכז הגוף, באזור הבטן? שיעור יתר? עור שומני? אקנה? מתקשה להיכנס להריון? ייתכן שגם את אחת מעשר נשים הלוקות בתסמונת השחלות הפוליציסטיות.
אין מה להיבהל: מדובר בהפרעה ההורמונאלית השכיחה ביותר בקרב נשים בגילאי הפריון, וברגע שמאבחנים אותה ניתן לטפל בהשלכות המיידיות והעתידיות שלה.
סימנים המעידים על שחלות פוליציסטיות
מספיקים שניים מתוך שלושה קריטריונים כדי לקבוע שאכן כך, יש שחלות פוליציסטיות.
הראשון קשור למחזור: העדר מחזור, או מחזור לא סדיר, כאשר ווסת אחת מרוחקת מהשנייה ביותר משלושים וחמישה ימים (22-35 ימים נחשב לטווח הנורמלי). מחזור לא סדיר מעיד על ביוץ לא סדיר, הנובע משיבוש בהפרשת ההורמון FSH מהמוח לשחלה.
הקריטריון השני נובע מייצור גבוה של הורמונים זכריים (אנדרוגניים), כפי שניתן לראות בבדיקות דם, ובהופעה של שיעור יתר ואקנה ("פצעי בגרות") – אצל מתבגרות למשל, באזור הפנים, הגפיים, ואפילו החזה. גם סבוראה ועור שומני הם תופעת לוואי של מאזן לא תקין בין ההורמונים הזכריים לנשיים.
הקריטריון השלישי חבוי מהעין. ניתן להבחין בו בבדיקת אולטרסאונד המדגימה ציסטות (זקיקים קטנים מלאים בנוזל) בשחלות. בבדיקה, שאינה חייבת להיות וגינאלית – כלומר ניתנת לביצוע דרך דופן הבטן – רואים בשחלה זקיקים רבים שאינם מבשילים לכדי ביוץ.כדאי לזכור:ואין בינן לבין ציסטות אונקולוגיות דבר! כלומר, הן לא סרטניות ולא מעידות על סרטן.
בלגן הורמונלי
אז מה הקשר להשמנה? הרמה המוגברת של אנדרוגניים המופרשים מהשחלה גורמת לעמידות לאינסולין, ועל כן להשמנת יתר ואף לסכרת.
עדיף, כמובן, לאבחן את הבעיה כמה שיותר מוקדם ולטפל בה כבר בגיל ההתבגרות המאוחר – 15-16. לנשים הצעירות כדאי לבדוק אם מדובר בשחלה פוליציסטית אם לפחות שנתיים מקבלת המחזור, הן עדיין סובלות מפצעונים, המחזורים שלהן נדירים והן נוטות להשמנה "תפוחית".
לתסמונת יש ביטויים קליניים בכל הגילים. בגיל ההתבגרות זה אקנה ושיעור יתר; בגילאי ה-20-30 יש לה משמעויות בפריון, ובגילאי ה-45 והלאה היא מעלה את הסיכון לסוכרת, כולסטרול גבוה, תחלואת לב וגידולים ברירית הרחם.את כל התחלואה הזו אפשר למנוע או לפחות לשפר, אם מאבחנים את הבעיה, בגיל המתאים ומטפלים.
אבחון התסמונת מורכב מבחינה רפואית, אבל פשוט לנבדקת. הוא כולל בדיקת רופא, בדיקות דם, בדיקת אולטרסאונד, (שיכולה להיות חיצונית, אם למשל הנערה צעירה ונרתעת מבדיקה פולשנית) ואז צריך לטפל בבעיה, באופן כזה שלוקח בחשבון את הקשר בשיבושים ההורמונאליים השונים: חוסר האיזון בייצור הורמוני המין ועמידות לאינסולין.
כיצד מטפלים?
טיפול משולב
אי אפשר לרפא את התסמונת ולהעלים אותה, אבל אפשר לטפל בבעיות שהיא גורמת בהווה ובבעיות – שחלקן חמורות ומסוכנות – שהיא עלולה לגרום בעתיד.
הטיפול הראשוני הוא שינוי באורחות החיים: תזונה מתאימה ופעילות גופנית. בהמשך, כדי לשבור את השיבוש ההורמונאלי והקשר שלו לעמידות לאינסולין, "מעגל הרשע", לעתים יש לטפל בתסמונת גם באמצעות תרופות. זה יכול להיות גלולות פשוטות למניעת הריון, ותרופות ממשפחת התרופות לטיפול בסוכרת, הניתנות בדרך כלל באמצעות כדורים.
לפעמים נערות צעירות, ובעיקר האמהות שלהן, חוששות מנטילת גלולות: הן חוששות שהגלולות יגרמו להשמנה, לשיעור יתר והן גם פוחדות שהגלולות מעלות את הסיכוי לסרטן, אין מקום לדאגה. אני טוען שגלולות למניעת הריון לא גורמות להשמנה. הן עשויות לגרום לגודש שיכול להתבטא בתוספת של עד קילו אחד, אבל דווקא לעזור בירידה במשקל כללית שנגרמת בשל השיבוש ההורמונלי. הן הגלולות גם לא גורמות לשיעור, להיפך. הן עוזרות להיפטר ממנו. והכי חשוב: גלולות למניעת הריון מורידות את הסיכוי לחלות בסרטן רירית הרחם ובסרטן השחלות. את הגלולות מומלץ לקחת כל הזמן, עד שרוצים להיכנס להריון.
האם ליטול תרופות לטיפול בסכרת על אף שלא אובחנה?
הטיפול נוגד הסכרת ניתן רק במקרים בהם קיימת תנגודת לאינסולין , עובדה המתבטאת בבדיקות דם, או השמנת יתר וחוסר יכולת לרדת במשקל למרות תזונה נכונה ופעילות גופנית. כדאי לזכור שלאיזון הסכרת יש השפעות מרחיקות לכת לטווח ארוך. הטיפול כמעט ונטול תופעות לוואי, וודאי שאינו ממכר.
איך מטפלים בתסמונת בגילאים מאוחרים יותר?
שחלות פוליציסטיות נחשבות לגורם מספר אחד לאי פריון. ולכן כשהתסמונת גם מובילה לקושי בכניסה להריון, פרט לשינוי באורחות חיים, מטפלים בה בצורה הורמונלית. את השיבוש בהפרשת ההורמון FSH מסדירים באמצעות גירוי הגוף לייצר את ההורמון (נטילת התרופה איקוקלומין), או באמצעות הזרקת ההורמון לגוף. בגיל המעבר, ואחריו, מטפלים בתסמונת גם באמצעות תרופות לטיפול בשומני הדם, תרופות נוגדות סוכרת, ובטיפולים בפרוגסטרון למניעת סרטן ברירית הרחם.
ומה ייחודה של המרפאה החדשה בבית החולים איכילוב?
לראשונה בישראל, תחת קורת גג אחת, ניתן לקבל אבחון טיפול והכוונה רב-תחומית, מגינקולוג מומחה ודיאטנית בכירה, אנדוקרינולוג ורופא עור במידת הצורך. אבחון טיפול ואיזון בתסמונת מאפשרת לנשים חיים בריאים יותר, יפים יותר ומאוזנים יותר.
על מנת להגיע למרפאה יש לבקש הפנייה (טופס 17) מרופא המשפחה או מהגניקולוג ולקבוע פגישה במוקד זימון התורים של בית החולים 03-6974000. ניתן לפנות ישירות למוקד בתשלום פרטי של 200 שקלים".
הכותב הוא מומחה בפריון מיילדות וגינקולוגיה, ומנהל המרפאה לשחלות פוליציסטיות בביה"ח ליולדות ע"ש ליס, איכילוב בתל אביב.