פונדקאות היא אולי אחת הדרכים היותר עתיקות ומורכבות להביא ילדים לעולם; נשים נדיבות, אמהות לילדים משלהן או לחילופין נשים במצוקה כלכלית, נרתמות להיכנס להריון עבור זוג חשוך ילדים, ולמסור להם את התינוק מיד לאחר הלידה. אלא שלפעמים החלק האחרון בתהליך אינו כה פשוט.
לאחרונה התגשם הסיוט של כל זוג שאי פעם שקל להשתמש בשירותיה של אם פונדקאית; בהחלטה תקדימית ופורצת דרך, החליט שופט להעניק לאם פונדקאית מברמינגהם באנגליה, משמורת קבועה על התינוקת שילדה לפני כחצי שנה. התינוקת נוצרה בהזרעה, מזרעו של הגבר אשר מולו ומול אשתו נערך ההסכם. השופט, שהחליט שטובת הילדה היא עם הפונדקאית, פתח בכך סערה ציבורית גדולה.
"קשר בין אם ביולוגית לתינוקה - חזק יותר מכל"
"על פי הבנתי", הסביר השופט ג'אסטיס בייקר, "ישנו קשר חזק ובלתי ניתן לניתוק בין האם לתינוקת. פירוד בין השתיים יהיה טעות ויגרום לנזקים. אם הבחירה היכן יגדל הילד היא בין בני הזוג לאם הפונדקאית, אני מוצא שטובת הילדה היא לגדול עם אמה הביולוגית, שתמלא את צרכיה הרגשיים באופן הטוב ביותר".
באשר לעוגמת הנפש שנגרמת לזוג בעקבות החלטתו, אמר השופט: "כאשר נכנסים לתהליך של פונדקאות, יש לקחת בחשבון כל התרחשות. התהליך הטבעי של הריון ולידה יוצר היקשרות בלתי נמנעת בין האם לתינוקה".
הקשר בין הזוג האמור לאם הפונדקאית נוצר דרך האינטרנט בשנת 2009, ושני הצדדים הגיעו להסכם שבו נקבע שהפונדקאית תתעבר מזרעו של הגבר, ולאחר הלידה, התינוק יימסר לבני הזוג לאימוץ. אבל במהלך ההריון הפונדקאית, אמא לשני ילדים משלה, שינתה את דעתה וסירבה בתוקף למסור את התינוק.
בני הזוג, שנישאו בשנת 2005, ניסו מאז להרות אבל כשלו פעם אחר פעם, מה שהוביל אותם לפונדקאות. תחילה היחסים עם האם הפונדקאית היו טובים, אך לאט לאט החלו להשתנות, עד שביום הלידה כבר התרחש ריב של ממש בין האם הפונדקאית לבין האשה שעמדה להיות אם התינוקת.
ביום הלידה, ב-16 ביולי האחרון, הגיעה האישה לבית החולים כדי לראות את התינוקת, אך לטענתה גורשה משם על ידי חברותיה של הפונדקאית. הבעל, שהוא גם אביה הביולוגי של התינוקת, פתח בהליכים משפטיים כעבור שבוע, כשהתברר שלפונדקאית אין כוונה לוותר על הילדה. בינתיים פסק בית המשפט שלאם הפונדקאית תוענק משמורת זמנית על הילדה.
"ביום השימוע התינוקת היתה בת 5 חודשים," אמר השופט בייקר, "וניכר שהיא פורחת ומאושרת בחזקת אמה הביולוגית. בדקנו זאת לעומק וכל התוצאות היו חיוביות מאוד. כמו כן, בני הזוג הראו חוסר הבנה מדאיג באשר להשלכות שיהיו לפרידה כזו עבור הילדה. אני מאמין שלא מדובר כאן במעשה בכוונה תחילה אלא בדבר שקרה בתום לב".
פרט נוסף שאולי השפיע את החלטתו של השופט היה זה: הפונדקאית סיפרה שבתחילת ההריון, כשהשתיים עדיין ניהלו מערכת יחסים טובה, האישה סיפרה לה בסוד שבעלה התנהג כלפיה באלימות. בני הזוג הכחישו את העדות בבית המשפט. השופט קרא לשימוע נוסף שיתרחש בחודש הבא, שבו ייקבעו גם הסדרי הראייה של הילדה ושל האב הביולוגי.
ומה בישראל?
"בארץ מצב כזה הוא בלתי אפשרי", מרגיעה עדה אטיאס, מנהלת המרכז להורות באמצעות פונדקאות . "החוק אינו מאפשר פונדקאות עם קשר גנטי בין הפונדקאית לתינוק. רק בתרומות ביצית, זרע, או שניהם, או בהפריות בזרע וביצית של ההורים.
"כמו כן, הכל מוסדר משפטית מראש. החוק אינו מעניק מעמד משפטי של אם לפונדקאית אלא במצב מאוד חריג שבו במהלך ההריון קרה משהו גם לשני ההורים וגם לאפוטרופוס, שאותו הם מחוייבים למנות מראש".