סיפורם של ש' ובעלה, בני זוג מהדרום, היה יכול להסתיים אחרת לגמרי אם רק מישהו היה מספיק עירני לטעות אחת, כביכול קטנה, ששינתה את מסלול חייהם לעד. הסיפור הקשה מתחיל לפני 15 שנים, כאשר האם ש', אז בשבוע 32 להריונה, הגיעה בבהילות לבית החולים 'סורוקה' בעקבות חשד לירידת מים.
הרופאים קבעו שהיולדת בחודש תשיעי, כשהייתה בתחילת שמיני
האם הייתה במעקב של הרופאים בקופ"ח 'מכבי', ושתי בדיקות האולטרסאונד שעברה עד כה, קבעו שמדובר בהריון תקין ושהעובר בריא. עם זאת, במהלך כל ההריונות הקודמים שלה תמיד "סבלה" מירידות מים בשלבים מוקדמים יחסית של ההריון. האחות בבית החולים מיד חיברה את ש' למוניטור, אך לא ראתה צירים.
בתום שורה של בדיקות, הועברה ש' להמשך השגחה במחלקת נשים, כאשר הצוות הרפואי כתב בטעות כי המאושפזת נמצאת בשבוע ה-37 להריונה. 5 שבועות מאוחר יותר ממה שהייתה באמת. עקב טעות זו, הצוות הגיע למסקנה שמדובר בעיכוב בצמיחה תוך רחמית וכיוון שנקבע על ידם שהיא כבר בחודש התשיעי להריונה, הרופאים לא נתנו לה סטרואידים 'להבשלת' ריאות העובר – טיפול ידוע שהיה ניתן בשבוע ה-32 להיריון. עקב הטעות של הרופאים בחישוב הריונה של ש', הם גם לא ביצעו בה פעולות כלשהן לעצירת או עיכוב הלידה.
במהלך הלילה נבדקה ש' כמה פעמים והבדיקות העלו שוב ושוב שאין לה צירים. בבוקר, אבחן הצוות הרפואי בירידת מים והחליטו לבצע את הלידה.
כעבור זמן קצר, ילדה ש' תינוקת שנזקקה להנשמה. בדיקת אולטרסאונד מוח שנערכה לתינוקת כעבור חמישה ימים קבעה, כי היא סובלת משיתוק מוחי ומפגיעה מוטורית ונקבעה לה נכות נוירולוגית בשיעור של 65 אחוז.
מחדל הרופאים הביא ללידה של תינוקת עם שיתוק מוחין
ש', בעלה ובתם שכיום בת 15, הגישו תביעה נגד בית החולים 'סורוקה' וקופת חולים 'מכבי' באמצעות עורכי הדין, ד"ר שמוליק ילינק, צבי ילינק ועדי וייס לבית המשפט המחוזי בירושלים. כתב התביעה מאשר ברשלנות רפואית ואלה תובעים פיצויי נזיקין בסכום של כעשרה מיליון שקל.
בכתב התביעה שאליו צירפו ההורים מסמכים רפואיים, ביניהם חוות דעת של רופאים מומחים טוענים, כי מחדלי הרופאים גרמו לכך שבתם נולדה עם שיתוק מוחין. "מעקב ההיריון בוצע על ידי רופאה כללית שאין לה מומחיות בילודה וגניקולוגיה. הבדיקות נערכו במרפאה שאינה מתמחה בהיריון בסיכון", טענו ההורים. כמו כן, לטענתם לא בוצעו בדיקות של צוואר הרחם או אבחון של אי ספיקה צווארית, ולא הכינו אותם לשום אפשרות של לידה מוקדמת.
לגבי בית החולים סורוקה, טוענים ההורים כי לא הנחו את ש' להגיע לביקורת אצל רופא נשים כמתחייב על פי הנהלים מיד לאחר הלידה. "הטעות שהם עשו בחישוב גיל ההריון הייתה קריטית", קובלים ההורים, "הלידה התנהלה בצורה רשלנית והטיפול והבדיקות בוצעו על ידי אנשי צוות רפואי לא מיומנים. הם גרמו לנזקים ולרשלנות הרפואית".
חוות דעת של רופא מומחה במיילדות וגינקולוגיה קבע, כי הרשלנות נובעת מכך שההיריון לא הוגדר מלכתחילה בסיכון גבוה במיוחד לאור ההיסטוריה של ש' (שבעבר ביצעה הפסקת היריון) וכי המעקב היה אמור להיות במרפאה המתמחה בסיכון וסיבוכי היריון.
לדברי המומחה הטעות בחישוב גיל ההיריון נבע מכך שהצוות הרפואי לא ניתח לעומק את בדיקת האולטרסאונד שכן מדדי העובר התאימו לגיל ההיריון בפועל - שבוע 32 (תחילת חודש שמיני) ולא שבוע 37 (אמצע חודש תשיעי). תוצאות אלו היו חייבות להדליק אצל הרופאים נורה אדומה או לעורר חשד שיש פה בעיה. לטענתו, בעקבות טעות הרופאים הדבר הוביל לסיבוך שגרם לפגיעה בתינוקת.
עו"ד עדי וייס המייצגת את ההורים מסרה: "מצער לראות מקרה בו במהלך ההיריון הרופאים לא התייחסו לנתוניה המיוחדים של האישה ולהיסטוריה המיילדותית שלה, אלא התייחסו אליה כאל "עוד פציינטית" וניהלו מעקב היריון שגרתי. בנוסף, חמורה מאוד התנהלותו של ביה"ח אשר טעה טעות חמורה בחישוב גיל ההיריון. אילו היה צוות ביה"ח מתנהג ברצינות המתחייבת ולא קובע "כלאחר יד" את גיל ההיריון, ניתן היה לתת לאישה ההרה טיפול מתאים, אשר עשוי היה למנוע את מצבה הקשה של הילדה כיום".
"אנחנו מקדישים את כל החיים שלנו בשבילה"
כיום ההורים נאלצים לסייע לבתם, היום תלמידת בית הספר, בכל הפעילויות הבסיסיות שביומיום: מהנעלה, הלבשה, והכנת האוכל עבורה שכן היא נעזרת בהליכון וכיסא גלגלים.
"היא מקבלת טיפולי פיזיותרפיה, אנחנו לוקחים אותה לבריכה טיפולית ורכיבה טיפולית. מטפלים בה במסירות רבה ומלווים אותה לכל הטיפולים הרפואיים. היא תזדקק בעתיד לעוד טיפולים רפואיים שלא נמצאים בסל התרופות, טיפולי שיקום ופסיכולוגיים", ציינו ההורים.
לאור המצב ואינטנסיביות הטיפול בבתם, ש' ובעלה פוטרו מעבודותיהם בשל היעדרויות תכופות. "החיים שלנו השתנו מהקצה לקצה", ש' מספרת לנו. "נאלצנו להיעדר כמה פעמים בחודש מהעבודה כדי להיות עם בתנו בבתי חולים, בטיפולים, ובניתוחים מורכבים שעברה. עברנו ואנחנו עדיין עוברים תקופה לא קלה. הקדשנו את כל החיים שלנו בשבילה, מה שבהכרח גם גרם למשקעים בקרב שלושת הילדים האחרים שלנו שלא זכו לתשומת לב מספקת. אנחנו אנשים תמימים. לא ידענו שמדובר היה ברשלנות רפואית עד שפגשנו את עורכי הדין שלנו והמומחים הרפואיים שהסבירו לנו שהייתה פה תקלה חמורה, שניתן היה למנוע אותה אם הרופאים רק היו פותחים את התיק הרפואי ורואים שבכל הלידות שהיו לי הייתה לי ירידת מים וההריון שלי היה תמיד בסיכון. על הרשלנות והזלזול הללו אנחנו משלמים ביוקר עד היום. אם היו מתנהגים כמו שצריך, ההיריון היה מסתיים בצורה תקינה".
ש' מסבירה שכל מטרתם כעת היא לנסות ולהקל עד כמה שניתן על בתם ועל עצמם על מנת שיוכלו להמשיך לטפל בה באותה מסירות אין קץ: "יש לנו בעיות בבית הספר, אין לה הרבה חברים, בגלל חוסר ביטחון ובעיות בדימוי עצמי. אנחנו עושים הכול כדי להקל על החיים שלה וכדי שתשתלב בחברה, אבל זה ממש לא קל".
מקופ"ח מכבי נמסר בתגובה: "קיבלנו את כתב התביעה. אנו לומדים את פרטיו ונמסור התייחסות מפורטת בכתב התביעה". מבית החולים סורוקה טרם התקבלה תגובה.
>> צפו: האישה שילדה עם דולפינים
>> הכלב שחשב שהתינוקת היא הבת שלו