עד היום חשבת שאת עושה הכל כדי לשמור על העובר שלך. הפסקת לעשן, לא שתית אפילו שלוק אלכוהול כבר כמה חודשים טובים ומאז שאת בהריון את והסושי כבר לא. את לא מניחה את הלפטופ על הברכיים, מרחיקה את הנייד מהבטן, אבל עכשיו מגלה מחקר חדש, וראשון מסוגו, כי ייתכן שיש עוד קרבן שתיאלצי להקריב למען בריאותו העתידית: השיער שלך.
חשיפה לקרינה בהריון העלתה את הסיכוי לאסתמה בקרב הילדים
במשך 13 שנים בדק המחקר, שנערך באוניברסיטת אוקלנד, קליפורניה, את הקשר בין רמות החשיפה של האם ההריונית לקרינה אלקטרומגנטית ובין ההשפעה על ילדיהן בעתיד. המחקר הקיף 800 נשים שבמהלך ההריון נמדדו רמות הקרינה אליהן היו חשופות, בד בבד עם הגיליונות הרפואיים של ילדיהן לאחר שילדו.
אם בעבר נחשדה קרינה אלקטרומגנטית כמעלת סיכון להפלות, פוגעת באיכות הזרע וכמובן כגורמת לסרטן, עתה מוצא המחקר קשר ישיר בינה ובין אסתמה. זאת ועוד, החדשה המרעישה במחקר היא המקור של אותה קרינה: מתברר כי הנשים שנבדקו ספגו את הקרינה ממכשירים ביתיים, כמו המיקרוגל הידוע לשמצה, אבל גם ממכשירים תמימים למראה כמו שואב האבק, ואפילו מייבש שיער חשמלי.
הנשים שהשתתפו במחקר נשאו על גופן לאורך כל ההריון מכשיר ניטור קטן (ויש לקוות – חף מקרינה), שמדד את החשיפה היומית שלהן לקרינה אלקטרומגנטית. המכשיר לא מדד קרינה שמקורה ברשתות אלחוטיות ובמכשירים ניידים (כמו לפטופים, טלפונים סלולריים ואפילו טלפון קווי אלחוטי), אלא רק קרינה "שקטה", שנפלטת ממייבשי שיער, שואבי אבק, מכונות קפה ואפילו נורות פלורסנט. התוצאות היו חד משמעיות: ככל שהאם נחשפה ליותר קרינה מהסוג הזה בהריון, עלה הסיכון של ילדה ללקות באסתמה.
המחקר נערך כחלק מנסיון עולמי למפות את הגורמים לעלייה הרציפה בשיעורי האסתמה בילדים מאז שנות ה-80. בשני העשורים החולפים הפכה האסתמה למחלה הנפוצה ביותר בקרב ילדים, וכ-13% מהילדים בעולם המערבי לוקים במחלה, הפוגעת בתפקודם של איברי הנשימה ומערכת החיסון. למעשה, זו הפעם הראשונה שמוכח קשר מחקרי בין קרינה כזו לבין אסתמה.
"הקרינה נמצאת בכל מקום, התרחקות מהמקור תעזור"
המחקר גילה גם שני גורמי סיכון נוספים, שמחריפים את השפעת הקרינה על הסיכון לאסתמה. מהנתונים שנבחנו, עלה כי ילדים בכורים וילדים לאמהות שסובלות בעצמן מאסתמה נמצאים בסיכון מוגבר להשפעה של הקרינה.
"הקרינה הזו נמצאת בכל מקום", אומר ד"ר לי דה-קון, אפידמיולוג מאוניברסיטת אוקלנד, שהוביל את המחקר. "מכיוון שהיא כל כך נפוצה וכולנו נחשפים אליה מדי יום, ניסינו במחקר לגלות עד כמה משמעותית ההשפעה שלה על הבריאות שלנו ושל התינוקות שלנו. בנוסף, החשיפה המתמדת הקשתה עלינו למצוא קבוצת ביקורת, של נשים שלא נחשפו לקרינה במהלך ההריון", הוסיף ד"ר לי.
אז מה אפשר לעשות? חוץ מלוותר על הפן ולגור בבית מלא אבק (שבעצמו לא תורם בוודאי לאסתמה של האם והתינוק), העצה הכי טובה היא פשוט להרחיק עד כמה שניתן את המכשירים פולטי הקרינה מהגוף. הווה אומר: לפחות עד שתלדי, יש לך פטור גורף משאיבת אבק ומביקורים אצל הספר. "כמות הקרינה יורדת משמעותית בכל צעד לאחור שתקחי", אומר ד"ר לי. "נשים בהריון פשוט צריכות להפחית עד כמה שניתן את השימוש במכשירים שפולטים קרינה, ואם הן משתמשות בהם, להתרחק ממקור הקרינה עד כמה שניתן".