אין תמונה
הצינורית "תסיע" כמה שיותר תאי זרע בבטיחות לביצית
אביזר ייחודי, העתיד ליצור שינוי דרמטי בתחום הפוריות, נמצא כעת בשלבי פיתוח ויוצא למימון המונים. המיזם, שנקרא "פוינטד פלואו" (Pointed Flow) מקווה להעניק תקווה לזוגות הסובלים מבעיות פוריות ולשפר את ההליך הפשוט יחסית, הנקרא הזרעה תוך רחמית (IUI). הפיתוח -  מעין צינורית ייחודית ש"מסיעה" את תאי הזרע לביצית ומשמרת את איכותם - יעצים משמעותית את סיכויי ההצלחה הקיימים כיום בתהליך, ובכך מקווים היזמים לחסוך לאלפי זוגות את הטיפולים הכרוכים בנטילת הורמונים והפריה במבחנה (IVF).

עוד ב-9 חודשים:

>> באתי, לחצתי, ילדתי: לידת החלומות של עדי
>> איך עושים סקס ספונטני כשמנסים להיכנס להיריון?
>> באיזו קופת חולים הכי משתלם להיות בהיריון?

מנתוני משרד הבריאות עולה כי כ– 20% מהזוגות בישראל נזקקים לטיפולי פוריות על מנת להביא ילד לעולם. בשלב הראשון מדובר בטיפולים פשוטים יחסית, החל מנטילת הורמונים בצורת טבליות (איקקלומין) ועד להזרעה תוך רחמית, המאפשרת הזרקת זרע ישירות לרחם האישה. הטיפולים המסובכים יותר כוללים הפרית מבחנה (IVF) הכרוכה בהזרקת הורמונים במינון גבוה, שאיבת ביציות בהרדמה מלאה, הפרית ביציות במעבדה והחזרת עוברים לרחם. על פי נתוני משרד הבריאות, ישראל היא מדינה מובילה בשיעור טיפולי פוריות לנפש, אולם אחוזי ההצלחה נמוכים ביחס לשאר העולם ועומדים על כ – 18% הריונות כתוצאה מטיפולי הפריה חוץ גופית.

הסיכוי ליצירת עובר תלוי במספר ובאיכות תאי הזרע

המיזם החדש, מתכוון לחולל שינוי כבר בשלב הראשון של ההליך הפשוט יותר, באמצעות אביזר ייחודי שמטרתו להוביל יותר תאי זרע ישירות אל הביצית בתוך גוף האישה. בבסיס הרעיון עומדת העובדה שהסיכוי ליצירת עובר ברחם תלוי באופן ישיר במספר ובאיכות תאי הזרע שעושים דרכם אל הביצית. היות ותאי הזרע רגישים מאוד, האביזר יאפשר שיפור בתהליך הבאת והכוונת תאי הזרע אל הביצית תוך שמירה על מספר גבוה ואיכות משופרת לאין ערוך מאשר ניתן להשיג כיום בתהליך ההזרעה המקובל. ניסויי המעבדה הוכיחו כי השימוש באביזר משפר פי 50 את כמות תאי הזרע הנעים לכיוון הביצית וגם איכות תאי הזרע צפויה לעלות משמעותית.

בהריון עם מבחנה (צילום: Thinkstock)
הפטנט החדש מבקש לחסוך בטיפולי הפרייה והזרקות הורמונים | צילום: Thinkstock
צוות המיזם, ששוקד כשנתיים על פיתוח הרעיון החדשני, זקוק ל-380 אלף ש"ח לצורך השלמת הפיתוח ההנדסי של האביזר ורישום הפטנט, ולשם כך פונה לזוגות העוברים טיפולי פוריות וכן לציבור הרחב לקבלת תמיכה כספית באמצעות מימון המונים באתר הדסטארט.  

"אחד מכל חמישה זוגות בעולם נזקק כיום לטיפולי פוריות כדי להביא ילד לעולם", אומר אסף כהן, ד"ר לביולוגיה העומד בראש המיזם. "אחת הסיבות לכך היא הירידה העקבית באיכות תאי הזרע. בכל שנה שעוברת צונחים מדדי הזרע אצל גברים בכ-2%. תאי הזרע הם התאים הכי רגישים בגוף האדם, והדעיכה באיכותם נובעת מחשיפה לקרינה סלולרית, כימיקלים שמקורם בפלסטיק, תזונה לקויה, ומתח נפשי. הפתרון המתקדם ביותר כיום בסל הבריאות הן הפריות המבחנה. אחת מהנקודות הלא נעימות בטיפול היא מינון הורמונים גבוה מאד אליו נחשפת האישה בניסיון להשיג היריון. החשיפה עלולה להגביר את הסיכון למחלות שונות המתפתחות כעבור שנים, ובמקרים קיצוניים אף לקצר את תוחלת החיים. הרעיון שלנו מאפשר ליצור הפריה תוך רחמית בגוף האישה ולא במבחנה ובכך לחסוך את התלאות והסכנות שבטיפולי IVF. מדובר בפתרון, מהיר, פשוט ובעל פוטנציאל הצלחה גבוה משמעותית מכל מה שקיים כיום בשוק הרפואי, שיהיה גם זול מאד עבור מערכת הבריאות וקופת החולים.

_OBJפונים אלי בספקנות: 'הרפואה ניסתה עלינו כבר כל כך הרבה טיפולים, מינוני הורמונים מטורפים ולא מעט החזרות עוברים. מה עוד יש לכם לחדש ?'. התשובה היא: אנחנו עושים משהו שאף אחד אחר בעולם לא עושה. אין לנו כוונה חלילה לבטל את הפריות המבחנה מהעולם. אך יחד עם זאת יש לנו בהחלט כוונה לחסוך הרבה מאד מקרים של צורך בהפריות מבחנה ולספק הריונות מוצלחים על ידי טיפול פשוט ויעיל שכמותו לא קיים כיום".

"רעיון שטרם נוסה ועשוי ליצור שינוי ממשי"

 "ישראל היא מעצמת פוריות פורצת דרך", מסבירה פרופ' רונית קוכמן גניקולוגית וחוקרת ביחידה להפריה חוץ גופית בבית החולים הדסה הר הצופים. "כרופאים וכחוקרים אנחנו מתמודדים יום יום שעה שעה עם הרצון העז של זוגות ואימהות להביא ילד לעולם. מדובר ברעיון מעניין וייחודי, שאף פעם לא נוסה עד היום ועשוי ליצור שינוי ממשי בתהליך הכניסה להיריון".

ניסויי המעבדה שנערכו עד היום על ידי צוות הפיתוח הוכיחו באמצעות תאי זרע חיים ומודלים ביולוגיים כי מדובר בהצלחה חסרת תקדים. הניסויים עם תאי הזרע שבוצעו במעבדה באוניברסיטת בר-אילן הראו כי בזכות השימוש באביזר מספר תאי הזרע אשר אמורים להגיע לביצית עולה בערך פי 50. כך לדוגמא, אם בטיפול הזרעה תוך רחמית, מתוך מנת זרע נתונה, כ – 10,000 תאי זרע הם פוטנציאלים להפריית הביצית, בעזרת השימוש באביזר החדשני, יעשו כ – 500,000 תאי זרע את דרכם ישירות לכיוון הביצית כשהם במצב פיזיולוגי טוב יותר.

לפייסבוק