הפחד לפני כל בדיקה. שרק יהיה בסדר, שהכל יעבור בשלום. תחתוני מזל, לפעמים קמע, פרקי תהילים בחדר ההמתנה. בישראל, כידוע, עוברות הנשים ההרות יותר בדיקות ומעקבים מבכל מדינה אחרת – ועדיין, למרבה הצער, מדי פעם אנחנו נחשפים לסיפורים קשים על מומים שלא התגלו בבדיקות או לידות שהסתבכו והותירו את התינוק והאם פגועים לשארית חייהם. עו"ד מאי מרקוביץ, המתמחה ברשלנות רפואית בהריון ולידה, מספרת מהן חמש תביעות הרשלנות הרפואית הנפוצות ביותר סביב ההריון והלידה – ומציעה טיפים חשובים לצמצם את הסיכון להפוך לחלק מהסטטיסטיקה הנוראה.
1. אי אבחון של מומים בעובר בבדיקת אולטרה סאונד. "במהלך ההריון, רוב הנשים יבצעו 2 סקירות מערכות: האחת בשבוע 15-16 והשנייה בשבוע 22-23 להריון. (יש שיבצעו גם סקירה שלישית בשבוע 32, אבל זה עדין לא חלק מהנורמה). מטרת סקירות אלו היא לאבחן מומים בעובר. דוגמה לתביעה נפוצה היא אי אבחון של ספינה-ביפידה (שידרה שסועה) - מום במערכת העצבים המרכזית. אי אבחון של מום כזה, כשהוא גדול ומשמעותי, זו רשלנות רפואית".
איך להימנע? "מומלץ לבצע כל סקירה אצל רופא אחר, ככה שיהיה עוד זוג עיניים שיבחן את העובר. כמו כן, חשוב שתוודאו מה המבנים שנבדקו במהלך הסקירה, והאם ניתן לבדוק מבנים נוספים בסקירה פרטית. אם נמצאו ממצאים לא תקינים כדאי לחזור עם ממצאים אלו לרופא המטפל, על מנת שיסביר את המשמעות של ליקויים אלו ובמידת הצורך יפנה לבדיקות נוספות".
2. רשלנות במעקב ההריון. "במהלך ההריון רוב הנשים יבצעו לא מעט בדיקות: שקיפות עורפית, חלבון עוברי, סקירות ועוד. אחד התפקידים של רופא הנשים המטפל היא לתת לאשה את כל המידע הנדרש לגבי ניהול מעקב ההריון. רוב הבדיקות מבוצעות בשבועות מסוימים, ויש חשיבות לשבוע ההריון. לדוגמה: במידה שמבצעים בדיקת אולטרסאונד, ולא עולים על כך שגודל הראש של העובר לא גדל בצורה תקינה לאורך תקופה, זו עילה לרשלנות. הרופא המטפל שמקבל את כל הבדיקות אמור לשים לב שהמדדים קטנים ולהפנות את האשה לבירורים נוספים. גם אי הפניה לבדיקות שנוצרה התוויה ברורה שיש לבצען היא רשלנות: למשל, אם בדיקת החלבון העוברי לא תקינה, צריכה להיות המלצה לבצע מי שפיר".
איך להימנע? "ניתן למצוא באינטרנט מידע מפורט לגבי הבדיקות הנדרשות לביצוע לפי שבועות הריון. חשוב שתהיי מעודכנת, ותוודאי שהרופא שלך מפנה אותך בזמן לבדיקה הנדרשת באותו שבוע הריון, כך שלא יעבור המועד לביצוע הבדיקה. בכל מקרה של ספק, לכי לקבל חוות דעת נוספת".
3. רשלנות באי הפניה לבדיקות סקר גנטי. "לפני הריון מתוכנן, או בתחילת הריון, על הרופא להסביר לאישה על האפשרות לפנות לבדיקות סקר גנטיות. לא פעם רופאים לא מסבירים לאשה על בדיקות אלו או על הצורך לעדכן את הבדיקות בהריון נוסף, כלומר: גם אם כבר ביצעת בדיקות שכאלו בעבר, וכעת את שוב בהריון, חשוב לברר האם יש בדיקות חדשות שנוספו ובמידת הצורך לעדכן ולבצע בדיקות אלו לפני או בתחילת ההריון הנוכחי. יש מקרים שהרופא נזכר להציע בדיקות אלו בשלב מאוחר ואז יכול הברור להיגרר לשלבים מתקדמים בהריון, דבר שאינו כדאי כיוון שאז במקרה שתבקשי להפסיק את ההריון זה כבר יהיה יותר מורכב".
איך להימנע? "ההמלצה היא לברר עם הרופא, כבר בשלב תכנון ההריון, מה האפשרות לבצע בדיקות אלו, ולפנות לקבל ייעוץ. וגם אם לא זכרתם לפני ההריון, כדאי ממש בהתחלתו לקבל יעוץ לגבי בדיקות אלו".
4. רשלנות שמובילה לפרע כתפיים בלידה. "פרע כתפיים הוא מצב שבו ראש העובר יוצא, אבל הכתף שלו נתקעת בתעלת הלידה, מאחורי עצם החיק, ולא מצליחה לעבור. לא תמיד ניתן למנוע מקרים אלו, אבל יש כמה דרכים לצמצם את הסיכון".
איך להימנע? "כדאי לוודא שבוצעה הערכת משקל של העובר בסמוך ללידה, ואם מדובר בהערכה של עובר גדול, ובנוסף יש נתונים אמהיים נוספים כמו סכרת הריון, כדאי להביא זאת לידיעת הצוות הרפואי ולברר איתם מה האפשרויות שעומדות בפניך".
5 אי הפניה לניתוח קיסרי במועד. "לעתים במהלך הלידה העובר נכנס למצוקה עוברית, ובחלק מהמקרים הפתרון הנכון ביותר הוא לבצע ניתוח קיסרי דחוף כדי לפתור את המצוקה, להוציא את העובר ולהעניק לו טיפול במידת הצורך. לעתים, עיכוב בהחלטה על הניתוח או עיכוב בביצוע עלולים להיות הרי אסון, ולהביא לתוצאות קשות ואפילו למוות, חלילה".
איך להימנע? "שומרים אצבע על הדופק, מוודאים שהמיילדת נמצאת בחדר מדי פעם ושהמוניטור תקין ואם כבר הוחלט על ניתוח קיסרי – להתעקש שיבוצע כמה שיותר מהר".
יש לך שאלות? מוזמנת להיכנס לפורום לרשלנות רפואית בהריון
>> לא רק בהודו: גם בבריטניה מפילים עוברים ממין נקבה
>> תביעה: התינוק נפטר, האם איבדה את רחמה
>> איך להימנע מרשלנות רפואית בלידה?