עם העלייה המטאורית בשיעור ההריונות שמושגים בעזרת טיפולי פוריות, עלה דרמטית שיעורם של הריונות התאומים. אבל מעבר לשמחה הגדולה על ההצלחה הכפולה, עלתה בשנים האחרונות גם המודעות לסכנות הרבות הכרוכות בהריון מרובה עוברים כגון: לידות מוקדמות, סיכון מוגבר לרעלת הריון ולסוכרת הריונית ושיעור הניתוחים הקיסריים הגבוה בהריונות כאלו.
רופאי הפריון נאלצים ללכת על הקו הדק שבין הרצון להבטיח הריון במינימום טיפולים לבין החשש מהריון מרובה עוברים, וזה לא מכבר הומצאה אפילו תוכנה שאמורה לסייע להם להחליט בנדון.
קבוצת מדענים ספרדים מנסה כעת להפוך את הקערה על פיה, ולטעון שהריון תאומים יכול דווקא להיות מסוכן פחות מהריון עם עובר אחד, מכיוון שהתאום "החזק" עוזר לאחיו החלש ממנו לשרוד ברחם.
"תאום דומיננטי מסייע לעובר החלש ממנו לשרוד ברחם"
במחקר שערכו המדענים הספרדים, מבית החולים האוניברסיטאי בברצלונה, השתתפו 1,159 נשים בהריון עם עובר אחד, ו-523 נשים בהריון תאומים. כל התאומים במחקר היו לא-זהים, כלומר נוצרו משתי ביציות שונות, ולא מביצית אחת שהתחלקה אחרי ההפריה לשני עוברים.
לפי חישובי המדענים, שהתבססו על סטטיסטיקות שונות המיוחסות להריונות מרובי עוברים, רק 58% מההריונות אמורים היו להסתיים בלידה של שני עוברים חיים ובריאים. למרבה ההפתעה, 72% מההריונות הסתיימו בטוב, כלומר בלידה של שני תינוקות חיים. בשקלול מספר העוברים, עולה כי סיכויי ההישרדות של עובר בהריון תאומים עומד על 83%, לעומת 76% אחוזי הישרדות בהריון של עובר יחיד.
לאור התוצאות המפתיעות, פרסמו החוקרים הספרדים בירחון היוקרתי Journal Obstetrics and Gynecology כי לדעתם ההסבר לסיכויי ההישרדות המוגברים של התאומים הוא תאום דומיננטי, שמסייע לעובר החלש ממנו. לטענת החוקרים, לו היה נמצא "התאום הנתמך "ברחם לבדו היה ככל הנראה מסיים את חייו בהפלה או בלידה מוקדמת.
המומחים: "המנגנון טרם הוכח מדעית"
כיום ישנם כללים ברורים באשר למספר העוברים המקסימלי שיש להחזיר למטופלות פוריות, בהתבסס על גילן, מצבן הרפואי ואיכות העוברים שנוצרו במעבדה. כך, למשל, למטופלת בריאה בת פחות מ-30 לא יוחזר יותר מעובר אחד בטיפול הראשון, על מנת למזער במידת האפשר את הסיכון להריון מרובה עוברים. האם המחקר החדש ישנה את המדיניות הנהוגה כיום בישראל ובעולם?
"זה נושא מאוד מעניין, שנחקר לא מעט בשנים האחרונות, אומר ד"ר אמיר וייס, גינקולוג בכיר במרכז הרפואי "העמק" מקבוצת הכללית. "ועם זאת, חשוב לזכור שמדובר בשלב מאוד התחלתי של המחקר, אין התייחסות לגיל המטופלות וטרם הוכח המנגנון שעליו מדברים החוקרים".
ד"ר וייס מסביר, כי ככל הנראה מדובר ביצירת סביבה אידאלית להשתרשות על ידי תאום 'מוצלח' יותר, שעוזר לתאום השני להיקלט. "כדי להשריש הריון יש צורך באינטראקציה בריאה בין רירית הרחם לעובר. אם עובר אחד, שלא היה מצליח ליצור את האינטראקציה ההורמונלית הטובה הזו עם הרירית ואולי לא היה מצליח להשתרש ברחם, מקבל סביבה רחמית מזמינה יותר, כתוצאה מההשתרשות של אחיו והאינטראקציה של האח עם הרירית, הרי שהוא בעצם 'נעזר' באחיו כדי לשרוד ולהתפתח, בדרך עקיפה".