הביטוי "אבות אכלו בוסר, שיני בנים תקהינה" מעולם לא היה תקף יותר, רק שעתה צריך להחליף את הבוסר בשוקולד. מחקר חדש מראה כי הרגלי התזונה של אמהות בזמן ההריון יש השפעה גדולה על העובר, ועלול לגרום לנזקים חמורים ומסכני חיים בבריאותו בהמשך חייו. באופן ספציפי, הצביעו החוקרים על כך שתזונת האישה במהלך חודשי ההריון משפיעה על הגן שגורם למחלת הסוכרת, למחלות לב ולכשל בתפקוד הכליות.
הנזקים יכולים לעבור גם לנכד
המחקר, שנערך באוניברסיטת קיימברידג' שבבריטניה ופורסם בעיתון המדע PNAS, הוא הראשון שמוצא קשר בין תזונת האם במהלך ההריון לבין מחלות שמתגלות בשלב מאוחר בחיים. "במחקר הזה אנו מתחילים להבין באמת איך התזונה משפיעה על הגנים, ובאיזו מידה השינוי הזה מעצב את תמונת הבריאות בגיל המבוגר", אומרת ד"ר סוזן אוזן, החוקרת הראשית. "אין ספק שתזונה מאוזנת ובריאה היא קריטית בתשעת חודשי ההריון, ויכולה להשפיע לא רק על הילד, אלא אפילו על הנכד שיבוא ביום מן הימים".
הצוות מקיימברידג' התמקד במסגרת המחקר בצפייה בגן האחראי על מערכת העיכול, אותו גן שלוקח חלק גם בהתפתחות הלבלב וביכולת של הגוף לייצר אינסולין. במחקר, שנערך על חולדות, האכילו החוקרים חולדות בהריון מאכלים דלי חלבון, וגילו שפעילות הגן פחתה ובהמשך חייו של העובר שהיה לעכברוש, הופיעה אצלו סוכרת סוג 2. על פי החוקרים, ההשפעה על בני אדם תהיה זהה.
"תזונה נכונה תשמור על בריאות האם והעובר"
"אפיגנטיקה הוא תחום צעיר יחסית ובעל פוטנציאל עצום. יש לנו כאן הזדמנות להבין את האפשרויות הביולוגיות שלנו, ואת ההשפעה שיש לנו על התהליכים המתרחשים בגוף", אומר פרופסור דגלאס קל, מנהל מכון המחקר הטכנולוגי והביולוגי של קרן הלב הבריטית, אשר מימנה את המחקר. "מי היה מאמין שבשלב מוקדם כל כך בהתפתחות, לשינויים קלים כל כך תהיה השפעה כה מכרעת על הבריאות בגיל מבוגר? חשוב, אם כן, להקפיד שלנשים תהיה מספיק אינפורמציה ברורה בנושא, על מנת שיוכלו לפעול לטובתם של התינוקות. תקופת ההריון עשויה להיות מבלבלת מאוד לנשים רבות, וחשוב שיקבלו מידע מסודר וברור לגבי הדברים שהן צריכות לאכול כדי למנוע התפתחות של מחלות כמו סוכרת סוג 2".
"אני לא יודעת לגבי הגן המדובר באופן ספציפי, אך ידוע שחבל הטבור משמש ככלי המקשר בין האם לעובר בהעברת מזון וחמצן וכן בסילוק פסולת. תזונה נכונה והימנעות ממאכלים מזיקים, חומרים כימיים, סמים, עישון ואלכוהול, תסייע בשמירה על בריאות האם והעובר, תמנע עלייה חריגה במשקל וכן תפחית את הסיכון לרעלת הריון, סוכרת ועוד", אומרת ורד שומרוני, תזונאית קלינית טבעית. "חשוב שתפריט האישה יכלול ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות, בשר ודגים, ביצים מבושלות ומוצרי חלב. תחליפים טובים למתוק הם סילאן, שקדיה, חלבה, פירות יבשים וחטיפים טבעיים ללא סוכר".